Cellar Darling, Tivoli De Helling, Utrecht

De release van het nieuwe album The Spell was voor de Zwitserse folk metalband Cellar Darling een uitstekende reden voor een tour door het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Omdat ze toch met de bus waren, konden ze eigenlijk ook wel een stop in Utrecht maken. Ze parkeerden de bus voor Tivoli De Helling. De support band van de tour was al thuis, dus moeten we het deze avond doen met ‘alleen’ het drietal ex-Eluveitie-leden: Anna Murphy (zang), Ivo Henzi (gitaar) en Merlin Sutter (drum). Live worden ze bijgestaan door de ‘vaste’ bassist Nicolas Winter.

Eigenlijk dus “An evening with Cellar Darling”. Bij binnenkomst valt meteen op dat het best wel druk is voor een dinsdagavond. Wat ook opvalt, is dat de merchandise nog volop in opbouw is. De band was dus mogelijk wat aan de late kant. Het is de laatste show van de tour , maar zonder support kan de ongein die je meestal mag verwachten aan het einde van een tournee achterwege blijven. Dat past eigenlijk ook beter bij het serieuze Cellar Darling: Murphy is meer van het muziek maken dan van het praten.

Desondanks moet de band nog wel vol aan de bak, aangezien er in het begin behoorlijk wat technische problemen optreden. Het publiek in de goed gevulde zaal reageert sympathiek op de praatjes die nodig zijn om de tijd te vullen. Vrijwel de enige gesproken interactie: verderop in de show is er alleen nog ruimte voor een “thank you” en een paar gebruikelijke mededelingen. Het draait bij Cellar Darling écht om de muziek.

De setlist blijkt een mix van nummers van het debuutalbum This Is The Sound en het nieuwe album The Spell. Het is wel dankbaar om een show te doen op een doordeweekse dag: de bezoekers maken een bewuste keuze en komen dan ook echt voor  de band. Met bekendere nummers als Avalanche wordt enthousiast meegezongen en als er ook maar een aanzet wordt gedaan tot meeklappen, gebeurt dat ook meteen. Na afloop van elk nummer klinkt er een hartelijk applaus en dito gejuich. Een prettige atmosfeer voor band en publiek dus.

Buiten de kleine issues in het begin is het geluid prima afgesteld, waardoor het nieuwe songmateriaal, dat wat meer gelaagd, atmosferisch en progressief is, goed tot zijn recht komt. Hoogtepunten zijn de songs Death, Love en Insomnia.

Cellar Darling is het afgelopen jaar flink gegroeid. Na eerder alleen te zien te zijn geweest als support bij Delain en Lacuna Coil was er vorig jaar een eerste headline-show op FemME en nu dus een eigen tour! De goedgevulde zaal bewijst dat dit een terechte ontwikkeling is.

De draailier staat niet meer op een standaard, waardoor de bewegelijkheid op het podium iets is toegenomen. Hoewel de mannen nog steeds redelijk statisch zijn, valt daar ook vooruitgang te ontwaren. Natuurlijk gaat het om de muziek, maar het oog wil ook wat.

Bij de terugkomst voor de toegift  komt de vraag welk nummer moet worden gespeeld, “als het maar geen Queen-nummer is”. Het wordt uiteindelijk The Prophet’s Song, een Queen-cover met een eigen twist en een mooi a capella stuk.  Afgesloten wordt met  Redemption dat Anna met veel bravoure brengt.

Na afloop wordt het publiek uitgenodigd voor de meeting bij de merch en om daar nog wat te drinken. Een goede zet, want het blijft lang druk en de band doet goede zaken. Een zeer geslaagde avond, voor zowel Cellar Darling als bezoekers.

Datum: 02-04-2019 | Locatie: Tivoli De Helling, Utrecht | Line-up: Cellar Darling | Setlist Cellar Darling

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn tekst en foto’s

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.