The True Werwolf/Druadan Forest – Split

B-kant maakt deze release de moeite waard
66/100

Vandaag presenteren wij u een recensie van een split-ep, met daarop splinternieuwe muziek van twee Finse eenmansprojecten die allebei sfeervolle dungeonsynth combineren met black metal, met een allersmakelijkst en ronduit episch geluid als resultaat. Wij gaan er eens goed voor zitten, en het blijkt al snel een goede zaak dat wij ruim de tijd hebben genomen.

De split bevat weliswaar slechts één track van elke artiest, beide muzikale entiteiten zijn echter behoorlijk lang van stof. The True Werwolf (géén tikfout!) bijt het spits af, met het drieëntwintig minuten durende epos Frozen Throne of the Final Winter of Endless Sorrow (The Funeral of All Life). Nu kan uw recensent van dienst best genieten van repetitieve, bijna trance-opwekkende atmo-muziek maar ‘TTW’ maakt het wel erg bont. De song drijft op maar een paar toetsen, en voelt daardoor nog het meest als één lange intro of outro, zonder veel progressie of onverwachte wendingen om ons geboeid te houden. Na een minuut of tien werkt de zeurderige synth-toon al behoorlijk op de zenuwen; deel 1 van deze split wordt op deze manier een hele zit, eentje die we op ons tandvlees weten te doorstaan. Pas in het laatste deel wijkt Lauri Penttilä (beter bekend van Satanic Warmaster) iets af van het gevestigde muzikale thema. De minder geduldigen onder ons zijn op dat moment echter al lang en breed afgehaakt, of hebben zich bediend van de ‘next’-knop. Deze track van The True Werwolf is in alle opzichten iets te veel van het goede – en daardoor behoorlijk saai en zelfs een tikkeltje irritant.

Niet veel minder lang van stof, niet minder repetitief maar toch een stuk lekkerder klinkt vervolgens het epische Ravenwinds on My Path Towards the Entrance into the Cold and Lonely Mountain van Druadan Forest. Ook dit Finse eenmansproject (bestaande uit Ville Pallonen) hanteert de less is more-methode, maar de bijna Summoning-esque toetsen en de algehele fantasy-vibe maken deze track stukken aangenamer dan deel één van de split. De gesproken vocalen en de subtiele sfeerveranderingen boeien – hoewel ook hier één muzikaal thema vrijwel nonstop herhaald wordt. Toch haalt Pallonen in zijn eentje de score van deze split flink omhoog. Zou de ondergeschikte positie van dit bezwerende brokje sfeer iets te maken kunnen hebben met het feit dat Werewolf Records (het label waarop deze release verschijnt) wordt gerund door Lauri Pentillä van The True Werwolf? Hoe het ook zij, Druadan Forest maakt indruk en The True Werwolf valt op deze release behoorlijk tegen. Als deze split op vinyl verschijnt, draaien wij in elk geval louter de B-kant!

Releasedatum: 17-08-2018 | Label: Werewolf Records | Facebook The True Werwolf | Facebook Druadan Forest

Tracklist:
01. The True Werwolf – Frozen Throne of the Final Winter of Endless Sorrow (The Funeral of All Life)
02. Druadan Forest – Ravenwinds on My Path Towards the Entrance into the Cold and Lonely Mountain

Tags: , , , , , , , , , , , ,

FacebookTwitter