Gloryhammer in Biebob

Power, glory en eenhoorns in het Vlaamsche land

Het zat er natuurlijk wel in. Christopher Bowes’ uit de hand gelopen grap Gloryhammer doet na een plaat al niet onder voor Alestorm. Dus wordt er volop getourd, tussen de Alestormdata door. Voor de show had Ragherrie een interview met Christopher Bowes, lees dat hier. De toepasselijk getitelde Unicorn Invasion of Europe tour loopt in Biebob op zijn eind, maar wie een uitgebluste band verwachtte kreeg ongelijk. Het werd een gezellige avond, vol ridders, draken en eenhoorns.

Toen ik het debuut Tales Of Ancient Prophecies te horen kreeg wilde ik meteen dat het zou gebeuren. Een tour van Twilight Force en Gloryhammer, twee expres overdreven power metal bands. Alsof de Goden mij gehoord hadden. Twilight Force is nog een onbekende in het power metal wereldje, maar deze tour heeft hun naam goed gedaan. Na de show liepen er meer shirtjes en mutsen rond waar hun logo op prijkte. Elke keer dat een bandlid het podium opstapte werd hij toegeschreeuwd. Twilight Force belichaamt alles wat goed en fout is aan power metal; verklede bandleden, gitaristen met ninjapantser en elfenoren, een zanger met woeste blonde lokken en waanzinnige uithalen en supercatchy nummers met een overdaad aan ‘power en glory’. Er was niet veel tijd dus de band hakte door. Bijna alle nummers kwamen aan bod, van toonzetter Forest Of Destiny langs de majesteuze overdaad Ancient Dragon Of Wisdom, door een schroeiend Twilight Horizon en de grande finale met Gates Of Glory. Vocalist Christian Hedgren was niet meer zo goed bij stem en liet de hoge uithalen voornamelijk voor wat het was. Bij afsluiter Power Of The Ancient Force besloot hij echter dat het hem niet meer kon schelen en trok hij zijn strot open. Loepzuiver, net als op plaat. Jammer was dat de drums wat technische mankementen hadden, waardoor ze na de helft van de set niet meer versterkt werden. Persoonlijk had de wat zwakke ballad Made Of Steel beter verwisseld kunnen worden voor Fall Of Eternal Winter (het enige nummer van hun album dat niet gespeeld werd) maar het publiek maalde er niet om en zong uit volle borst mee. Power metal zoals het hoort. Hulde trouwens voor de bandleden die de hele avond hun outfit aanhielden, compleet met monddoeken en capuchons, terwijl het in de Biebob bedrukkend heet was.

Na de potsierlijke vertoning van Twilight Force was het de beurt aan Shear om een goede indruk te maken. Daar slaagden ze niet helemaal in. De muziek, redelijk standaard moderne metal, gebracht door een zangeres in een opvallende jurk met nog opvallender…voordelen sloeg maar half aan. De band gaf een energieke show, maar viel muzikaal behoorlijk buiten de boot. Er was geen draak, eenhoorn, verkleedpartij of iets van die strekking te bekennen en dat was niet waar het grote deel van het publiek voor kwam. Muzikaal gezien kon het mij ook niet boeien en was ik vooral aan het uitkijken naar de hoofdact. Het publiek reageerde ook lauwtjes.

Gloryhammer heeft tijd gehad om hun show te polijsten en dat is te zien. Op hun eerste gig in Tilburg waren de heren vooral nerveus en aan het aftasten, inmiddels staan ze vol overtuiging hun ding te doen en is Thomas Winkler de vleesgeworden Angus McFife. Ook Gloryhammer speelde hun debuut bijna volledig, maar deed het juiste en liet de ballade achterwege. In plaats daarvan kregen we het splinternieuwe nummer Rise Of The Chaos Wizards te horen, en bevestigde de band dat het nieuwe album in de toekomst zal afspelen. Hoewel niemand kon meezingen bleek het een succesvol voorproefje. De rest van de set was vertrouwd; The Unicorn Invasion Of Dundee, Quest For The Hammer Of Glory, Magic Dragon, Amulet Of Justice en een massaal meegebruld Hail To Crail brachten de zaal in beweging, lichamelijk en vocaal. Het uitgesponnen epos The Epic Rage Of Furious Thunder werd perfect gespeeld en zorgde voor een headbangende menigte. Tussendoor kreeg Thomas Winkler de lachers op zijn hand door het stereoeffect goed uit te leggen, dronk James ‘Hootsman’ Cartwright drie blikjes bier in een teug op en werd de kwade tovenaar Zargothrax verslagen met de Hammer of Glory. Met Angus McFife en het onvermijdelijke Wizards! sloot Gloryhammer hun set af en werd de Hootsman gekroond tot koning van Unst, met de bijbehorende grollen en bezorgde Christopher Bowes een deel van het publiek een hartaanval, een jongen een perfect cadeau en mij een snee in mijn vinger door zijn keyboard het publiek in te werpen. 

Welbeschouwd een uitstekend avondje power en glory in het Belgische land. Jammer dat Shear niet aansloot bij de andere bands, dan hadden ze waarschijnlijk een betere respons gehad. En als Gloryhammer de volgende keer ook Nanowar Of Steel meeneemt wordt het een perfecte avond.

Datum: 14-12-2014 | Waar: Biebob, Vosselaar | Line-up:  Gloryhammer, Shear, Twilight Force 

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.