Roadburn 2015

Counterculture in optima forma

Roadburn overzicht | Donderdag | Vrijdag | Zaterdag | Zondag

Het weer laat zich op zondag, ondanks een stevig windje, van haar goede kant zien. De laatste dag van Roadburn is een flink uit de kluiten gewassen afterparty onder de noemer ‘Afterburner’, met een programma in de Main Stage, Green Room (beide in 013) en in café Cul de Sac. Na de laatste energie (en muntjes) bij elkaar te hebben geraapt, zijn wij er klaar voor.

White Hills heeft de eer de Afterburner te mogen openen in de Grote Zaal. Dit potje psychedelische (stoner) rock van Amerikaanse makelij blijkt een aardige manier om in de stemming te komen voor de rest van de bands van vandaag. De galmende vocalen zijn soms op het randje en echt heel bijzonder is de doorgaans trage muziek niet, zeker niet in vergelijking met het geweld van de voorbije dagen.

Ondertussen speelt Argus (de Amerikaanse heavy/doom metalband met die naam, welteverstaan) in de Green Room. De twinleads hebben een NWOBHM-vibe en de ietwat theatrale doomy vocalen passen daar prima bij. Oldskool doom meets Iron Maiden – de combinatie klinkt misschien op voorhand apart, maar het werkt.

Claudio Simonetti mag rond etenstijd met zijn Goblin wederom een film voorzien van geluid. Deze maal is de door de bandbaas gecomponeerde soundtrack van ‘Suspiria’ (1977) aan de beurt. De publieksreactie is stukken beter dan een dag eerder, toen hetzelfde kunstje vertoont werd met ‘Dawn of the Dead’. Leuk is het om te zien hoe het publiek bij sommige scenes meeleeft en luid applaudisseert, bijvoorbeeld als het hoofdpersonage een vleermuis doodslaat met een krukje. De film oogt verder wel erg outdated, de dreigende muziek is dat zeker niet. Simonetti blijft bovendien een sympathiek figuur en de muziek is superb – wat een geweldige soundtrack!

De mensen die losse tickets hebben aangeschaft voor de Afterburner komen, eigenlijk zonder uitzondering, voor de speciale ‘Resonance’-set van Anathema. Eind 2014 stond de band al in 013 met een reguliere show (showverslag hier) en nu zijn ze weer terug – en hoe! De Britten nemen ons vanavond mee op een lange reis door hun 25-jarige carrière, van het nieuwste album Distant Satellites (2014, hier meer) stapje voor stapje terug naar de in doom en death metal gedrenkte begindagen. Het bijna twee en een half uur durende optreden is in drie delen geknipt. De huidige bandbezetting wordt tijdens aktes twee en drie ondersteunt door ex-leden Duncan Patterson (basgitaar, deel 2 van de show) en Darren White (zang, delen 2 en 3). Met name de performance van laatstgenoemde is hartverwarmend. Zijn harsh vocals op het stokoude deel van het songmateriaal zijn dan misschien niet meer wat ze geweest zijn, toch weet iedereen wat hij bedoelt, en dat is vanavond ruimschoots voldoende om van deze show een onvergetelijk optreden te maken. Jammer dat het publiek wat lauwtjes reageert tijdens het eerste deel van het optreden; het zal ongetwijfeld met de vermoeidheid na drie dagen Roadburn te maken hebben.

Anathema
Anathema

Ten slotte mag The Osiris Club (wat later dan gepland) in een halflege Grote Zaal het kaarsje van Roadburn 2015 uitblazen. Ragherrie vergeleek de band al eerder met het Zweedse Ghost en ook in een live-setting gaat die vlieger op. De nummers van Blazing World (2014, hier meer) zijn prima maar missen net dat beetje extra dat ze geweldig had kunnen maken. De in pijen en pestmaskers gehulde bandleden staan statisch te spelen en laten het aan de muziek, die wordt ondersteund door segmenten uit klassieke horrorfilms op het videoscherm, om een occulte en duistere sfeer op te roepen. Muzikaal alleraardigst maar toch blijft het gevoel hangen dat er meer in had gezeten voor deze Britse band.

Het is inmiddels ook duidelijk dat het publiek het, na een lang en enerverend weekend, wel welletjes vindt en 013 stroomt in rap tempo leeg. Roadburn 2015 was een groot succes; we zijn nu al nieuwsgierig wat de 21e Roadburn ons volgend jaar allemaal zal brengen. Mits de ontspannen sfeer, goede muziek en prima organisatie allen gehandhaafd blijven, kan dit festival makkelijk nog 20 jaar mee. Maar dat is voor later zorg. Eerst gaan wij even lekker bijkomen, bijslapen en nagenieten. Tot volgend jaar!

Roadburn overzicht | Donderdag | Vrijdag | Zaterdag | Zondag

FacebookTwitter

Bekijk het hele verslag