Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

Jaarlijst 2015 van Andreas Smulders
“Lastige keuzes…”

AndreasHet samenstellen van een jaarlijst is voor mij een ronduit pijnlijke gebeurtenis. Ik kan namelijk maar moeilijk kiezen en er was ook dit jaar weer erg veel lekkers te beluisteren. Kiezen wordt verder bemoeilijkt omdat releases van bands uit verschillende subgenres met elkaar vergelijken, voelt als de spreekwoordelijke appels met peren. Uiteindelijk is onderstaande lijst na lang wikken en wegen tot stand gekomen. Ik had liever, en met meer gemak, een top 25 gemaakt, maar helaas pindakaas. Nu vallen werkjes van bijvoorbeeld Baroness, Ghost, Lamb of God, Moonspell, Nightwish en Ahamkara uiteindelijk toch nog af. Opvallend: de nummers één tot en met negen op deze lijst heb ik allemaal live mogen aanschouwen in het jaar 2015, het gros zelfs vaker dan één keer. En alsof dat nog niet mooi genoeg is: nummer tien staat voor 2016 op de concertplanning. 2015 was mooi, op naar een nog beter 2016!

In onwillekeurige volgorde zijn mijn favoriete albums van 2015 uiteindelijk geworden… *drumroffel*

05. Draconian – Sovran
Verslavend, deze doomy metal met vrouwelijke engelenzang en getergde grunts. Na pak ‘em beet vier keer luisteren, was ik verkocht. De sfeer die op Sovran rondwaart, is om van te smullen. Draconian klonk zelden zó goed, en nooit eerder wist de band dit hoge niveau een heel album lang vast te houden. Nieuwe zangeres Heike Langhans moest een tijdje wachten op haar studio-debuut met de band, maar slaagt met vlag en wimpel. De nieuwe nummers bleven ook live overeind, zo getuigde het sterke optreden tijdens FemME (Female Metal Event) II in de Effenaar dit jaar.

04. Kampfar – Profan
Pas in november (tussen de shows op Aurora Infernalis VII en een clubshow met Gorgoroth in Baroeg in) lieten de pagan black metal-grootmeesters van Kampfar hun nieuwste creatie Profan los op de nietsvermoedende mensheid. Achteraf had deze plaat misschien wel een nóg hoger punt verdiend, want na een paar extra luisterbeurten hebben deze songs een plekje in mijn zwartmetalen hart veroverd. De groep is al ruim 20 jaar bezig maar klinkt in 2015 nog altijd zo fris en bevlogen als een stel jonge honden.

03. Vreid – Sólverv
De mensen van het bescheiden Noorse Indie Recordings doen iets ontzettend goed, want dit is na Kampfar de tweede band van dit label dat een plekje heeft weten te veroveren in mijn top vijf. Vreid slaat met het groeiertje Sólverv een bijzonder duistere weg in, na eerdere platen met veel nadruk op de groove. Kwaadaardige muziek met Noorse teksten en precies de juiste dosis melodie: heerlijk. Ook live met Keep of Kalessin in Baroeg.

02. Amorphis – Under The Red Cloud
Dat Amorphis zich met het smakelijke Under The Red Cloud een plekje in mijn jaarlijst zou verschaffen, was na één luisterbeurt eigenlijk wel duidelijk. Na het ietwat gezapige vorige album Circle, klinkt de band op dit nieuwste werkstuk weer lekker bevlogen. Vooral Death of a King is in de loop der tijd een echte oorwurm gebleken. Als support van Nightwish mocht ik deze band kortgeleden nog aan het werk zien; evenals van dit nieuwe album, krijg ik ook van liveshows van deze Finnen nooit genoeg.

01. Enslaved – In Times
De nummer één van deze lijst, was gelukkig relatief makkelijk te kiezen. In februari kondigde ik het al een beetje aan in mijn review voor deze plaat: Enslaved zou in mijn optiek lastig te overtreffen zijn dit jaar. En ook tien maanden (en twee sterke optredens tijdens Roadburn 2015) later sta ik nog volledig achter die woorden. In Times is een bijzonder sterk album dat ik inmiddels helemaal grijsgedraaid heb. Nog altijd vervelen sterke songs als Building With Fire niet. Van het schrijven over deze plaat krijg ik spontaan zin hem te gaan beluisteren. Daarmee is alles gezegd.

Andreas

Eervolle vermeldingen:
06. Finsterforst – Mach Dich Frei
07. Children of Bodom – I Worship Chaos
08. Arcturus – Arcturian
09. Soilwork – The Ride Majestic
10. Myrkur – M

IndexFriso | Mitchell | Marieke | Aäron | Rafaël | Jil | AndreasNick | BerryCorne

FacebookTwitter

Bekijk het hele verslag

One response to “Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

  1. Oei dat is schrikken. Ik mis toch een hoop moois.
    Wiegedood, Akhlys, Misþyrming en Tod Heutet Uebel. Gelukkig weet Marieke toch nog MGLA te vermelden, maar dan wel op plaats nummer 9. Die zou toch echt op 1 horen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.