Metal over Malta 2019: het verslag

Inmiddels is de trip naar Malta in maart vaste prik. Omdat Malta direct valt te bereiken vanuit Eindhoven en het toeristenseizoen in Malta nog niet is begonnen, is het minder kostbaar dan je in eerste instantie zou verwachten. De organisatie weet opnieuw een aardige line-up neer te zetten. Misschien niet de grootste namen, maar wel een interessante samenstelling, gecombineerd met een geweldige sfeer.

Vrijdag 22 maart – The Garage, Zebbuġ

Metal over Malta is dit jaar niet meer in Chateau Buskett. Hoewel dit altijd een leuke locatie is geweest, was het niet primair een festivallocatie. Omdat ook in Chateau Buskett het aantal bezoekers een issue was, moest naar een andere formule worden gezocht. Dit heeft geresulteerd in een festival op twee verschillende locaties. Omdat de vrijdag voor de meesten (ook op Malta) een werkdag is, heeft Metal over Malta een kleiner programma op de vrijdag gepland, op een wat kleinere locatie, die ook als poppodium te boek staat. Dat valt allereerst te merken aan het geluid, dat aanzienlijk beter klinkt, vergeleken met de voorgaande venue. The Garage kun je het best vergelijken met een wat groot uitgevallen Little Devil (Tilburg). Zeker qua sfeer komt het ook heel aardig in de buurt. Er is echter een belangrijk verschil: ondanks het feit dat Carlsberg een van de sponsoren is, blijkt na de tweede band het bier al op. Met een noodmaatregel kan dat worden opgerekt tot de derde band. Ze hebben wel een enorme voorraad sterke drank, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de aanwezigen daar vrij massaal naar uitwijken.

De ondankbare rol van opener wordt vertolkt door het lokale Mur.Doc 104, een thrash metalband die vooral zijn inspiratie haalt uit de jaren 80, toen er een ‘Bay Area Movement’ op Malta plaatsvond. Deze redelijk old school metal wordt positief ontvangen, waardoor het voor iedereen een lekker begin is.

Murder.Doc 104

De eerste Internationale inbreng is voor mij niet zo ver uit de buurt. Het uit Mechelen (België) afkomstige gezelschap Marche Funèbre mag het publiek gaan vermaken! Om met hun woorden te spreken: ”The March is coming… with the sound of DOOM!!” En doom it was. Nu heb ik ze al eens eerder gehoord op Doom over Gorinchem. Toen maakten ze niet echt indruk. Dat is nu wel anders, sterker nog: het blijkt uiteindelijk de beste act van de dag!

Marche Funèbre

Victims of Creation produceert een zwaar, donker en traag geluid, met veel old school doom en death metal-elementen. Het is allemaal niet spectaculair, maar wel lekker om op mee te deinen. Omdat band en publiek elkaar ogenschijnlijk goed kennen, gaan beide partijen prima uit de plaat. Het is inmiddels al wat laat, maar een uitstekende crew heeft ervoor gezorgd dat de ombouwingen korter uitvallen dan origineel gepland. Net als de eerdere band begint ook de laatste band wat eerder dan op het schema staat aangegeven.

Victims of Creation

De uitsmijter blijft bewaard voor het Slowaakse Doomas. Met zo’n naam is het niet zo moeilijk te voorspellen uit welk vaatje deze band tapt. Met het organiserende Weeping Silence dat zich ook in de wereld van de melodic dark doom metal begeeft, is een  programmering die zwaar op het doomgenre leunt geen verrasing. De aanwezige bands bevestigen de verwachting, maar er is desondanks genoeg variëteit om het aangenaam en interessant te houden

Doomas

Datum: 22-03-2019 | Locatie: The Garage, Zebbug, Malta

Zaterdag 23 maart – Aria Complex, San Gwann

Ook vandaag staat een aardige groep voor het hotel te wachten voor de shuttle naar de venue. Er was gezegd dat de tweede locatie veel groter zou zijn dan de dag ervoor. Wel semi-open maar veel professioneler.

De inderdaad veel grotere locatie, met een vele malen groter podium, maakte meteen een prima indruk. Ja, dit was echt een betere plek dan Chateau Buskett en The Garage. Dat deze venue ook een Dee Snider (later dit jaar) kan ontvangen is duidelijk. De ruimte is op maat gemaakt voor het aantal bezoekers en er is veel ruimte front-row.

Opener van dag twee is wederom een lokale act: Angelcrypt. Geen verrassing dat de avond ervoor gewoon wordt doorgezet. Al liggen de accenten wel meteen anders: de thrash metal bevat ook aardig wat power-elementen. De jarenlange ervaring van de leden, opgedaan in diverse Maltezer bands, zorgde ervoor dat het optreden goed in elkaar stak. En prima opwarmer op een niet té warme locatie.

Angelcrypt

Vervolgens is het de beurt aan Abigail uit Roemenië. Zij mogen het internationale bal van de tweede dag Metal over Malta openen. Zij bewijzen dat de lome zware doom van Victims of Creations nóg trager kan. Het is een toch wel een prima klinkende trage mix van doom/death/melodic/atmospheric waar je of depri van wordt of van opfleurt, omdat je je realiseert dat het toch allemaal niet zó erg is.

Abigail

Dat er ook nog uptempo bestaat, wordt aangetoond door het Zweedse Hexed. De enige band met een vrouw in de gelederen, dus ook dat aspect blijkt deze editie vertegenwoordigt. Hun laatste album Netherworld maakte vorig jaar al indruk, maar live komt het nog beter over. Naast de prima passende stem van Tina Gunnarsson is ook de podiumpresentatie lekker dynamisch. De combinatie van heavy metal en rock krijgt geweldige bijval van het publiek.

Hexed

Met Harakiri for the Sky staat er vervolgens iets heel anders op de planning. Terug naar de langere atmosferische nummers, maar dan wel met een wat meer progressieve invulling van (post) black metal. De Oostenrijkers zagen we eerder dit jaar onder meer in Baroeg met Draconian. Daar maakten ze al een prima indruk: vandaag bevestigen ze die status opnieuw.

Harakiri for the Sky

De Finnen van Omnium Gatherum zetten een lekkere dynamische show neer. Het publiek (en de ruimte) zijn inmiddels aardig opgewarmd en het gaat dus lekker los. De death metal met power-elementen is niet verkeerd, maar bij mij ging mogelijk spelen dat het de vijfde band van de avond was en dat er ook nog een sociaal aspect aan een festival bezoeken vasthangt.

Omnium Gatherum

De headliner van de avond is Leprous. De avond ervoor nog in Eindhoven, vandaag op Malta. Ook Leprous is bekend, van optredens op o.a. Dynamo Metal Fest en in Biebob en de Effenaar. De afsluitende show van de Noren lijkt nog een fractie beter dan eerdere optredens. Is het dan toch de Maltezer atmosfeer die dat mogelijk maakt? Het enthousiasme van het publiek is in ieder geval overduidelijk aanwezig. Ondanks het late tijdstip van aanvang (00:30 uur) blijft het publiek lekker hangen. Een bevestiging en verrassing in één en een waardige afsluiter van weer een geslaagde editie.

Leprou

Datum: 23-03-2019 | Locatie: Aria Complex, San Gwann, Malta

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn tekst en foto’s


FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.