Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

Jaarlijst 2015 van Friso van Daalen

“Een divers maar zéér smakelijk jaar voor metal”

Friso

 Voor mij was 2015 een fantastisch jaar voor muziek uit het hardere segment. Persoonlijk luister ik van alles door elkaar, wat ervoor zorgt dat iets minder conventionele artiesten het soms goed doen bij mij. Tel daarbij op dat je als eindredacteur van een metalwebsite, hoe ironisch het misschien ook klinkt, niet altijd de tijd hebt (of neemt) om alle “mainstream” metal-albums uitgebreid te beluisteren. Toch heb ik een mooi lijstje weten samen te stellen van mijn muzikale hoogtepunten uit 2015:

05. Moonspell – Extinct
Pas een aantal jaar volg in het Portugese Moonspell. De platen worden steeds meer poppy, maar op een bijzondere manier pakt mij dat enorm. De nummers op dit album hebben allemaal hun eigen functie en de melodieën blijven lekker in je hoofd hangen. Het is misschien niet het meest originele album van de band, maar smaken doet het!

04. Ahab – The Boats Of The Glen Carrig
Het Duitse Ahab zag ik al vaker voorbij komen, maar echt luisteren deed ik het nooit. Tot dit jaar. The Boats Of The Glen Carrig is een ervaring. Je moet het album opzetten, in een lekkere stoel gaan zitten en alles in je opnemen. Nadat ik omver geblazen werd door dit album, ben ik ook ouder werk gaan luisteren en toen ontdekte ik dat dit album toch wel het beste is van de band tot op heden. Dat er nog een doom metalplaat in mijn jaarlijst zou komen, had ik begin dit jaar totaal niet verwacht…

03. Amorphis – Under The Red Cloud
Eerlijk gezegd was ik wat sceptisch toen Amorphis liet weten in 2015 met een nieuw studioalbum te komen. De vorige schijf was heus wel goed, maar deed mij persoonlijk weinig. Toen ik voor het eerst naar Under The Red Cloud luisterde was ik bij het eerste nummer al direct verkocht. Het enthousiasme bleef bij ongeveer elk nummer op dat peil en weken lang was het album niet uit mijn muziekspeler weg te slaan. Nog steeds draai ik deze plaat met regelmaat. Alles klopt: catchyness, ietwat prog, harde stukken met grunts, prachtige melodielijnen en af en toe wat interessante eclectische wendingen in de vorm van bijvoorbeeld een sitar. Divers maar zeer smaakvol!

02. Enslaved – In Times
Sorry. Ik ben fan. Ongeveer alles wat deze Noren de afgelopen jaren uitbrachten sloeg direct bij mij aan. Toch was ik wat teleurgesteld in RIITIIR (review) omdat het soms wat gezapig en ongeïnspireerd klonk. In Times is een album geworden waarbij alles klopt. De songs zijn ook daadwerkelijk in één creatieve sessie ontstaan. Zelfs de volgorde waarin het geschreven is is nauwelijks gewijzigd, zo begreep ik uit interviews met de band. Het feit dat ik de band meerdere keren (met diverse projecten) aan het werk heb mogen zien (en horen!) op Roadburn eerder dit jaar, draagt er erg aan bij dat In Times voor mij speciale gevoelens oproept. Mijns inziens een meesterwerk!

01. Leprous – The Congregation
Maar geen enkele plaat maakte zoveel indruk als The Congregation van het Noorse Leprous. Het vorige album Coal uit 2013 wist mij al zeer te bekoren maar het meest recente werk was zo’n enorme stap voorwaarts. Het is een groeiplaat – maar wanneer je de tijd neemt om alle facetten van de muziek te ontdekken, is het enkel genieten geblazen. Ik ben dan ook een beetje verliefd op de stem van zanger Einar Solberg, vooral wanneer hij zijn longen uit zijn lijf schreeuwt bij nummers als Rewind en Down. Dit album heeft mij als muzikant ook geinspireerd en raakt mij persoonlijk, elke luisterbeurt weer. Catchy, zwaar bij vlagen ingewikkeld en met genoeg momenten waar het totaal losbarst. Leprous is mijn nummer één van 2015, en terecht!

Friso

Eervolle vermeldingen
06. Ghost – Meliora
07. Gloryhammer – Space 1992: Rise Of The Chaos Wizards
08. Intronaut – The Direction of Last Things
09. Shining – International Blackjazz Society
10. Avatarium – The Girl With The Raven Mask

IndexFriso | Mitchell | Marieke | Aäron | Rafaël | Jil | AndreasNick | BerryCorne

FacebookTwitter

Bekijk het hele verslag

One response to “Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

  1. Oei dat is schrikken. Ik mis toch een hoop moois.
    Wiegedood, Akhlys, Misþyrming en Tod Heutet Uebel. Gelukkig weet Marieke toch nog MGLA te vermelden, maar dan wel op plaats nummer 9. Die zou toch echt op 1 horen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.