Ragherrie redactie: jaarlijsten 2018

Op de lange decemberavonden duikt onze redactie traditiegetrouw graag de archieven in om het voorbije muziekjaar nog één keer helemaal door te lichten, met als belangrijkste vraag: wat was nu het beste metal-album van 2018? Net zoals in 2017, 2016, 2015 én 2014 rolde er ook dit jaar weer een lange lijst (met meer dan 75 releases!) uit de bus. De stemmen werden verzameld, opgeteld, gecontroleerd en nogmaals gecontroleerd. Toen de rook eenmaal was opgetrokken, stond onderstaande top 5 fier overeind

05. Cor Scorpii – Ruin
Tien jaar in de luwte verdwijnen en dan plotsklaps terugkeren – alsof je nooit bent weggeweest – met een muzikaal monster als Ruin? De Noorse melodische black metalband Cor Scorpii deed het dit jaar en verdient dan ook deze vijfde plaats in de Ragherrie ‘Album van het jaar 2018’-verkiezing. Cor Scorpii blijft hun bekendere genre- en streekgenoten van Vreid (met hun nieuwste werkstuk Lifehunger) zowaar een paar puntjes voor in deze lijst. Het moge duidelijk zijn: Sognametal is still going strong!

04. Rivers of Nihil – Where Owls Know My Name
Op de vierde plaats in deze top tien vinden we de Amerikaanse techdeath-meesters Rivers of Nihil, die in maart hoge ogen gooiden met hun moddervette nieuwste plaat Where Owls Know My Name. ‘Complex doch behapbaar’ was de conclusie van onze review van dit album, dat zijn rondjes het afgelopen jaar met regelmaat maakte in de cd-spelers van een flink deel van onze redactie, met een uitverkiezing voor deze jaarlijst als tastbare beloning.

03. Winterfylleth – The Hallowing of Heirdom
Als je als metalband zelfs met een akoestisch (neo)folk-album in deze lijst komt, doe je iets goed. Winterfylleth is de naam en normaal is sfeervolle (pagan) black metal hun faam, maar op The Hallowing of Heirdom laten deze Engelsen horen ook hun folk-wortels niet te verloochenen. Heerlijk album en misschien wel de grootste verrassing van deze jaarlijst!

02. Architects – Holy Hell
In 2016 eindigde Architects op plek drie in deze lijst met All Our Gods Have Abandoned Us, dit jaar scoren de Britse metalcore-giganten zelfs nóg beter met Holy Hell. Het is het eerste album van de band sinds de onfortuinlijke dood van gitarist/componist Tom Searle in 2016. De overgebleven leden van Architects weten hun verdriet op Holy Hell te kanaliseren tot een elftal metalcoregranaatjes van de bovenste plank – een beter eerbetoon hadden ze Tom Searle niet kunnen brengen en de hoge notering die de band verovert in deze lijst, is volkomen verdiend!

01. Amorphis – Queen of Time
En de winnaar is… Amorphis! Alweer! In 2015 slaagde de melodeath-doomrockers er een tikkeltje onverwachts in de eerste plek in onze jaarlijst te bemachtigen met Under The Red Cloud. Dit jaar lukt het de Finnen opnieuw (met een redelijk comfortabele voorsprong op de runner-up) met Queen of Time – naast het best scorende tevens ook het meest genoemde album van deze hele verkiezing. Van harte gefeliciteerd aan Amorphis!

Het verschil tussen de nummers 5 tot en met 10 was dit jaar bijzonder klein. Ex aequo zijn op plaats zes geëindigd Oceans of Slumber met The Banished Heart en Audrey Horne met Blackout. Slechts één puntje daarachter vinden we de tweede Sognametal-schijf van deze top tien terug op plek acht: Lifehunger van Vreid. Op evenveel punten (maar minder vaak genoemd en dus een plaats lager, op plek negen) staat In Our Wake van Atreyu, de band die in 2015 nog net naast een notering in de top 10 greep. Wederom op één punt daarachter volgt de nummer tien van de lijst, en dat is dit jaar Ghost (de zilveren medaille-winnaar van 2015) met het poppy doch zeer smakelijke Prequelle.

Eervolle vermeldingen zijn er dit jaar voor Sargeist (Unbound), In Vain (Currents) en Svartidauði (Revelations of the Red Sword) terwijl To Drink from the Night Itself van At The Gates en Down Below van Tribulation maar net buiten de top 10 vielen. Ook Summoning (With Doom We Come), Primordial (Exile Amongst the Ruins) en Stranger Fruit van Zeal & Ardor scoorden bovengemiddeld goed.

We schrijven het elk jaar maar ook deze keer was het weer een moeizame bevalling om tot bovenstaande lijst te komen. Er werd gewikt, gewogen, geschaafd, aangepast, geschoven, gestreept, heen en weer gemaild (en geWhatsapped) tot uw eindredacteur van dienst er horendol van werd. Heel veel sterke albums hebben de schifting uiteindelijk niet overleefd, helaas! Nu alles eenmaal op papier staat, is het naar onze bescheiden mening toch een mooi en veelzijdig lijstje geworden, waarop bekende én minder bekende namen prijken. Nieuwsgierig geworden? De Spotify-playlist biedt genoeg luistervoer voor de komende kerstdagen, dunkt ons. Vast veel luisterplezier en fijne feestdagen gewenst! Tot in 2019!

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.