Author & Punisher – Beastland

Overrompelende lagen noise en industrial
90/100

Tegenwoordig is alles in muziek al eens gedaan. Originaliteit wordt steeds moeilijker. Alles klinkt wel als wat anders. Dus wat doet een muzikant, om aan het juk van conventionaliteit te ontsnappen? Vraag het aan Tristan Shone, beter bekend onder zijn artiestennaam Author & Punisher. Met dit project doorbreekt de Amerikaan muzikale grenzen, en rekt de begrippen van een ‘genre’ zo ver op dat we hier kunnen spreken van een van de minst classificeerbare en originele muzikanten van tegenwoordig.

Wat is de sleutel om origineel te zijn als iedereen dezelfde instrumenten gebruikt? Gebruik andere instrumenten! Author & Punisher wordt vormgegeven door de zelf-uitgevonden instrumenten van Shone. Lompe metalen schijven, industriële machines met kettingen, stalen constructies, het is zowel visueel als auditief bijzonder imposant. De muziek van Author & Punisher houdt het midden tussen industrial, doom, drone en noise. Angstwekkende soundscapes gaan hand in hand met machinaal (letterlijk) beukend percussiewerk, onheilspellende synths, en de gekwelde krijszang van Shone. Ergens onder die lagen distortion, compressie, en reverb is een laagje melodie te vinden, dat steevast bedwelmd wordt door de loodzware industrial. Het zoemt, piept, kraakt, ruist, en knarst. De titel van het nummer The Speaker is Systematically Blown zegt het eigenlijk wel, want constant vraag je je af of je speakers/koptelefoon/oortjes deze aurale marteling aankunnen. 

Marteling in de meest positieve zin van het woord, want Beastland is onder al dat geweld een heerlijk album. Het klinkt nog het meest als wat je krijg als je Anaal Nathrakh op Desideratum stript van alle metal en er meer compressie op zet. Ondanks de titel is The Speaker is Systematically Blown een zeer ‘melodisch’ nummer, met cleane zang, en een haast postrock-achtige sfeer. Het tempo op de plaat ligt niet hoog (de ‘drums’ worden door Shone met alleen de linkerhand bediend), maar het dreunt en beukt gestaag door. Verwacht geen dansbare taferelen, het blijft industrial in de meest letterlijke zin.

Een zinnige bespreking produceren is dan ook moeilijk, want er is gewoon niks wat op Author & Punisher lijkt. Het is evenveel Gnaw Their Tongues als Throbbing Gristle, maar blijft ondanks alle lagen luisterbaar en verteerbaar. Catchy zouden we het niet noemen, maar de tracks zijn ook weer geen aaneengesloten kakofonie, maar hebben memorabele melodieën en geluiden. Beastland is een stuk korter dan voorganger Melk En Honing, maar niet minder intens. Zeker op koptelefoon en live is Author & Punisher een niet mis te verstane ervaring, die elke liefhebber van eigenzinnige en originele muziek een keer moet hebben beluisterd. 

Releasedatum: 05-10-2018 | Label: Relapse Records | Facebook

Tracklist:
01. Pharmacide
02. Nihil Strength
03. Ode To Bedlam
04. The Speaker Is Systematically Blown
05. Nazarene
06. Apparition
07. Night Terror
08. Beastland

Tags: , , ,

FacebookTwitter