Ragherrie redactie: jaarlijsten 2017

En toen was het alweer eind december. Jaarlijstjestijd dus! Evenals in 20142015 én 2016 hebben leden van de Ragherrie-redactie ook dit jaar weer een persoonlijk lijstje samengesteld met daarop hun favoriete platen van het afgelopen kalenderjaar. Uit vrijwel het hele metalen spectrum werden door onze medewerkers platen aangedragen en genomineerd voor de titel ‘Album van het Jaar 2017’. Via de links hieronder kunnen deze lijsten per redacteur worden bekeken.

Index | Aäron | Andreas | Jil | Lucia | Martijn | Mitchell | Rafaël

Ook in 2017 trok er weer een hele waslijst aan nieuwe releases aan ons voorbij. Na zorgvuldig schaven, punten optellen en discussiëren kwamen de volgende vijf platen als favoriete van onze redactie uit de bus. In omgekeerde volgorde zijn de albums van 2017 geworden:

05. Ex Deo – The Immortal Wars
Ex Deo eindigt met The Immortal Wars op de vijfde plek, en dat heeft de Canadese band voornamelijk te danken aan de op-één-na-hoogste waardering die werd uitgedeeld door Lucia van den Heuvel. De symfonische death metal met Romeinse invloeden is bijzonder sterk en met dit nieuwe album blijft Ex Deo de nummers zes tot en met tien van onze jaarlijst nipt voor.

04. Arch Enemy – Will To Power
Ook de nummer vier is een bekende naam. Het Zweedse Arch Enemy verpulverde dit jaar menig trommelvlies met het nieuwe Will to Power. Hoewel deze dampende melodeath-plaat nergens op plek één eindigde, werd het album meermaals genoemd en daardoor is een vierde plek in deze eindklassering niet meer dan logisch.

03. VUUR – In This Moment We Are Free – Cities
Op plek drie vinden we de nieuwe metalband van zangeres Anneke van Giersbergen terug. VUUR maakte indruk met debuutplaat In This Moment We Are Free – Cities en sprokkelde uiteindelijk één puntje meer bij elkaar dan Arch Enemy, waardoor we de Nederlandse formatie op een verdienstelijke derde plek noteren in deze eindklassering.

02. Thy Art Is Murder – Dear Desolation
Dan valt er een klein gaatje in het puntentotaal. Bijna de helft (!) van alle jaarlijstsamenstellers nam de uiteindelijke nummer twee, Dear Desolation, op in de top tien. Hoewel de plaat nergens hoger scoorde dan de vierde plek (zowel Mitchell Scheerder als Rafaël van der Sanden) zorgt de opmerkelijke hoeveelheid vermeldingen toch voor een bijzonder hoge eindklassering. Strength in numbers, zogezegd, al doen we de heerlijk dampende pot ragherrie van Thy Art Is Murder daarmee zonder twijfel tekort. Je wordt immers niet alleen vanwege de gun-factor nummer twee op deze lijst!

01. Ayreon – The Source
Ragherrie wil Arjen A. Lucassen van harte feliciteren! ‘Zijn’ Ayreon leverde met The Source het allerbeste album van 2017 af, althans naar de niet-zo-bescheiden mening van onze redactie. De uitverkiezing van Ayreon is bovendien een unicum: nooit eerder won een Nederlandse band goud in onze jaarlijst. The Source is dan ook een uitzonderlijk album, dat moeiteloos past binnen de discografie van Ayreon en tot de laatste seconde blijft boeien. Het zal bovendien een lastig te overtreffen werkstuk zijn, al willen we daar meteen bij opmerken dat niemand beter in staat is om verwachtingen te overtreffen dan ‘good old’ meneer Lucassen. Dus graag tot het jaarlijstje van 2019 dan maar…?

Slingers, confetti en felicitaties alom! En dan willen we het tot slot ook nog even hebben over de platen die net (en dan bedoelen we ook echt maar nét) buiten de boot vielen. De volgende vijf platen completeren de top 10 van het afgelopen jaar. Op zes staat het Nederlandse Dool met het smakelijke Here Now, There Then dat aan het begin van dit jaar verscheen. Een plaatsje lager (op de 7e positie), maar met evenveel punten (maar wel een iets lagere ‘hoogste notering’), vinden we Codex Omega van SepticFlesh terug. Slechts één punt is vervolgens het verschil met nummer acht Wintersun, de band die met The Forest Seasons hoge ogen wist te gooien in het Ragherrie-hoofdkwartier. Wederom één punt daaronder eindigen tot slot Enslaved (met E) en Persefone (met Aathma) ex aequo als nummer negen en tien. Enslaved eindigt uiteindelijk hoger omdat Andreas Smulders de plaat als eerste laat eindigen, terwijl de hoogste notering van Persefone een tweede plek is. U ziet het: het lag dit jaar allemaal akelig dicht bij elkaar!

En zo komt er een einde aan het muziekjaar 2017. Bekijk hieronder de jaarlijstjes van onze redacteurs, inclusief toelichting. Fijne feestdagen en tot volgend jaar!

Index | Aäron | Andreas | Jil | Lucia | Martijn | Mitchell | Rafaël

FacebookTwitter

Bekijk het hele verslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.