Ayreon – The Source

Het verhaal begint en eindigt
90/100

Ayreon is de afgelopen jaren bijzonder actief geweest. Nadat in 2013 The Theory Of Everything uitkwam werden de media in beslag genomen door The Theater Equation, een theaterproductie van The Human Equation. Ook kwam The Diary van The Gentle Storm uit, met de bijbehorende shows, én kondigde Arjen Anthony Lucassen een paar selecte ‘Ayreon Universe’-concerten aan, die in een mum van tijd uitverkocht raakten. Als kers op de taart is er nu The Source, een splinternieuw album.

Arjen Lucassen doet geen half werk. De man staat al jaren eenzaam aan de progopera top, en dat brengt verwachtingen mee. The Theory Of Everything was een geweldige plaat, maar wist wel verdeelde reacties te oogsten, niet in het minst door de verdeling van de tracks. Met The Gentle Storm werkte Arjen alleen met Anneke van Giersbergen, en omdat bij hem elke plaat een reactie is op de vorige, hebben we nu zowat de grootste, en meest gevarieerde cast van heel Ayreon te pakken. De helft is bekend, zoals Russell Allen, James LaBrie, Floor Jansen, Tommy Karevik, Simone Simons, en Hansi Kürsch; allen waren al eerder op Ayreon-albums te horen. Maar er is ook heel wat nieuw bloed: Michael Eriksen (Circus Maximus), Tommy Rogers (Between The Buried And Me), Nils K. Rue (Pagan’s Mind), en grote Avantasia-rivaal Tobias Sammet (Edguy) hoorden we niet eerder. Ook Michael Mills is weer terug, dit keer als de mysterieuze TH-1. Een kort optreden van Myrath-frontman Zaher Zorgati maakt de cast compleet. En dan hebben we het niet eens over de gastsolo’s van Paul Gilbert, Marcel Coenen, Guthrie Govan en Mark Kelly!

The Source keert terug naar het verleden. Het speelt zich af op planeet Alpha, waar het leven overgenomen is door een supercomputer, The Frame. The President (Russell Allen) is hier verantwoordelijk voor, en er is een tegenbeweging gaande onder leiding van The Opposition Leader (Tommy Karevik). Uiteindelijk trekken de Alphans de ruimte in, en een selecte expeditie koloniseert een planeet genaamd Y. Ja, die van 01011001. De teloorgang van Alpha wordt perfect geïllustreerd in het eerste deel, met The Day That The World Breaks Down als magnum opus. 11 zangers, 12 minuten, van pure prog naar metal, en zelfs bluesrock; een van de beste Ayreon-nummers ooit. The Source is vrij heavy, en beukt stug door, zoals op Everybody Dies, Run! Apocalypse! Run! en Planet Y Is Alive. De instrumentalisten zijn al een aantal jaar hetzelfde. Ed Warby drumde alles in, en Maaike Peterse, Jeroen Goossens en Ben Mathot maken ook weer hun opwachting. Er zijn zeker elementen van The Theory Of Everything te vinden, maar The Source loopt veel beter door. De nummers staan op zichzelf, hoewel ze wel in aangesloten suites zijn verwerkt. Natuurlijk loopt het album vloeiend door. Tot de fijnste momenten rekenen we het opgewekte Everybody Dies, en Deathcry Of A Race, waar Arabische invloeden zich afwisselen met Floor en Simone in operamodus, voor het eerst in de studio in klassiek duet!

We hoeven niet alles door te nemen. The Source is Ayreon op het best. De vocalisten zijn perfect voor hun rol. Michael Mills brengt in zijn TH-1 een Queen-achtige opera invloed (de canon in The Day That The World Breaks Down had Freddie Mercury kunnen zingen), Hansi Kürsch is de machtige en alwetende Astronomer, Simone Simons en Floor Jansen als Counselor en Biologist perfect in sync. Tommy Rogers schittert in het rustgevende The Source Will Flow. James LaBrie klinkt geleerd, als Historian, Tobias Sammet als Captain jeugdig in zijn overmoed. Eigenlijk is het alleen jammer dat Zaher Zorgati maar kort voorkomt. Verder is het grootste euvel dat het eind wel heel plots uit de lucht komt vallen. Meestal krijgen we een climax, maar dit maal is het voorbij voor je het doorhebt. Misschien dat het past in het concept, dat weten we nog niet zeker. Het verhaal is wat lastig te volgen door de vele stemmen/rollen, maar zie dat als een uitdaging. De muziek wordt er niet overbodig zwaar of moeilijk van. Voor fans is de afsluitende track March Of The Machines een snoepje, want alles komt terecht bij de bekende Ayreon-verhaallijn. Hoe? Dat moet je zelf maar beluisteren. Reserveer vast een plekje in de jaarlijst, Arjen heeft het weer geflikt.

Releasedatum: 28-04-2017 | Label: Music Theories Recordings | Website

Tracklist:
Cd1:
01. The Day That The World Breaks Down
02. Sea Of Machines
03. Everybody Dies
04. Star Of Sirrah
05. All That Was
06. Run! Apocalypse! Run!
07. Condemned To Live

Cd2:
01. Aquatic Race
02. The Dream Dissolves
03. Deathcry Of A Race
04. Into The Ocean
05. Bay Of Dreams
06. Planet Y Is Alive!
07. The Source Will Flow
08. Journey To Forever
09. The Human Compulsion
10. March Of The Machines

Tags: , , , , , , , , , ,

FacebookTwitter