BUS – Never Decide

Lekker psychedelisch kippetje uit de legbatterij van RidingEasy Records
78/100

Soms is het artwork dermate in het oog springend dat je vrijwel meteen denkt: ‘dat moet ik luisteren!’. Het overkwam me in het verleden met bijvoorbeeld Hollow Bones van Rival Sons en Earth Rocker van Clutch, maar meer recentelijk was het ’t Atheense BUS welke met deze eer aan de haal ging! Ik bedoel, kijk dan!

Niet wetende wat er uit de hoge hoed getoverd zou worden wist BUS (wat overigens staat voor Bus The Unknown Secretary) me op Never Decide te verrassen met een vuig potje psychedelische rock, met een doom en (een snuifje) heavy inslag. Niet gek dus dat de band inmiddels onder de vleugels van RidingEasy Records opereert, de ideale legbatterij voor dergelijke muzikale kippetjes als deze ouzodrinkers.

De lichten gaan aan, de stekkers worden ingeplugd en het album is klaar om met You Better Come In You Better Calm Down het stof terug te doen laten dalen: de muziek is immers geïnspireerd op het geluid uit de jaren 60 en, bovenal, 70: eerder rimpelig dan puisterig zullen we maar zeggen.

Donkere, zwaargestemde gitaren, gecombineerd met belachelijk catchy refreinen en een echoënde schreeuwzang: zo zouden we de tracks van de tweede full length wel kunnen omschrijven, hoewel de luisteraar soms ook een flinke veeg uit de pan ontvangt met uptempo gitaargeweld (The Hunt). Wat psychedelischer wordt het met I Buried Paul, door het gefluit en het ietwat sinistere sfeertje. Begin deze track vooral met het artwork in gedachte en een grijns valt haast niet te voorkomen.

Op het hardrockende Moonchild wordt het tempo, na de aangrijpende ballad Lucifer, weer wat opgeschroefd en komen zang, gitaar en drums op de best mogelijke manier tezamen. Dit beklijvende nummer had tientallen jaren geleden veel bekijks getrokken wanneer deze uit de oude Philips LP-speler had geklonken.

Hoewel Never Decide alles behalve een opgekuiste plaat is, is het wonderbaarlijk te noemen dat het opnemen van het gehele album slechts vijf studiodagen in beslag heeft genomen. VIJF?! Ja, vijf. Nuja, wanneer dit een kutplaat oplevert, zijn het alsnog vijf weggegooide dagen, maar gelukkig gaat deze vlieger voor BUS niet op. Ze leveren met Never Decide een zeer verdienstelijk werk af, dat RidingEasy luisteraars zonder meer zal bekoren.

Rival Sons is er voor de fijn gepolijste (steengoede) jaren 70 rock, BUS is er voor de ruwere variant met een rauw doomy randje. Benieuwd wanneer we de band in onze contreien kunnen aanschouwen!

Releasedatum: 28-02-2019 | Label: RidingEasy Records | Facebook

Tracklist:
01. You Better Come In You Better Calm Down
02. The Hunt
03. I Buried Paul
04. Into The Night
05. Lucifer
06. Moonchild
07. Evil Eyes
08. This King

Tags: , , , ,

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.