Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

Jaarlijst 2015 van Mitchell Scheerder
“Power! Doom! Blijheid! Naarheid!”

Mitchell2015 was een vreemd jaar. Voor mij althans. Alle grote spelers in mijn zo geliefde power metal-hoekje lieten het een beetje afweten. Blind Guardian, Helloween, Grave Digger, en zelfs Powerwolf brachten weliswaar solide platen uit, maar niets waar je van zegt ‘wauw!’. En zo was het met veel albums. Prima werk, maar niet je van het (looking at you Iron Maiden). Veel van de pareltjes kwamen uit onverwachte hoeken, of pas na veel luisterwerk. Leprous, My Dying Bride, Enslaved, Stratovarius, Symphony X, Cradle Of Filth, Civil War…allemaal puike platen die jaarlijstmateriaal kunnen worden. Het was dan ook even peinzen, maar uiteindelijk heb ik de platen kunnen kiezen, waarbij ik luisterplezier heb verkozen boven muzikale innovatie en hype. 

05. Shape Of Despair – Monotony Fields
Opeens was het daar. Shape Of Despair lag bij mijn weten al even stil, en kwam uit het niets met Monotony Fields. Wat ik van de band kende beelf niet zo hangen, dus ik was niet meteen gek van deze groep. Toch maar luisteren. Gelukkig! Magistrale doom, ruim 70 minuten lang. Van pure wanhoop tot lichte stralen van geluk, die weer vernietigd worden door de duisternis, Monotony Fields is, allesbehalve monotoon. Een van de beste underground doom-albums van het jaar.

04. Black Tongue – The Unconquerable Dark
Shape Of Despair was zwaar, maar niks is zo zwaar als Black Tongue, dat zich uit het niets in no-time in de jaarlijst nestelde. Doomcore, het wordt een ding in 2016. Denk Emmure, maar dan traag als stront door een trechter, met de zwaarte van een aambeeld van 10.000 kilo. Een mokerhamer die je om de oren beukt tot je murwgeslagen neervalt. Dat is The Unconquerable Dark. Loodzwaar, zonder enige vorm van uitzicht op een prettiger leven. De wereld is een nare plek, en Black Tongue maakt het pijnlijk duidelijk.

03. Swallow The Sun – Songs From The North I, II & III
De prijs voor meest ambiteuze band gaat naar Swallow The Sun. De Finnen verrasten vriend en vijand door met een driedubbel-album op de proppen te komen. ‘Gloom, beauty, and despair’ noemden ze het zelf, en dat klopte. Van majesteuze death/doom tot zwevende akoestische, bijna folky deuntjes, met een melancholische toets, helemaal verder tot de pure wanhoop van funeral doom, waar geen licht meer doordringt. En allemaal perfect uitgevoerd. Ambitieus, groots, en perfect.

02. Ahab – The Boats Of The Glen Carrig
Ahab is altijd van goede kwaliteit maar The Boats Of The Glen Carrig liet meer horen dan “slechts” een funeral doom metalband. Het toonde een groep die zijn kunst beheerst, de kunst om van doom en postrock een uniek geluid te produceren, dat zowel extreem depressief als hoopvol en zwevend klinkt. The Boats Of The Glen Carrig is een reis, zowel door een verhaal als door een muzikaal landschap. Ahab blijft verrassen en verbazen.

01. Gloryhammer – Space 1992: Rise Of The Chaos Wizards
Kaas, kaas, glorieuze kaas! Als het om ongebreideld plezier gaat is Gloryhammer onovertroffen. Zo oprecht overdreven, met een dikke knipoog en toch vol overtuiging en met geweldige nummers. Het is absurd, het is over de top en het is goed. Naar geen plaat heb ik meer uitgekeken, en geen album heeft mijn torenhoge (want: kastelen!) verwachtingen zó ruimschoots ingelost.

Mitchel

Eervolle vermeldingen:
06. Barren Earth – On Lonely Towers
07. Between The Buried & Me – Coma Ecliptic
08. Luca Turilli’s Rhapsody – Prometheus, Symphony Ignis Divinus
09. Cain’s Offering – Stormcrow
10. Dragony – Shadowplay

IndexFriso | Mitchell | Marieke | Aäron | Rafaël | Jil | AndreasNick | BerryCorne

FacebookTwitter

Bekijk het hele verslag

One response to “Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

  1. Oei dat is schrikken. Ik mis toch een hoop moois.
    Wiegedood, Akhlys, Misþyrming en Tod Heutet Uebel. Gelukkig weet Marieke toch nog MGLA te vermelden, maar dan wel op plaats nummer 9. Die zou toch echt op 1 horen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.