Ragherrie redactie: jaarlijsten 2016

En toen was het alweer december. Jaarlijstjestijd! Evenals in 2014 en 2015 hebben leden van de Ragherrie-redactie ook dit jaar weer een persoonlijk lijstje samengesteld met daarop hun favoriete platen van het afgelopen kalenderjaar. Uit vrijwel het hele metalen spectrum werden door tien van onze schrijvers platen aangedragen en genomineerd voor de titel ‘Album van het Jaar 2016’. Via de links hieronder kunnen deze lijsten per redacteur worden bekeken.

Index | Friso | Mitchell | Aäron | Rafaël | Andreas | Marieke | Berry | Corne | Sebastiaan | Jil

Ook dit jaar berekenden we, op basis van de individuele lijstjes, weer een top 5 voor 2016. Een aantal zaken vielen daarbij op.

In totaal nomineerden de leden van de Ragherrie-redactie bijna 70 albums. Singles, compilaties, her-uitgaves en demo’s werden ook dit jaar buiten beschouwing gelaten. Er werd slechts één ep en live-plaat opgenomen, en dat was toevallig genoeg dezelfde release (Mausoleum van Myrkur, genoemd door Marieke van Harselaar). De individuele jaarlijstjes lagen dit jaar verder uit elkaar dan ooit, met opvallend veel diversiteit en weinig overlap. Mede daardoor liggen de uiteindelijke scores héél dicht bij elkaar en bleef het tot op het laatst ongewis welke band dit jaar met de virtuele ‘Album van het Jaar 2016’-trofee aan de haal zou gaan.

05. Caliban – Gravity
Twee mensen kozen de nieuwe Caliban in hun jaarlijstje en dat zijn – niet geheel verrassend voor de vaste lezers onder u – de broers Aäron en Rafaël van der Sanden. De heren geven Gravity respectievelijk de 2e en 4e positie in hun persoonlijke top 10. Daarmee katapulteren ze de Duitse metalcore-dudes op eigen houtje – maar wel dik verdiend – de top 5 binnen.

04. Alcest – Kodama
Op plek vier vinden we dit jaar het Franse Alcest terug. Het nieuwe album Kodama werd door drie leden van de Ragherrie-redactie genoemd in hun jaarlijst. Friso (7e plek) en Andreas (5e plek) namen de plaat op in hun top 10 maar de hoge eindnotering in dit overzicht is vooral te danken aan Jil, die de plaat op plek 2 in haar lijstje zet.

03. Architects – All Our Gods Have Abandoned Us
Die dekselse tweeling toch! Onze ‘coreknaapjes’ domineren de top 5 niet alleen vanwege de 5e plaats voor Caliban, ook de mannen van Architects hebben hun uitverkiezing vooral aan de broertjes van der Sanden te danken. Aäron en Rafaël vonden allebei dat All Our Gods Have Abandoned Us het beste album van 2016 is; de twee gouden plakken wegen dan ook zwaar mee in de hoge notering die Architects uiteindelijk wist te bemachtigen.

02. Insomnium – Winter’s Gate
Tweemaal een tweede en één maal een derde plaats scoort Insomnium met hun nieuwe album Winter’s Gate. Zowel Friso als Andreas vonden het album het op één na beste van 2016, terwijl Jil het album een bronzen plak uitreikt. Daarmee scoren de Finnen een zeer verdienstelijke tweede plek in het algemeen klassement van dit jaar; ex aequo met de uiteindelijke winnaar. Insomnium maakt het met Winter’s Gate dus ongemeen spannend – en dat voor een album dat bestaat uit één monstersong van 40 minuten!

01. Moonsorrow – Jumalten Aika
Net als in 2015, toen Amorphis won met Under the Red Cloud, gaat de prijs ook dit jaar naar Finland. Met minimale afstand is Jumalten Aika van Moonsorrow als winnaar uit de bus komen rollen. Zowel Marieke als Andreas plaatsen dit album boven aan hun persoonlijke jaarlijst en dat maakte uiteindelijk nét het verschil. Doordat ook Mitchell de plaat opnam in zijn top 10 en goud nu eenmaal zwaarder meeweegt dan zilver, laten de Sorvali-neven en co. hun landgenoten van Insomnium nipt achter zich. We kunnen Moonsorrow daardoor feliciteren met de titel ‘Album van het jaar 2016’. Van harte!

Ook net buiten de top 5 is het ongemeen spannend. Arktis. van Ihsahn (de nummer 1 van Friso) en The Whole Of The Law van Anaal Nathrakh (de nummer 1 van Mitchell) scoren precies hetzelfde aantal punten, doordat beide platen ook als nummer 6 opduiken in the top 10s van respectievelijk Corne en Friso. Ex aequo eindigen beide platen dus op de 6e plek. KoRn eindigde met The Serenity of Suffering óók op hetzelfde aantal punten; deze plaat werd één keer derde (Rafaël) en één keer vierde (Sebastiaan) en komt puur en alleen door het ontbreken van een podiumplaats net na Ihsahn en Anaal Natrakh.

Iets lager op de lijst staan eveneens een flink aantal platen dicht bij elkaar. Metallica viel met Hardwired…To Self-Destruct binnen de top 10. Datzelfde kan gezegd worden van Gojira met Magma, terwijl Skuggsjá met Skuggsjá en Atoma van Dark Tranquillity respectievelijk de 11e en 12e plaats bezetten. Ook Opeth (Sorceress) en Meshuggah (The Violent Sleep of Reason) leverden platen die bij de Ragherrie-redactie erg in de smaak vielen. Avatar, Wovenwar en Sabaton werden ook meermaals genoemd. Daaronder volgen nog ruim 50 releases die slechts door één redactie-lid in hun jaarlijst zijn gekozen. Het tekent de diversiteit van het muziekjaar 2016.

Bekijk hieronder de jaarlijstjes van onze redacteurs. Fijne feestdagen en tot volgend jaar!

Index | Friso | Mitchell | Aäron | Rafaël | Andreas | Marieke | Berry | Corne | Sebastiaan | Jil

FacebookTwitter

Bekijk het hele verslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.