PitFest: het verslag

Een heuse revival in Drenthe en dan wel in Erica, in de buurt van Emmen. Moeten we dit een opleving noemen? Hopelijk wel. In ieder geval wordt er een zeer gevarieerd programma neergezet op de podia van Cafe The Spot, waar menig liefhebber z’n dansmoves kan laten zien op PitFest 2016. Ontstaan uit de organisatie van het vroegere Punkhol Erica worden er op de twee podia maar liefst achttien bands gepresenteerd uit verschillende hardere muziekgenres. Dit terwijl de sfeer tussendoor wordt versterkt met enkele top DJ’s. Aardig wat muzikanten hebben een warme band met het oude Punkhol podium, omdat ze er bijvoorbeeld zelf hebben gespeeld. Maar ook aan jongere bands geen gebrek. Vandaag loopt het aanbod dus uiteen van death metal tot punkrock, en van ervaren tot beginnend.

Dead Giveaway trapt af met hun 90’s geïnspireerde punkrock. Afgelopen jaar is de plaat We Come In Pieces verschenen en de band laat een goede indruk achter.

Daarna Weathered met een portie hardcore. Ze komen uit Duitsland en zijn begonnen met spelen in 2014. Begin 2016 is de 2de demo verschenen. Dit is duidelijk geen band voor het grote podium en daarom zoekt de zanger zelf het publiek maar op. Zijn stem heeft wel wat weg van Mike Hartsfield, die we onder andere kennen van bands als Outspoken en Amendment 18. Weathered is een leuke band die we hopelijk nog vaker terug gaan zien.

Uit Twente komt Troops Of Doom en hun muziek is simpel doch effectief. Lekker lomp brengen ze de moshpit tot leven; ondanks het ‘vroege’ tijdstip komen toch steeds meer mensen kijken en lijkt de kleine zaal zowaar al vol. Binnenkort gaat Troops Of Doom zelfs een kleine Europese tour doen om hun agressieve hardcore verder te verspreiden.

En dan was daar plots een beetje een vreemde eend in de bijt. Wolftone speelt een thuiswedstrijd aangezien de band uit het naburige Klazienaveen komt. Eigenlijk dus niet zo raar dat ze op PitFest staan, maar de muziek nodigt nog niet echt uit om de pit in te duiken. Desondanks gaan de aanwezigen wel lekker los. Wolftone heeft duidelijk veel speelplezier en maakt een aparte mix van stoner en garage rock.

Smash The Statues maakt muziek in de stijl van Propagandhi en Atlas Losing Grip; goede en snelle punkrock met doordachte teksten. De laatste release komt uit 2014, maar dit was een release van slechts 4 nummers; tijd voor een 3de full-length dus! De jongens hebben er in ieder geval zin in en de energie spat van het podium af. Een puike show van deze boys.

Smash the Statues
Smash the Statues

Vanwege technische mankementen begint Bring On The Bloodshed wat later, maar eenmaal bezig is de band goed op dreef. Bring On The Bloodshed speelt best veel als je de concertagenda’s mag geloven. Muzikaal brengen ze de moshpit op gang en voor het podium weet men dit duidelijk te waarderen. Een set vol boze muziek, voor boze mannen én vrouwen.

Een niet-Nederlands klinkende band, zo kun je de Accelerators omschrijven. Lekkere punkrock in Amerikaanse stijl, waarbij je niet stil kúnt blijven staan. Sinds 2005 maken deze jongens muziek en hebben ze al aardig wat releases achter hun naam staan. Een erg leuke show en je merkt dat de band ook echt staat te genieten.

Thrash metal, dat is het volgende wat op het programma staat. Live heeft Distillator al aardig wat ervaring opgedaan en onlangs mochten ze zelfs optreden op de 70.000 Tons of Metal cruise. Qua zang doet het toch vaak denken aan Schmier van Destruction. Lekker los gaan op old school thrash dus. Met drie man zet de band een vette show neer. Benieuwd wat we in de toekomst nog van deze band gaan horen. De eerste full-length van Distillator raakt snel uitverkocht, zonder enige twijfel.

The Real Danger speelt energieke punkrock en is inmiddels (met tussenpozen) zo’n tien jaar actief. Een band als deze hoort toch meer thuis op het kleine podium. Je moet het gewoon van dichtbij beleven, op het Punkhol stage. Dat was duidelijk te zien aan de reactie van het publiek, dat er soms toch lekker op losgaat. Niks mis met een dosis punkrock op z’n tijd.

Bodyfarm heeft met Battle Breed een stap voorwaarts gemaakt. Je merkt aan alles dat de band volwassen is geworden en een eigen stempel heeft gedrukt op de old school death metal die ze spelen. Live is het zeer strak, maar op de een of andere manier staat het publiek niet zo open voor een band als Bodyfarm. Jammer, want het is allemaal vrij prima te pruimen.

Dit is nou zo’n typische underground death metal band die gewoon lekker zijn ding doet . De laatste lp van Entrapment, genaamd Lamentations of the Flesh, kreeg (ondanks dat de productie misschien wat beter kon) toch zeer positieve recencies. Op het Punkhol podium gaat het lekker los. De jongens komen uit de buurt; dat maakt de pit extra amusementswaardig.

De heren van Sinister zijn een stel oude rotten in het vak. Ze zijn altijd trouw gebleven aan hun eigen stijl en de vele wisselingen in de line-up hebben de band weinig veranderd. Nog steeds energiek en belangrijke voor de Nederlandse death metal scene. Die stem van Adrie Kloosterwaard komt van diep en klinkt nog steeds zeer bruut.

Een band met acht personen blijft vrij apart. Het Duitse Mörser is al sinds 1995 bezig met hun pure fucked up war metal. Met vier zangers valt het toch moeilijk te behappen wat er allemaal gebeurt. Misschien is juist de charme, want het valt live zeker niet tegen. Je krijgt wel echte herrie voor je kiezen en vooraan bij het podium wordt daar positief op gereageerd. Mooi om te zien dat deze Duitsers wars van de normen gewoon hun eigen ding doen en daarmee doorgaan.

Mörser
Mörser

Deze mannen zijn al een tijd goed bezig en hebben een aardige reputatie opgebouwd. We hebben het over Herder. En als je zegt “Herder” dan zeg je “Harder”. De nieuwe plaat Fergean komt er binnenkort aan en een eerste teaser daarvan klinkt live inderdaad lomp. Deze jongens stellen nooit teleur en je merkt dat ze veel sterke nummers hebben. Deze muziek moet je ervaren bij 120 decibel en niet anders.

Cornered pakt het de laatste tijd wat serieuzer aan. Met enkele nieuwe bandleden is het er allemaal niet slechter op geworden. De nieuwe plaat komt binnenkort uit en live laat de band duidelijk weten waar ze voor staan. Cornered is hopelijk een band voor de toekomst die het Nederlandse vaandel wat betreft hardcore samen met enkele andere bands hoog gaat houden. Vandaag maken ze het in ieder geval waar.

Het blijven toch stevige jongens, de gasten van Born From Pain. Deze machine is al jaren bezig en heeft inmiddels zeven albums op zijn naam staan. Ze weten altijd een strakke show neer te zetten en zijn duidelijk de favoriet bij het publiek. De klassiekers komen allemaal voorbij. Born From Pain nailed it!

Daarna is het de beurt aan Insanity Alert om de boel bij het Punkhol stage kapot te spelen. Denk aan hysterische taferelen op de dansvloer en een thrash crossover mix waar je “u” tegen zegt. De band rondom frontman Kevin Aper weet de partyvibe los te maken op dit PitFest. Je ontkomt niet aan een dikke smile op je smoel wanneer je Insanity Alert live gaat aanschouwen.

Insanity Alert
Insanity Alert

Dan denk je dat het feest voorbij is, maar dat is dus niet zo. De afterparty met DJ’s krijgt een climax met een visueel gehandicapte Elvis-imitator als slagroom op de taart. Maar dat is nog niet alles; de surprise act van de avond is niemand minder dan Peter Pan Speedrock! Aangezien ze in het voorprogramma stonden van The Exploited in Zwolle hadden ze nog tijd over en was dit natuurlijk een mooie mogelijkheid om nog eventjes te kunnen genieten van de Eindhovenaren, die met hun afscheidstournee bezig zijn. Het publiek weet hier duidelijk raad mee, al kan niet iedereen meer recht op z’n benen staan. Dat mag de pret niet drukke; PPSR zet een leipe show neer en sluit dit festival in stijl af.

Datum: 09-04-2016 | Locatie: Cafe The Spot, Erica

Ragherrie wil Frido Stolte bedanken voor zijn foto’s en tekst.

[Best_Wordpress_Gallery id=”143″ gal_title=”PitFest 2016″]

FacebookTwitter