Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

Jaarlijst 2015 van Nick Roovers
“Een jaar vol nieuwe ontdekkingen en sterke vervolgplaten”

NickHet moet er toch een keer van komen, ook ik maak een keer een jaarlijst! Ik moet hierbij wel meteen vertellen dat ik echt heel slecht ben in jaarlijsten, en dan vooral omdat ik gewoon glashard vergeten ben wat er eerder dit jaar allemaal is uitgekomen. Dus ook bij het maken van deze jaarlijst was het veel opzoeken geblazen, want waar kunnen we ook alweer allemaal uit kiezen? Deze lijst zal dan ook vooral een dwarsdoorsnede zijn van wat ik in 2015 geluisterd heb, waarbij het heel goed kan dat ik er alsnog een hoop vergeet.

05. My Sleeping Karma – Moksha
Moksha was mijn eerste kennismaking met deze psychedelische stoner uit Duitsland. Ik kan hier niks anders over zeggen dan dat je deze plaat echt een keer op moet zetten en vooral de tijd moet nemen om je mee te laten nemen door de haast hypnotiserende melodieën. Voor mij een aangename kennismaking, maar ik ga er van uit dat ook de doorgewinterde fans hiermee dik te vreden kunnen zijn!

04. Baldrs Draumar – Aldgillissoan
De enige Nederlandse band in het lijstje, en eentje waarvan ik aangenaam verrast was. Baldrs Draumar is een band die het altijd al wel aardig deed, maar het nog nooit tot mijn ‘top-bands’ heeft weten te schoppen. Dat lag vooral aan de slechte geluidskwaliteit van het opgenomen materiaal. Aldgillissoan is eigenlijk alles wat je van een folk/pagan/death plaat mag verwachten: melodieus, snoeihard en bovendien gezongen in de Friese taal – ontzettend uniek.

03. The Vintage Caravan – Arrival
Deze jonge gasten wisten met hun debuut al te overtuigen, maar met Arrival laten ze zien dat de 70s psychedelic rock weer helemaal terug van weggeweest is. Deze plaat rockt heerlijk weg, en hoewel deze muziek live pas écht tot z’n recht komt, hebben deze gasten de energie prima op plaat weten te vangen.

02. Finsterforst – Mach Dich Frei
Finsterforst is bij mij ook zo’n band die een tijdje heeft moeten groeien, en waarbij het bij het vorige album Rastlos (2012, review) echt helemaal klikte. Mach Dich Frei is het vervolg dat laat zien dat deze band helemaal een eigen stijl gevonden heeft. Met ijzersterke nummers als Mach Dich Frei! en Zeit Für Hass laten deze Duitsers zien dat pagan black metal een genre is dat nog steeds relevant is, zeker live. Het optreden op Into The Forest verdient in dat opzicht speciale aandacht.

01. A Forest of Stars – Beware the Sword You Cannot See
De absolute nummer 1 is voor mij A Forest of Stars. Via het vorige album A Shadowplay for Yesterdays (2012) heb ik deze band leren kennen, en Beware the Sword You Cannot See is voor mij het meesterwerk geworden waar ik op gehoopt had. Werkelijk alles klopt aan dit album, en het magistrale Beware the Sword You Cannot See dat over de twintig minuten klokt is eigenlijk, als we heel eerlijk zijn, een perfect nummer.

Nick

Eervolle vermeldingen:
06. Enslaved – In Times
07. Amorphis – Under The Red Cloud
08. Kampfar – Profan
09. Chelsea Wolfe – Abyss
10. Gloryhammer – Space 1992: Rise Of The Chaos Wizards

IndexFriso | Mitchell | Marieke | Aäron | Rafaël | Jil | AndreasNick | BerryCorne

FacebookTwitter

Bekijk het hele verslag

One response to “Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

  1. Oei dat is schrikken. Ik mis toch een hoop moois.
    Wiegedood, Akhlys, Misþyrming en Tod Heutet Uebel. Gelukkig weet Marieke toch nog MGLA te vermelden, maar dan wel op plaats nummer 9. Die zou toch echt op 1 horen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.