Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

Jaarlijst 2015 van Rafaël van der Sanden
“Coreknaapje valt voor Spoken”

Rafaël

Teringjantje, we staan alweer aan de vooravond van 2016! Ondanks dat ik 2014 persoonlijk toch een beter muzikaal jaar vond, heeft  2015 gelukkig ook een hoop pracht en praal voortgebracht. Daarnaast ging het Ragherrie ook voor de wind, dus zonder meer geen enkele reden tot klagen. Op naar 2016!

05. Atreyu – Long Live
YES, ZE ZIJN WEER TERUG! Dat was mijn reactie bij de eerste stuiptrekking van Atreyu middels het uitbrengen van singletje So Others May Live. Als fan van deze metalcore-machine ben ik dan ook zeer tevreden met hun comeback na een stilte van vijf lange jaren. Start To Break is zelfs één van mijn favoriete nummers van het jaar geworden. Het album is gewoon erg “Atreyu” en omvat de kracht van het oude werk én het melodische van de nieuwere platen. Ik ben in elk geval blij dat ik ze in 2015 voor Ragherrie mocht horen, zien en spreken rond de show in Melkweg, Amsterdam!

04. Heart Of A Coward – Deliverance
Ook de Britten van Heart Of A Coward zetten met dit album forse schreden in de goede richting. Niet raar dat het album Deliverance dan ook lovend wordt ontvangen door de critici. Met een voorliefde mijnerzijds voor het eerste album van Sylosis kon de zang mij natuurlijk direct bekoren. De heren zijn met Deliverance de kant van de minste weerstand opgegaan, maar hebben dit wel goed aangepakt. De nummers hebben dan ook alle kenmerkende elementen, maar wordt nergens voorspelbaar of afgevlakt. Ze hebben zodoende een eigen geluid gevonden, waarop voortgebouwd kan worden. Top!

03. Devil You Know – They Bleed Red
Hoewel The Devil You Know nog veel goed te maken heeft (in verband met een hele rits afgezegde optredens) is het tweede album al een stapje in de goede richting. Waar op The Beauty Of Destruction (review) de handrem er nog enigszins op zat, is deze er op They Bleed Red meer afgehaald. De muziek, de vocals, de sfeer: het klopt allemaal. Als ze in 2016 met een retegoed optreden het veld van Graspop omver blazen, is alles ze vergeven! Ik zal die dag in ieder geval klaarstaan, met een halve liter ‘juup’ in de handen!

02. Fit For An Autopsy – Absolute Hope Absolute Hell
Toen ik in 2014 voor het eerst kennismaakte met FFAA, gooide het album Hellbound hoge ogen. Nooit had ik gedacht dat het daarop volgende album nóg beter zou scoren! Absolute Hope Absolute Hell is het toonaangevende voorbeeld van deathcore anno 2015. Melodisch, afwisselend, bij vlagen catchy maar bovenal: absoluut bruut als hel (duh)! Met name het titelnummer is er één om de ‘corevingers’ bij af te likken. Dé deathcoreplaat van 2015!

01. Ghost – Meliora
Hoewel ik een echte ‘coreknaap ben, heeft Ghost toch de oh zo belangrijke top 1-positie voor dit jaar weten te bemachtigen. Een machtig potje occulte rock is immers heerlijk tussen alle breakdowns en grunts door. En, laten we eerlijk zijn, He Is zal naar alle waarschijnlijkheid een klassiekertje worden in metalland. Ghost is simpelweg dé band van de toekomst (zo niet het heden) en daar is Meloria het overduidelijke voorbeeld van. Ook het optreden in Utrecht kan als indicatie worden gebruikt. Deze spoken komen er wel en mijn zegen hebben ze!

Rafael

Eervolle vermeldingen:
06. Undawn – Justice Is…
07. Lamb Of God – VII: Sturm und Drang
08. Periphery – Juggernaut: Alpha & Omega
09. SikTh – Opacities
10. We Butter The Bread With Butter – Wieder Geil!

IndexFriso | Mitchell | Marieke | Aäron | Rafaël | Jil | AndreasNick | BerryCorne

FacebookTwitter

Bekijk het hele verslag

One response to “Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

  1. Oei dat is schrikken. Ik mis toch een hoop moois.
    Wiegedood, Akhlys, Misþyrming en Tod Heutet Uebel. Gelukkig weet Marieke toch nog MGLA te vermelden, maar dan wel op plaats nummer 9. Die zou toch echt op 1 horen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.