JBM Events 10 jaar: het verslag

JBM Events bestaat tien jaar en dat wordt gevierd, met maar liefst tien dagen vol activiteiten, natuurlijk gerelateerd aan de bands die deel uitmaken van de JBM-familie. Bij drie opeenvolgende activiteiten is ‘onze’ Ton Dekkers aanwezig, om er vervolgens in etappes verslag van te doen. De doordeweekse activiteiten waren uiteindelijk wat kleiner en intiemer dan de events die in het weekend plaatsvonden, maar dat wil niet zeggen dat de doordeweekse dagen minder interessant waren!

De doordeweekse shows vinden plaats in de knusse studio ‘In the Room’ te Kaatsheuvel. Aangezien er is gekozen voor een akoestische setting, betekent het ook dat er zitplaatsen aanwezig zijn, neergezet in de opnameruimte van de studio.

Op de maandag is het podium van Snake Bite Love, met Mötörhead-songs in een akoestische vorm. Ervaring hebben de jongelingen (van de Eindhovense Metal Factory) inmiddels ruimschoots opgedaan, onder meer tijdens FemME 2017. De gekozen songs zijn niet alleen de ‘greatest hits’, maar ook minder bekende juweeltjes komen voorbij. Omdat Snake Bite Love met Micky Huijsmans (End of the Dream) een zangeres in huis heeft, krijgen de songs ook daardoor duidelijk een andere twist. Songs als Ace of Spades en Don’t Let Daddy Kiss Me maken ondanks de ietwat andere setting veel indruk.

Op dinsdag staan er twee optredens op het programma. De opener is Beyond God (de band die nog niet zo lang geleden een release vierde in Helmond), waarbij Ferry Guns zijn drumstel voor de gelegenheid heeft ingeruild voor een keyboard. De symfonische metal die ze normaliter op de planken zetten is stevig, maar niet extreem. Binnen de akoestische setting komt de fijne stem van Meryl Foreman vandaag meer dan prima voor de dag.  Aanwezige fans van Beyond God kunnen het allemaal buitengewoon waarderen.


Waar Beyond God het redelijk serieus oppakte, zet de afsluitende act een meer relaxte en speelse set neer, die zeker niet minder klinkt. For All We Know mag na een geslaagd optreden in 013 ook hier aantreden, alleen is de line-up wel wat minimalistisch, met alleen founder Ruud Jolie (Within Temptation, Maiden uniteD) en Wudstik (Ayreon). Zeker niet de eerste de beste muzikanten dus. Wat er tijdens de – voor velen veel te korte – set werd voorgeschoteld zit bomvol kwaliteit: de stembeheersing van Wudstick is buitengewoon.

Op de woensdag zijn er extra stoelen neergezet voor een soloartiest die een best wel indrukwekkende hoeveelheid ervaring met zich meebrengt. Damian Wilson (Maiden uniteD, Headspace, Ayreon, Treshold, Landmarq, e.v.a.) is speciaal hiervoor overgekomen uit het Verenigd Koninkrijk. Ondanks de doordeweekse dag zijn er ook enkele internationale fans aanwezig. Gelukkig zijn de meeste aanwezigen meer dan bekend met Damian Wilson, dus het verloop van de set is uiteindelijk geen verassing, hoewel er van de vooraf opgestelde setlist weinig overblijft. De songs worden voor een belangrijk deel bepaald door de interactie met het publiek. Dat het gepaard gaat met uitgebreide verhaaltjes is vanzelfsprekend voor helemaal niemand een probleem. Hierdoor duurt de set wel wat langer dan gepland, maar de ‘schuld’ lag daarin voornamelijk bij het enthousiaste publiek. Damian Wilson is en blijft een ras-entertainer.

Naast een akoestische invulling van het muzikale programma is ook de informele setting voor en na de sets een extra, aangename, beleving. Dit maakt dat dit soort sessies naar meer smaken. JBM Events: van harte gefeliciteerd, nog vele jaren en dank voor dit uitgebreide verjaardagsfeest!

Datum: 09 t/m 11-04-2018 | Locatie: In The Room, Kaatsheuvel | Line-up: Snake Bite Love, Beyond God, For All We Know, Damian Wilson

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn tekst en foto’s! 

FacebookTwitter