Alcest en MONO in 013

Dromerige avond in de Jupiler zaal

Twee metal-gerelateerde evenementen in dezelfde venue? Het kan in 013 Tilburg. En er blijkt voor beide shows op deze zaterdag (19 november 2016) voldoende animo te zijn. Terwijl voor het concert van Bullet For My Valentine en Killswitch Engage in de grote zaal al even geen tickets meer verkrijgbaar zijn, scheelt het niet veel of ook de kleine zaal is vanavond uitverkocht. Hier strijkt namelijk de interessante co-headlining tour van Alcest en MONO neer.

Om half zeven betreden de heren van pg.lost het podium. De Zweedse instrumentalisten maken een fijne vorm van gitaargedreven en soms experimentele/progressieve (post-)rock. Op sommige momenten is het heerlijk breekbaar en gevoelig, op andere momenten wordt het gaspedaal wat dieper ingetrapt en deinen de hoofden mee op het ritme van de muziek. De zaal staat voor aanvang van het optreden al opvallend vol en dat is niet zonder reden; de muziek van pg.lost smaakt naar meer en sluit prima aan op wat vooral MONO ons later vanavond zal voorschotelen. Het in september verschenen nieuwe album Versus levert ondertussen het gros van het songmateriaal, waarbij ook ‘singletje’ Vultures van het vorige album Key (2012) voorbij komt. Een bandje om in de gaten te houden!

pg.lost
pg.lost

De show van co-headliner MONO blijkt even interessant als apart te zijn. Drie van de vier bandleden zitten permanent op een kruk (al spreekt dat in het geval van de drummer natuurlijk voor zich) en het enige staande bandlid, bassiste Tamaki Kunishi, gaat halverwege ook even zitten – achter een keyboard, welteverstaan. Toch voelt het optreden van de Japanners niet futloos of uitzonderlijk statisch; passie en emotie stralen van de houding en mimiek van gitarist Takaakira ‘Taka’ Goto af, terwijl aan de andere kant van het podium collega-gitarist Hideki ‘Yoda’ Suematsu nu ook niet bepaald onderuitgezakt of kalm op zijn eigen kruk zit. De dromerige instrumentale post-rock werkt trance-opwekkend en blijft onverminderd boeien. Met enige regelmaat worden de xylofoons (twee stuks) benut, wat zorgt voor een frisse touch tijdens de uitgesponnen composities. Het sterke nieuwe album Requiem for Hell (waarvoor de band geïnspireerd werd door ‘La Divina Commedia’, het meesterwerk van de Italiaanse Renaissance-dichter Dante Aleghieri) wordt vanavond vertegenwoordigd door twee indrukwekkende songs. Met name de duistere en bezeten titeltrack van die plaat, die vanavond fungeert als afsluiter, maakt bijzonder veel indruk.

MONO
MONO

Co-headliner of niet; het hoofdgerecht van de avond is zonder twijfel Alcest. Eerder op de dag namen wij een interview af met bandbaas Stéphane ‘Neige’ Paut (binnenkort te lezen op Ragherrie!) en we spraken met hem óók over de muzikale koerswijzigingen van de band. De Fransen zijn na het softe dreampop-uitstapje Shelter (2014) eerder dit jaar weer teruggekeerd in de voor hen zo vertrouwde ‘blackgaze’-hoek met het nieuwe album Kodama. Die plaat komt vanavond op één song na (Untouchables) helemaal aan bod, waarbij outro Onyx live dienst blijkt te doen als intro. De nieuwe songs werken live prima, en sluiten prima aan op het oudere werk. Toch zijn het vooral de ‘hitjes’ van de oudere drie albums die de stampvolle kleine zaal van 013 in vervoering weten te brengen. Songs als Écailles de lune (Part 1) en Autre Temps worden op prachtige – ietwat ingetogen wijze – uitgevoerd en laten de zaal heerlijk wegdromen. De synergie tussen de melancholische post-passages met gevoelvolle cleane zang enerzijds en de black metal-stukken met shriekerige harsh vocals aan de andere kant, zorgt live voor de nodige kippenvelmomenten.

Alcest
Alcest

Grappig detail: een dag nadat Opeth in de Grote zaal afsloot met een song met de titel Deliverance doet Alcest, de band die in 2014 nog het voorprogramma van Opeth in de HMH verzorgde, dat in de kleine zaal stomtoevallig met het nummer Délivrance – overigens de enige track van Shelter die we vanavond te horen krijgen. Een toegift zit er helaas niet in, zodat er na 75 minuten een einde komt aan het sterke optreden van Alcest – en daarmee aan deze zeer geslaagde avond vol dromerige muziek. Het is dan pas kwart over tien en de klanken van Bullet For My Valentine zijn zelfs in het keldertje voor de kleine zaal te horen; om elf uur zal er in dit deel van 013 nog een techno-evenement plaatsvinden (Suburban Disco) maar dat wachten wij niet af.

Datum: 19-11-2016 | Locatie: 013, Tilburg (Jupiler zaal) | Line-up: pg.lost, MONO, Alcest | Setlist pg.lost | Setlist MONO | Setlist Alcest

Ragherrie wil Frido Stolte bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter