Limp Bizkit in 013

Met recht: “Dit is geen rockshow, dit is een feestje!”

Waar de dinsdagavond normaliter vrij anoniem is, geldt deze editie in Tilburg als het compleet tegenovergestelde. Vanavond treedt de legendarische Fred Durst aan met zijn vrienden van Limp Bizkit. Ze doen Nederland dit jaar twee keer aan: in november 2017 werd al aangekondigd dat ze op 26 juni a.s. in AFAS Live zullen staan. Begin 2018 werd bovendien bekendgemaakt dat ze óók naar Tilburg zouden komen. En deze dinsdag 5 juni is het eindelijk zover!

Als de deuren van de Tilburgse 013 nog vóór 19.00 uur opengaan, staan de twee mensen – moeder en dochter – vooraan in de rij daar al zo’n twee uur. Het is geweldig mooi weer, dus zo heel erg is dat gelukkig ook weer niet. In dit geval blijkt later dat dit wachten alleszins wordt beloond: dochterlief wordt namelijk gaandeweg het concert door Fred Durst het podium opgeroepen om een nummer mee te zingen en vervolgens stagedivend weer haar moeder op de eerste rij te bereiken!

Er is geen voorprogramma, alleen een dj die plaatjes draait. Het blijkt echter geen gemis. Bij menig concert is er een opwarmer nodig, een act die ervoor zorgt dat de nekspieren van het publiek een beetje los komen en die tien keer roept “Are you guys ready for Limp Bizkit?” terwijl ze over het algemeen heel goed weten dat 99% van het publiek niet voor hen komt. Maar die act ontbreekt vandaag dus en dat is niet erg. Het publiek kan namelijk alle energie goed gebruiken voor het feestje van Limp Bizkit. Fred Durst zegt het zelf aan het begin: “This is not a rock show, this is a party!”

Limp Bizkit, Jostijn Ligtvoet Fotografie

Als Durst opkomt, schiet er heel kort een klein stroompje van teleurstelling door het publiek. Hij heeft namelijk niet zijn kenmerkende en beroemde rode pet van de New York Yankees op, maar een zwart stoffen hoedje. Mensen die hem al langere tijd niet live of in de media hebben gezien, missen bovendien zijn kenmerkende sik onder de lip en op de kin: die gaat namelijk al enige tijd schuil onder een behoorlijk volle, netjes bijgehouden baard.
Limp Bizkit bestaat voor vanavond, naast Fred Durst, uit gitarist Wes Borland – die voor de gelegenheid een zwart pak heeft aangetrokken en zijn hoofd en haar half zwart en half zilver heeft geschminkt en geverfd – drummer John Otto, bassiste Tsuzumi Okai (vaste bassist Sam Rivers liet verstek gaan) en een achtergrondzanger.

Uiteraard kan de beroemde dj Lethal niet ontbreken, hoewel hij pas sinds enige tijd weer meedoet. Ze maken er samen inderdaad een feestje van. Borland neemt verschillende keren het initiatief om covers te spelen. Zo heft hij onder andere Creeping Death aan van Metallica en zet hij op een goed moment Nirvana’s Smells Like Teen Spirit in, bijgestaan door de rest van de band.

Jostijn Ligtvoet Fotografie

Het publiek in Tilburg wordt opgezweept: uit volle borst worden nummers als Rollin, My Generation en Break Stuff meegezongen. Durst komt heel oprecht over wanneer hij verkondigt dat dit publiek écht uniek is. Misschien dat het wel daarom is dat hij gaandeweg het optreden de setlist wijzigt. Vanuit het publiek klinkt al een paar intermezzo’s lang “Nookie! Nookie! Nookie!”, maar Durst heeft letterlijk gezegd: “We are NOT playing that fucking song tonight!” Later, bij het bekijken van de originele setlist die op het podium zit vastgeplakt, blijkt dat te kloppen. Echter, Durst gaat één voor één zijn bandleden langs om ze te vertellen dat ze Nookie tóch spelen. De droom van één van de aanwezigen komt uit, wanneer hij op het podium wordt uitgenodigd, om het nummer met de Amerikanen mee te zingen.

Voor mij persoonlijk gaat dit optreden de boeken in als één van de beste vijf shows van dit jaar. Die kan Limp Bizkit in ieder geval in zijn zak steken.

Datum: 05-06-2018 | Locatie: 013, Tilburg | Line-up: Limp Bizkit | Setlist

FacebookTwitter