The Contortionist – Language

Mooi progressief
75/100

Eens in de zoveel tijd zitten de gebroeders Rafaël en Aäron van der Sanden (allebei 25) samen om een album te bespreken, een zogenaamde duorecensie. Meestal is het resultaat discussie, mot, uitweidingen en zowaar; soms overeenstemming! Dit keer buigen de heren zich over het nieuwe album Language van The Contortionist.
 duo-contorionist

Zo pik, wat we nu hebben geluisterd is toch iets heel anders. Wat vonden we van de nieuwste plaat van The Contortionist?
Inderdaad, weer eens iets anders. Maar goed, ook core-knapen moeten zichzelf blijven ontwikkelen zullen we maar zeggen. Om maar direct je vraag te beantwoorden: progressief as fuck. Ik was lichtelijk verbaasd toen ik het eerste nummer aanzette, aangezien The Contortionist bij mij bekend stond als een band waarbij grunts een dominante rol spelen. Maar The Source maakte direct duidelijk dat deze plaat andere kenmerken bevat. Language is veel verfijnder, maar in mijn optiek daardoor minder pakkend. 
Inderdaad geen plaat die ik tijdens het sporten of op de fiets op zou zetten. Language verdient de volle aandacht en zo moet je naar mijn mening ook naar dit album luisteren. Men moet er echt voor gaan zitten. 

True story bro, ik houd zelf meer van nummers die me direct pakken, ook wanneer ik met mijn gedachten helemaal ergens anders zit. Language grijpt me niet echt bij de strot, dus vond ik dit een lastigere plaat dan hun eerdere werk. Dat leunde toch meer tegen de deathcore aan, met veel grunts, zoals ik net al aangaf. Nu geeft The Contortionist meer aandacht aan de clean vocals, en zijn de middenstukken een stuk langdradiger. Maar dat is niet negatief bedoeld hoor, ik wil vooral het verschil duidelijk maken.
The Contortionist laat met Language zien dat de heren niet in een hokje zijn te stoppen. Geen band die zich aan een bepaald genre committeert, maar juist toont super veelzijdig te zijn. 
De muziek van The Contortionist leunt nu veel meer aan tegen o.a. The Faceless en Cynic. En met de veelzijdigheid zie ik ook veel overeenkomsten met Between The Buried And Me. 

Doordat The Contortionist vrij hoog speelt, klinken nummers als Ebb & Flow en The Language II: Conspire niet erg zwaar. Neem bijvoorbeeld Opeth, die hebben ook lange instrumentele stukken in hun nummers zitten, maar dat heeft, vanwege tempo en sfeer, een donker randje. Maar Language is wat luchtiger. 
Daar past het artwork prima bij. De albumcover heeft veel lichte kleuren, met een donkere boom die daardoor een groot contrast vormt met diens omgeving. Erg gaaf, het geeft ruimte voor de verbeelding, maar visualiseert tegelijkertijd de sfeer van het album.

Dan nog de altijd terugkerende vraag in onze duorecensie; welke track gaf je de stevigste verhoging in de broek?
Lastig, als je het album luistert heb je bijna niet door dat een nieuw nummer is begonnen. Als ik er toch één moet kiezen, dan zeg ik Language II: Conspire. Lekkere grunts, polyritmisch en met een speels karakter; ‘lets try this’, dat lijkt de band te zeggen met dit nummer. En bij welke track kwam er bij jou de meeste druk op je gulp te staan?
Eentje eerder, Language I: Intuition. De eerste gitaarriffs bleven direct bij me hangen en dit nummer kreeg wel degelijk mijn volledige aandacht, hoewel ik Language meestal op de fiets luisterde.

Ik denk dat mensen die muziektechnisch de nodige kennis hebben dit album helemaal het einde vinden. Wij zijn gewoon twee muziekliefhebbers die veel leuk vinden en daar een stukje over tikken. Wanneer we dat meenemen in de beoordeling, wil ik deze plaat een 75 geven. Ik verwacht dat zij die nummers echt ontleden dit wellicht wat aan de lage kant vinden, maar het zij zo.
Boeiend, het is een prima beoordeling. Deze pluim mogen ze ferm in de bips steken. 
En dan kijken we uit naar het nieuwe album. Hebben ze hun sound gevonden of gaan ze weer een andere kant op? We wachten het af.

Releasedatum: 16-09-2014 | Label: eOne Music/Good Fight Music | Facebook

Tracklist:
01. The Source
02. Language I: Intuition
03. Language II: Conspire
04. Integration
05. Thrive
06. Primordial Sound
07. Arise
08. Ebb & Flow
09. The Parable

Tags: , , , , ,

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.