Duorecensie: We Butter The Bread With Butter – Wieder Geil!

Wieder Geil! is Immer Geil!
80/100

Eens in de zoveel tijd zitten de gebroeders Rafaël en Aäron van der Sanden (allebei 26) samen om een album te bespreken, een zogenaamde duorecensie. Meestal is het resultaat discussie, mot, uitweidingen en zowaar; soms overeenstemming! Dit keer buigen de heren zich over Wieder Geil! van We Butter The Bread With Butter.

Nou, wat vonden we ervan, voormalig mede eicelbewoner?
Verrassend goed eigenlijk!
‘Verrassend’ nog wel. Hoezo dat dan?
Nou, ik had het veel lomper en lelijker verwacht. Maar het bleek juist extreem catchy, afwisselend en gewoonweg lachen te zijn. Bijzonder vermakelijk.
Inderdaad, zoals je zelf zegt, een plaat waar je ook mee kunt lachen. Dat klinkt misschien wat negatief, maar zo is dat niet bedoeld. Ik zou ze weleens in een compacte venue willen zien. Ik ben er namelijk van overtuigd dat er een puike partysfeer zal hangen!
Ja man, met ballonnen, slingers, confetti en taart! Zo’n feestje moet dat zijn.
Moeten ze hier in Eindhoven komen zingen over hun eigen hoofdstad Berlijn, zoals ze doen op Wieder Geil! met Berlin Berlin. Dat lijkt me echt vet.
En een beetje hakken natuurlijk.
Ja, dat stuk in Ich Mach Was Mit Medien is echt gaaf. Come on, laten we even tekeer gaan!

Normaliter hebben de tekstbalken kleuren in de duorecensie, maar de heren Van der Sanden staan op dit moment door de woonkamer heen te beuken als waren zij terug in de ’90. Wie dit typt blijft tot in de lengte der dagen een mysterie (“miauw”). Beiden gaan weer zitten.

KALE KOPPEN NIET TE STOPPEN!
Het is dus vooral zaak deze plaat niet té serieus te nemen, me dunkt.
Nee, maar anderzijds is het ook weer geen schijtlollige flutplaat; het steekt goed in elkaar, is strak gemixt en luistert oprecht lekker weg. Ik moet dan ook met schaamrood op de kaken bekennen dat ik hem regelmatig laat passeren op mijn iPod. Met name na een aantal biertjes.
Vooral het Engels en Duits door elkaar vind ik intrigerend.
Inderdaad, ze lijken hiermee een andere richting in te slaan. De band bestaat inmiddels acht jaar en Wieder Geil! is het vierde studioalbum; ze poepen dus braaf iedere twee jaar een plaatje uit. Een puike prestatie.
Netjes, je bent goed voorbereid. Wat weet je nog meer van WBTBWB?
Nou, dat ze ooit als een duo zijn begonnen en eigenlijk niet de intentie hadden serieus muziek te maken. Het gekscherende nummer Breekachu was mij jaren geleden al ter ore gekomen: een nummer over (jawel) Pickachu! Maar die grap is dus behoorlijk uit de hand gelopen.
Zeg dat wel; ze hebben het voor elkaar gekregen een soort party-Rammstein te zijn. Natuurlijk, qua stijl hebben ze niets met Rammstein te maken, maar het gebruik van Duitse lyrics legt al snel die associatie. En ik vind het wel toepasselijk; Deutsche core, ik ben fan.
Inderdaad man. Gooi Rammstein, Rob Zombie, Static X en The Browning in een blender et voila: Duitse Partycore!

Welke track staat bij jou bovenaan de lijst?
Ik twijfel tussen Ich Mach Was Mit Medien en Thug Life. Laatstgenoemde met name vanwege de Matt Heafy-achtige, Engelstalige clean vocals. Maar toch gaat mijn voorkeur uiteindelijk wel uit naar Ich Mach Was Mit Medien, aangezien dat zo lekker blijft hangen. En natuurlijk, die rare electro-intermezzo’s waarop we net prinsheerlijk hebben staan hakken, maken dit nummer af. En welke is jouw favorietje, pik?
Alsof we in een hoerenhuis staan. Nou, ik vind Anarchy eigenlijk wel de beste van de tien tracks die Wieder Geil! rijk is. Ik hou van de hardcore vibe met die gare electronische ondersteuning, samen met de vocals die meer metalcore zijn. En dan die doodeenvoudige, doch beklijvende lyrics. “What is the reason why you feed them? I start to believe that you don’t want your freedom.” Ja, die krijgt van mij de gouden plak.
Allright, vind dat zelf eigenlijk één van de minste van de plaat. Maar goed, het is net zoals onze vriendinnetjes; gelukkig varen we niet altijd in elkaars water toch?
Ja toch, je weet zelf.
Anyway, ik hoop dat ze binnenkort een leuke Nederlandse zaal aandoen. Ze staan vooralsnog alleen in Duitsland en Oostenrijk op de planken, maar Wieder Geil! moet toch de nodige deuren kunnen openen. Wellicht van de Dynamo?
Cool jazeker, ik kijk er al naar uit. Nog één vraagje: welke score krijgt deze schijf?
Een 80?
Een 80.
Wünderbar! Bis bald!

Releasedatum: 22-05-2015 | Label: AFM Records | Facebook

Tracklist:
01. Ich Mach Was Mit Medien
02. Exorzist
03. Anarchy
04. Berlin Berlin
05. Bang Bang Bang
06. Gib Mir Mehr
07. Rockstar
08. Thug Life
09. Warum Lieben Wir Nicht Mehr
10. Zombiebitch

Tags: , , , , ,

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.