Sonata Arctica in een uitverkocht 013

Gevarieerde avond vol verrassingen

Er gaat bijna geen jaar voorbij of de mannen van Sonata Arctica staan op een podium ergens in Nederland, meestal op twee locaties ook nog. Het is al even geleden dat Poppodium 013 werd aangedaan; door de recente verbouwing stond de band de vorige keren op het podium van De Effenaar. Met hetzelfde voorprogramma, overigens. Ook dit jaar zal Twilight Force het publiek opwarmen met hun energieke power metal. Met het net een week oude album The Ninth Hour van Sonata Arctica en het nieuwe Heroes of Mighty Magic van Twilight Force zijn wij benieuwd of de bands de nieuwe kleine zaal van 013 omver weten te blazen.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Sonata Arctica voor zo’n klein publiek in Tilburg staat. Het is dan ook niet heel erg gek dat de show al een paar maanden uitverkocht is en dat de zaal bij binnenkomst al zo goed als vol staat. Dat het publiek niet alleen voor de heren Arctica is gekomen is te merken aan het enthousiasme tijdens Twilight Force. De handjes en vuisten gaan energiek mee de lucht in, zonder dat frontman ‘Chrileon’ daar om hoeft te vragen. De overdreven cheesy power metal act werkt, dat is duidelijk. Met kostuums, elfenoortjes en zwaarden is de act zo goed als compleet. Het feit dat de Zweden er allemaal overduidelijk plezier aan beleven maakt het dan ook helemaal af. Dat ze er allemaal wel eens even naast zitten en het niet allemaal even zuiver is vergeven we ze dan maar ook weer meteen, want gezelligheid staat deze show hoe dan ook voorop.

Twilight Force
Twilight Force

Na een uur vol met kaas en glorie is het tijd voor weer iets heel anders, want laten we eerlijk zijn: Sonata Arctica en traditionele power metal zijn tegenwoordig vooral op plaat niet echt meer met elkaar verbonden. De Finnen brengen deze avond dan ook een opvallend andere set dan we gewend zijn. Gelukkig hoeft dat lang niet altijd iets slechts te betekenen. Het is alleen maar logisch dat we veel werk van The Ninth Hour voorgeschoteld krijgen, en hoewel de heren daarvoor wel de geschikte songs hebben geselecteerd, gaat het publiek er nog niet erg enthousiast in mee. Dat kunnen we ze natuurlijk ook niet helemaal kwalijk nemen, een week na de releasedate, maar jammer is het wel. Verder lijkt de avond op een medley van alle albums; van ieder album krijgen we namelijk wel iets te horen (afgezien van The Days of Grays). Hierbij zijn The Power of One en The Ruins of my Life de vreemde eenden, in goede en minder goede zin. Voor velen zullen het live primeurtjes zijn, maar helaas laat de uitvoering ten wensen over. Het geheel is wat rommelig, mede door de kwaliteit van het geluid en het ietwat ‘verbaasde’ publiek. Even hebben we nog kans op nóg een uniek nummer wanneer de band het publiek laat kiezen welke ballad ze deze avond zullen spelen. Met de keuze uit Shamandalie, Tallulah en The Misery is onze keuze snel gemaakt. Helaas denkt de rest van het publiek daar anders over en stemmen ze massaal op het lichtelijk overrated en overspeelde Tallulah. Tsja, je kan niet altijd je zin hebben.

Sonata Arctica
Sonata Arctica

Pluspunt van de avond is dat frontman Tony Kakko bijzonder goed bij stem is en in een opvallend goed humeur is. Waar hij voorheen de hoge noten nog wel eens liet liggen, pakt hij ze deze avond allemaal, inclusief grunts en kreetjes. De band laat met het gevarieerde programma zien dat ze elke stijl die ze door de jaren heen zijn doorlopen nog tot prima uitvoering kunnen brengen. Dat het geluid af en toe wat roet in het eten gooit is dan weer wat jammer. Het ligt echter niet aan de muzikanten of de geluidsman, het lijkt vooral de zaal zelf te zijn die het geluid gewoon niet aankan. Door al het nieuws in de setlist lijkt de avond voorbij te vliegen, en voor we het weten klinken de laatste tonen van Don’t Say a Word en gaan we over tot de orde van de dag: het verplichte, en altijd heerlijke, Vodka-lied voor de laatste adrenalineboost.

Het was een avond vol verrassingen met een onverwachte setlist. Hoewel ondergetekende hier en daar liever wat andere nummers had gehoord, was de avond zoals gebruikelijk gezellig en vermakelijk. Hoe kan het ook anders met al die blijheid uit het Hoge Noorden. Mocht je Sonata Arctica deze keer door het beperkte aantal kaarten gemist hebben, in april komen ze gewoon weer naar Nederland.

Datum: 14-10-2016 | Locatie: Poppodium 013, Tilburg | Line-up: Twilight Force, Sonata Arctica | Setlist Twilight Force | Setlist Sonata Arctica

Ragherrie wil Andre Schröder bedanken voor zijn foto’s.

[Best_Wordpress_Gallery id=”185″ gal_title=”Sonata Arctica in 013, 2016″]

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.