Ragherrie uitgelicht: april 2017

Highlights van de afgelopen maand

In de categorie ‘uitgelicht’ bespreekt de Ragherrie-redactie de highlights van de voorbije maand. De best gewaardeerde nieuwe releases, de tofste concerten die we mochten bijwonen én vele andere zaken komen aan bod. In deze post: de hoogtepunten van april 2017.

Recensies

Deze maand staken een aantal nieuwe releases met kop en schouders boven de rest uit. Allereerst was dat (‘natuurlijk’ zouden we bijna zeggen) het nieuwe Ayreon-album The Source – een onvervalst prog metal-meesterwerkje. Arjen Anthony Lucassen heeft het weer geflikt! Het IJslandse Dynfari maakte indruk met hun bijzondere atmospheric black metal-epos The Four Doors of the Mind en de Britten van Mythra zorgden met het dampende Still Burning voor een kleine NWOBHM-revival op de Ragherrie-burelen. Maar er kwam in april 2017 nog véél meer interessante muziek voorbij…

Ayreon – The Source

Wat te denken van de experimentele ‘donkere pop’ van Ulver op het nieuwe The Assassination of Julius Ceasar? Of de live-plaat Forces of the Northern Night (met orkest!) van de Noorse symphonic black metal-gigant Dimmu Borgir? Ook was er deze maand alle gelegenheid om te zwelgen in de duistere wereld van de doom, bijvoorbeeld met The Crawling, een band die indruk maakte met het nieuwe album The Anatomy of Loss. Uit werkelijk alle hoeken van ons geliefde genre kwamen de interessante platen binnen. Sterke nieuwe (stoner) hardrock (Wick van Royal Thunder), fijne metalcore (While She Sleeps – You Are We) of epische heavy metal (Reflection met Bleed Babylon Bleed)? April had het allemaal. Ayreon was ook niet de enige band van eigen bodem die een plekje in dit maandoverzicht verdient. De Nederlandse folk metalgroep Vanaheim verdient bijzondere aandacht voor hun debuut-ep The House Spirit.

 

Live

Ook op het live-front was april weer een drukke maand, met een hele lading (foto)verslagen tot gevolg. We gingen daarbij ook twee keer op bezoek bij onze zuiderburen; voor de show van Dark Tranquillity in Biebob, Vosselaar op de 16e én voor de Belgische FemME Bandbattle voorronde in Jan Hertog, Maasmechelen op 1 april. Op diezelfde dag bezochten we ook Sonata Arctica in de Effenaar, Eindhoven. We keerden terug naar de Lichtstad voor de core-avond met Carnifex in Dynamo op 18 april, terwijl we de zondag daarop (23-04) een feestje bouwden met Elvenking en co. in de kelder van diezelfde zaal.

Elvenking in Dynamo

Amsterdam bezochten we voor het optreden van Ghost in AFAS Live op 6 april en voor de tech metal van Haken in de Melkweg precies een week later. Ragherrie deed daarnaast ook verslag van Vetrar Draugurinn in Willemeen (Arnhem) op 14 april en Persefone in Doornroosje, Nijmegen op de 19e. Voor het tweede jaar op rij waren we te gast in het Drentse Erica voor PitFest.

Ook mei lijkt een goedgevulde maand te worden, volg ons dus op Twitter en Facebook voor de nieuwste recensies en live-verslagen en houd onze website in de gaten. Tot volgende maand!

Ragherrie uitgelicht: februari 2017 | Ragherrie uitgelicht: maart 2017 | Ragherrie uitgelicht: april 2017

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.