Omnium Gatherum en Draconian in Helvete, Oberhausen

Afwisselend avondje in Duitsland

Vlak over de Limburgs/Duitse grens ligt het Roergebied. Met het openbaar vervoer is deze streek vanuit Nederland weliswaar wat lastiger te bereizen, met de auto ben je vanuit grote delen van het land echter zo in Essen, Duisburg of Oberhausen. In laatstgenoemde stad bevindt zich bovendien een bijzonder leuke metalkroeg-annex-concertzaal: Helvete.

Ragherrie waagt zich op deze 5e maart over de grens. Zo exotisch als onze expeditie naar Nepal wordt deze avond niet, al staan er met Draconian en Omnium Gatherum twee interessante bands op het programma, dat verder wordt aangevuld met Oceanwake en Year of the Goat – een tourpackage die Nederland helaas niet aandoet. Dat alle vier deze bands in de afgelopen twaalf maanden met een nieuw album op de proppen zijn gekomen, maakt ons alleen maar nieuwsgieriger naar de muzikale verrassingen die vanavond in Helvete op ons wachten.

Er zijn nog maar weinig mensen aanwezig in het kleine kelderzaaltje als Oceanwake het spits mag afbijten. Jammer dat het niet drukker is, want de progressieve doom/death is lekker log en zwaar. Soms heeft het muzikaal wel wat weg van Ghost Brigade, al bevatten de uitgesponnen nummers ook ambient-achtige ‘post-passages’ die op subtiele wijze doen denken aan het nieuwere werk van Sólstafir. De songs, waarvan het gros afkomstig is van het sterke album Sunless uit 2015, maken live een bijzonder goede indruk en zorgen voor een lekker afwisselende set. Ook vocaal (diepe grunts, hogere shrieks én smaakvolle cleans) bevalt Oceanwake ons zeer. Een sterke show vol complexe muziek, lange composities en veel heerlijke repetitieve riffs: deze Finnen weten van wanten en kunnen in Helvete uiteindelijk (na een stroeve start) ook op de nodige bijval rekenen – compleet terecht!

Oceanwake
Oceanwake

Inmiddels is het al wat drukker in de zaal. Het Zweedse Year of the Goat mag het publiek trakteren op een potje ouderwetse hard rock, balancerend op het randje van de heavy metal, met een duidelijke hang naar de lang vervlogen 70’s en 60’s. Drie gitaristen, ondersteund door de in een hoekje weggemoffelde bassist, leggen het muzikale fundament, waarbij af en toe wat proto-NWOBHM-elementen te bespeuren zijn. Compositorisch is het allemaal stukken simpeler dan de muziek van Oceanwake, toch zet ‘YOTG’ een heel aardige show neer, met één noemenswaardig minpuntje: de flauwe podiumpraatjes van toetsenist Pope doorbreken de aangename flow van het optreden. Vooral de songs van het in 2015 verschenen The Unspeakable gaan er live in als zoete koek. Fijne band, lekkere muziek en een geslaagd optreden.

Year of the Goat
Year of the Goat

Het grootste deel van de toeschouwers lijkt hoofdzakelijk voor Draconian te zijn afgereisd naar Helvete. Het staat vooraan dan ook bomvol als de Zweden hun show beginnen. Het wordt van begin tot eind één grote zegetocht, gesteund door sterk geluid, veel rook en een prachtige lichtshow. Nieuwe zangeres Heike Langhans is nog altijd een vrij ingetogen frontvrouw, al compenseert haar meer charismatische vocale partner Anders Jacobsson dat ruimschoots. De setlist is om van te smullen: precies een handvol songs is afkomstig van het nieuwste wapenfeit Sovran, waarbij vooral Heavy Lies the Crown en het opzwepende Dishearten de show stelen. De set wordt gecompleteerd door twee oudere ‘hitjes’: het overheerlijke Bloodflower en het wijdlopige A Scenery of Loss. Evenals tijdens de tweede editie van FemME, maakt Draconian vanavond indruk. De broeierige gothic doom metal komt in het donkere, kleine zaaltje zelfs nog beter tot zijn recht dan op het grotere podium van de Effenaar. Het publiek smult, en dat is volkomen logisch: kippenvelmomenten zijn er te over tijdens dit optreden – heerlijke show!

Draconian
Draconian

En dan is het de beurt aan headliner Omnium Gatherum. De zaal oogt nog altijd gezellig druk, al staat het publiek iets minder opeengepakt dan bij Draconian het geval was. Vorig jaar maakte ‘OG’ indruk als openingsact voor Ensiferum en Insomnium (deze “4x um-tour” deed ook Hedon in Zwolle aan) en nu mogen de Finnen het als headliner waarmaken. Met een krachtig album als Grey Heavens vers van de pers, moet dat geen enkel probleem zijn. Bijna de helft van het songmateriaal van vanavond is dan ook afkomstig van het meest recente album. Hoewel de plaat pas net uit is, worden de nieuwe songs al uitvoerig meegezongen, alsof de band ze al jaren op de setlist heeft staan.

Muzikaal is Omnium Gatherum de meest energieke band van de avond, wat resulteert in een lekker actief publiek. Haren wapperen en vuisten pompen tijdens songs als Skyline, Ophidian Sunrise en New World Shadows. Het tempo zit er direct vanaf opener The Pit lekker in. De lichtelijk melancholische melodeath bevat gitaarwerk om van te smullen, verder ingekleurd door smaakvolle toetsenpartijen. Frontman Jukka Pelkonen heeft er vanavond zin in, en het publiek eet uit zijn hand. De songs liggen goed in het gehoor en zijn catchy zonder dat dit ten koste gaat van de kracht of energie.

Omnium Gatherum
Omnium Gatherum

In rap tempo werkt Omnium Gatherum zich door een dozijn songs heen, waarna vrijwel direct encore-nummer The Uknowing wordt ingezet, een song die wederom op veel bijval kan rekenen. Daarmee komt er dan toch echt een einde aan het muzikale deel van de avond, al blijft menigeen nog even hangen in de gezellige kroeg van Helvete. Oceanwake was onverwacht sterk, Year of the Goat was degelijk, Draconian heerste en Omnium Gatherum wist tenslotte een heerlijk feestje te bouwen – die laatste band zien we overigens binnen twee weken alweer terug, dan als support van Amorphis in 013, Tilburg. Voor nu rekenen wij onze drankkaart af en aanvaarden wij de reis huiswaarts over de uitgestorven Autobahn.

Datum: 05-03-2016 | Locatie: Helvete, Oberhausen, Duitsland | Line-up: Oceanwake, Year of the Goat, Draconian, Omnium Gatherum | Setlist Draconian | Setlist Omnium Gatherum

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn foto’s.

[Best_Wordpress_Gallery id=”127″ gal_title=”Omnium Gatherum in Helvete”]

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.