Draconian in Baroeg

Op 26 januari 2019 bevinden we ons op een gure avond in Baroeg voor een uitverkochte show van het Zweedse Draconian. Nu doet die band ons land niet al te vaak aan (wat het animo onder de fans verklaart), al vermoeden wij dat de zeer interessante supports (achtereenvolgens Sojourner en Harakiri for the Sky) een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ‘sold out’-status van dit concert. We maken ons op voor een warm en melancholisch avondje in Rotterdam.

We beginnen al direct voortvarend met het internationale gezelschap dat luistert naar de naam Sojourner. De band laat een goede indruk achter, al is de breekbare cleane zang van gitariste Chloe Bray niet altijd even goed te volgen en duurt het even voor alle knopjes goed staan afgesteld. Sojourner kan desalniettemin op flink wat bijval rekenen in de steeds voller stromende Baroeg, waar men duidelijk wel raad weet met een potje sfeervolle, soms zelfs epische, black metal en een show waarbij de rookmachines overuren draaien. Natuurlijk komt er ook het nodige materiaal van The Shadowed Road (2018) voorbij – de heren en dames lijken vanavond flink wat zieltjes gewonnen te hebben.

Sojourner

Aansluitend worden we een beetje verliefd op Harakiri for the Sky. ‘Een beetje meer verliefd’ moeten we eigenlijk zeggen, want de heerlijke post-black metal op het album Arson deed ons donkere hartje afgelopen jaar óók al flink wat sneller kloppen. We zijn ook duidelijk niet de enigen die die mening zijn toegedaan; Baroeg lijkt (enigszins ingetogen) te smullen van de uitgesponnen songs en melancholische klanken die de Oostenrijkers op ons afvuren. Opsmuk en gimmicks zijn niet aan deze heren besteed. De band houdt alle aspecten van het optreden erg ‘klein’ en interactie met het publiek is er niet of nauwelijks. De show is lekker lang, wat met songs van dik tien minuten ook geen overbodige luxe is, en de monotone zang van zanger Michael is, op een fijne manier, bevreemdend. Iets later dan oorspronkelijk gepland is de koek dan toch echt op met het heerlijke Calling the Rain. Helaas; want ondanks het deprimerende en ‘moeilijke’ karakter van de teksten is dit een show die ons vrolijk stemt!

Harakiri for the Sky

Niet lang daarna kunnen de handjes op elkaar als de Zweedse headliner Draconian de bühne bestijgt. Tijdens een zeer doeltreffende set, waarin flink wat ruimte is ingebouwd voor songs van het onvolprezen nieuwste album Sovran, wordt het alleen maar heter in Baroeg. De band is duidelijk in vorm, waardoor deze show ons in veel opzichten beter bevalt dan de vorige keren (in Helvete Oberhausen in 2016 en tijdens FemME 2015) dat we de dame en heren aan het werk zagen.

Vanaf opener Stellar Tomb lijkt alles precies te kloppen. Baroeg staat bomvol en de temperatuur is al snel tropisch. Helaas duurt het optreden nauwelijks een uur, wat, wat ons betreft, toch wel ietwat aan de korte kant is voor een headline-show. Klagen doen we echter niet; het is namelijk de hele set lang smullen geblazen van een smakelijke pot gothic doom metal; ongeveer de helft van het songmateriaal komt van Sovran, al doen de weinige ‘oudjes’ zich wel degelijk gelden. Vooral het ellenlange (maar zeer fijne!) A Scenery of Loss is bijna trance-opwekkend.

Draconian

Enigszins abrupt eindigt de show met het uitgesproken droevige The Marriage of Attaris; de roep om een toegift lijkt gehonoreerd te worden als zangeres Heike Langhans terugkeert voor een solo-performance van een (nieuw?) nummer dat op de setlist staat als ‘Burial‘, daar blijft het echter bij, ondanks een luide roep om meer vanuit de bijna kokende Baroeg. De klok heeft echter elf keer geslagen en de curfew lijkt onverbiddelijk. Zo eindigt de avond een beetje vreemd en onbevredigend en krijgen we niet het knallende einde dat deze sterke muzikale avond verdiende.

Datum: 26-01-2019 | Locatie: Baroeg, Rotterdam | Line-up: Sojourner, Harakiri for the Sky, Draconian
Setlist Harakiri for the Sky | Setlist Draconian

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn foto’s.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.