Ensiferum in Luxor Live, Arnhem

Missie volbracht!

Ensiferum is terug! De Finse epic/folk/melodic death metalband heeft net twee weken geleden een nieuw album uitgebracht (Two Paths) en om dat heugelijke feit te vieren, moet er natuurlijk getoerd worden. De enige show in Nederland staat daarbij gepland voor donderdag 28 september in Luxor Live, Arnhem. Als support neemt ‘Ensi’ hun landgenoten van Wolfheart én de Engelse folk metalpioniers Skyclad mee naar de trolleystad.

Allereerst krijgt Wolfheart veertig minuten de tijd om het Arnhemse publiek zo goed mogelijk op te warmen. In januari was deze Finse band nog te bewonderen met landgenoten Insomnium in Doornroosje, en dat optreden viel bij ons erg in de smaak. Ook vandaag laten Tuomas Saukkonen en zijn bandmaats zich op positieve wijze gelden; de Finse melodeath klinkt live flink gepeperd, net als op plaat, met zware (en dus: lekker headbangbare) stukken en melodieus gitaarwerk. Call of the Winter en The Rift verdedigen de eer van het nieuwe album Tyhjyys dat eerder dit jaar verscheen en ook de andere twee Wolfheart-cd’s Winterborn (2013) en Shadow World (2015) zijn op de setlist vertegenwoordigd. Het van die laatstgenoemde plaat afkomstige Zero Gravity zorgt zelfs halverwege het optreden al voor wat voorzichtige beweging in de zaal. Wolfheart klinkt bij vlagen snoeihard maar doordat het geluid goed staat afgesteld, verzuipen de subtielere kanten van de sound van de band niet. Zodoende komen ook de rustigere en meer folky passages goed uit de verf. Als de laatste klanken van afsluiter Routa pt. 2 wegsterven, is de publieksrespons erg positief. Dat is volkomen terecht; Wolfheart toont zich vanavond van z’n beste kant en laat in de (inmiddels al redelijk warme) Arnhemse zaal een prima indruk achter.

Wolfheart

Zonder Skyclad, de band die nu op het programma staat, hadden we hier (waarschijnlijk) allemaal niet gestaan vandaag. Deze Engelsen verdienen namelijk de credits voor het ‘uitvinden’ en vooral populariseren van de folk metal in de vroege jaren 90. Anno 2017 bestaat de band nog altijd en is er in april met Forward Into the Past zelfs een nieuw album verschenen. De muziek van Skyclad is live eerder dansbaar dan moshbaar, toch breekt er al snel een heuse ‘jig pit’ uit in de zaal. De aanstekelijke songs zijn nu niet echt bovengemiddeld zwaar te noemen, ze maken het de toeschouwers wel lastig stil te blijven staan. Dat komt voor een groot deel door de vrolijke vioolpartijen van Georgina ‘George’ Biddle. Halverwege de show stapt de violiste zelfs even de zaal in om vanuit het publiek een potje mee te strijken. Skyclad valt als enige ‘niet-extreme’ metalband vandaag dan misschien een beetje uit de toon, toch lijkt het publiek zich prima te vermaken. Lekkere nummers als Penny Dreadful en The Parliament of Fools zorgen voor flink wat beweging voor het podium en ook het wat rustigere The One Piece Puzzle raakt de juiste snaar. Met Inequality Street komt de show van dik vijftig minuten ten einde. Opwarmen geslaagd!

Skyclad

Als de set van Ensiferum begint, duurt het niet lang voor heel Luxor Live veranderd is in een zweterige, moshende massa. De Finse band oogt vanavond scherp, fit en nuchter – vooral dat laatste is wel eens anders geweest. Het komt de show ten goede en eigenlijk speelt de band vanaf de eerste minuut al een gewonnen wedstrijd. Het geluid houdt zich netjes en zelfs de harsh vocals van Petri Lindroos zijn goed te volgen. De songs van het niet echt overtuigende nieuwste album Two Paths houden live prima stand; we hadden van een For Those about to Fight for Metal ook wel verwacht dat het de handjes op elkaar zou krijgen (zeker met een paar alcoholische versnaperingen achter de kiezen) maar onze verwachtingen worden flink overtroffen. Wat een energie – en zelfs de op plaat soms zo krachteloze zang blijkt live plots prima te pruimen. Goed, de muzikale magie van oudere nummers als Treacherous Gods ontbreekt en de nieuwe songs zijn vrij rechttoe-rechtaan – toch zijn we na een paar ‘nieuwelingen’ lang niet meer zo zuurpruimerig over Two Paths. Da’s maar goed ook, want die plaat is vandaag hofleverancier. Het optreden ligt na elk nummer even stil voor een uitgebreide drinkpauze – maar zelfs dat kan ons humeur niet verpesten.

Het publiek is laaiend enthousiast en schreeuwt luidkeels alle refreinen mee. Accordeoniste Netta Skog speelt opvallend genoeg maar een redelijk bescheiden rol tijdens de show. Ze staat een groot deel van de tijd een beetje weggemoffeld achter op het podium naast de drumkit en treedt slechts mondjesmaat naar voren. Ze komt pas echt los tijdens het grotendeels door haar gezongen nieuwe nummer Feast With Valkyries; een song die vandaag wordt opgedragen aan de gisteren overleden Playboy-baas Hugh Hefner. De set loopt dan al ten einde. Het lekkerste lijkt echter voor het laatst te zijn bewaard; eerst krijgen we al Tale of Revenge voor onze kiezen en daarna gaan alle registers nog één keer open. Het epische en bijzonder meezingbare Victory Song maakt indruk én sluit het reguliere deel van de show op waardige wijze af, waarna de (min of meer verplichte) toegift bestaat uit From Afar en überknaller Lai Lai Hei. Songs als One More Magic Potion en Iron blijven vandaag op stal en hoewel we die nummers stiekem best wel een beetje missen, kunnen we heel goed leven met de setlist en show van vandaag.

Ensiferum

Ensiferum kan terugkijken op een zeer geslaagde avond. Hoewel de show redelijk voorspelbaar was, zullen we ons deze show vooral herinneren vanwege de energie die de bandleden in het optreden stopten. Van de gezapigheid die de laatste jaren regelmatig om de hoek kwam kijken bij Ensiferum-concerten was niets te bekennen; zelfs bij de beide gitaristen Markus Toivonen en Petri Lindroos (normaal geen lachebekjes maar vandaag alle twee bijzonder goedgehumeurd!) spatte de spelvreugde ervan af. Supports Skyclad en Wolfheart bewezen allebei hun waarde; met name het optreden van de Finse support-act was bovengemiddeld aangenaam. Missie volbracht: het publiek in Arnhem is moegestreden en heeft een kostelijke avond achter de rug – en wijzelf dus ook.

Datum: 28-09-2017 | Locatie: Luxor Live, Arnhem | Line-up: Wolfheart, Skyclad, Ensiferum
Setlist Wolfheart | Setlist Skyclad | Setlist Ensiferum

Ragherrie wil Bernard Bodt bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter