Dark Tranquillity op herhaling in Biebob, Vosselaar, België

Feest der herkenning tijdens tweede Atoma-show in Biebob

In 2017 speelden de Zweedse melodic death metal-meesters van Dark Tranquillity al een geweldige show in Biebob te Vosselaar en dit jaar keren de Göteborgers terug naar de Vlaamse zaal, deze keer vergezeld door drie bands, waaronder de wel erg luxe ‘support’ Equilibrium. Reden genoeg voor Ragherrie om – voor de tweede maal binnen een week tijd – een bezoekje te brengen aan onze altijd gezellige zuiderburen.

De zaal is slechts matig gevuld als de eerste band van de avond het podium bestijgt. Miracle Flair is een female fronted band uit Zwitserland en ondanks de lieflijke zang van frontdame Nicole Hartmann slaat het optreden niet echt aan. De muziek is prima te pruimen maar het is allemaal wat aan de veilige en brave kant. Scherpe randjes ontbreken en hoewel het halve uurtje speeltijd zo voorbij is, zonder dat wij ons vervelen, is dit geen optreden dat ons erg lang bij zal blijven. Het publiek komt duidelijk voor wat stevigere muziek vanavond.

Snel door met de tweede (en heel wat hardere) act van vandaag: Black Therapy. Deze Italiaanse melodeathers hebben hoorbaar goed geluisterd naar hun progressief-sfeervolle genregenoten van Insomnium, wat zich doet gelden in het meanderende gitaargeluid. Black Therapy heeft zijn zaakjes prima voor elkaar en hoewel Biebob nog altijd wat leegjes oogt, valt vooral het snellere werk in de smaak. Er is echter één keuze waar wij niets van snappen. Na een lekker venijnig blokje songs wordt de show afgesloten met een behoorlijk monotone en pitloze uitvoering van Mad World. Hoewel iedereen dat nummer kent, gaat de show op deze manier wel als een nachtkaars uit. Zonde.

Het feest komt pas echt goed op gang met de folk metal van Equilibrium. Plotsklaps staat Biebob een stuk voller en wapperen de haren in het rond. De Duitsers balanceren met hun set van vanavond op het randje: enerzijds is er een stel songs van het epische meesterwerk Sagas (2008) en anderzijds wordt de show verder gevuld met wat makkelijkere party songs van latere albums. De sfeer komt er in de zaal steeds beter in en frontman Robert “Robse” Dahn laat geen kans onbenut om het publiek verder op te zwepen. Ook op muzikaal vlak is het optreden prima. Vooral de uitvoeringen van übersong Blut im Auge (inclusief een heuse wall of death!) en Unbesiegt zijn om de vingers bij af te likken. Er wordt, tot slot, zelfs tijd ingeruimd voor een toegift. Met de simpele maar ontzettend aanstekelijke meebruller Born to be Epic – uiteindelijk wel de minst epische song van de show, in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden – komt het feest dan toch echt ten einde. Wij zijn opgewarmd!

Equilibrium

Het volgende optreden is in de eerste plaats een aangenaam feest van herkenning. Headliner Dark Tranquillity stond immers ruim een jaar geleden ook al in Biebob. Ook toen werd het nieuwste album Atoma (2016) gepromoot en in het publiek zien we een fiks aantal gezichten die de vorige editie ook van de partij waren. Daarnaast zijn er ook nog fikse overeenkomsten in de beide setlists. Toch is de show van vanavond verre van saai. Daarvoor is de muziek te goed, wordt er te sterk gemusiceerd en zit de sfeer er te goed in. De lichtshow, het projectiescherm en ook het geluid kunnen allen onze goedkeuring wegdragen. Geheel in tegenstelling tot het vorige optreden dat wij bijwoonden in Biebob, namelijk dat van Leaves’ Eyes op Koningsdag, is het publiek vanavond vanaf de eerste seconde bijzonder fanatiek betrokken bij de hoofdact.

De Zweedse melodeath is om van te smullen en de bandleden, onder de bezielde leiding van frontman Mikael Stanne, geven een heuse masterclass. Met negentien songs krijgen de toeschouwers bovendien waar voor hun geld. En… niet geheel verrassend zijn de ‘tropische temperaturen’ waar we vorig jaar over schreven ook vandaag weer aanwezig. Behalve het eerder al genoemde Atoma is ook Fiction (2007) opvallend goed vertegenwoordigd. In rap tempo werkt Dark Tranquillity zich door een waslijst aan heerlijke melodeath songs als The Science of Noise, Terminus (Where Death is Most Alive) en Lost to Apathy heen.

Dark Tranquillity

Het podium druipt inmiddels (letterlijk) van het zweet en hoewel dat niet bepaald smakelijk klinkt, is het wel een teken aan de wand: dit was een bevlogen en intens optreden waarin zowel de muzikanten als het publiek alles hebben gegeven. Tot slot geen obligaat gedoe met een toegift; we peuren nog één keer de laatste restjes energie uit onze tenen om – net als in 2017 – in stijl af te sluiten met Misery’s Crown. Of het nu een feest der herkenning voor je was of niet: dit was een geweldige show, die ons doet smachten naar een drankje en een douche.

Datum: 03-05-2018 | Locatie: Biebob, Vosselaar, België | Line-up: Miracle Flair, Black Therapy, Equilibrium, Dark Tranquillity | Setlist Dark Tranquillity

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter