Illimitable Dolor – Illimitable Dolor

Uiterst geïnspireerde funeral doom
87/100

Illimitable Dolor komt voort uit de Australische doom metalband The Slow Death en is een hommage aan hun overleden bandgenoot Gregg Williamson. Uit het artwork wordt al duidelijk dat het album geen opbeurende muziek bevat; Illimitable Dolor speelt dan ook funeral (death)doom die geworteld is in de jaren 90.

Op hun eerste (self titled) album presenteert Illimitable Dolor 4 nummers aan ons die allemaal rond de 10 minuten klokken. De sound is zwaar, intens en de verbittering klinkt door in de muziek – precies zoals het hoort in dit subgenre. De nummers kennen veelal een laag tempo en worden allen voorzien van toetsen die soms de klankkleur van een kerkorgel hebben. Hierdoor wordt een tragisch klankentapijt gecreëerd waarin je heerlijk kan zwelgen. Vocaal wordt er een goede prestatie geleverd door de diepe grunts die vrij goed verstaanbaar zijn. Voor originaliteit hoef je niet bij Illimitable Dolor aan te kloppen. Verwacht ook geen vrouwenstem of viool die de songs verder aankleedt. Traditionele death/doom van hoge kwaliteit is wat je krijgt, niets meer en niets minder.

De conclusie is dan ook dat Illimitable Dolor het verlies van een bandlid om weet te zetten in een uiterst geïnspireerd debuut dat voor fans van Evoken, Skepticism en Shape of Despair een must is. Ook fans van October Tide kunnen dit wellicht waarderen. Anderen starten met Comet Dies or Shrines, wat iets meer up-tempo is en het hoogtepunt van het album bevat.

Releasedatum: 22-03-2017 | Label: Trancending Obscurity Records | Website

Tracklist:
01. Rail of Moon, A Stone
02. Comet Dies or Shrines
03. Salt of Brazen Seas
04. Abandoned Cuts of River

Tags: , , , ,

FacebookTwitter