Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

Jaarlijst 2015 van Corne Janssen
“Het jaar waarin de rockwereld even stil stond en het jaar van progressieve sludge metal”

CorneIn november 2015 stond de rock -en metalwereld even stil. Shit, heel het westen stond even stil. We spraken massaal over “Pray for Paris” en over aanslagen op hetgeen wat ons het hardste raakt; muziek en entertainment. Even was ik ook bang, bang om naar concerten te gaan, bang om naasten te verliezen en bang om Eagles of Death Metal nooit meer live te kunnen zien. Maar die mannen lieten zich niet kennen, ze treden weer op. Mooi om te zien en een duidelijke boodschap richting de malloten bij IS. Maar qua muziek was 2015 voor mij een rustig jaar. Dat is qua rock en metal. Andere genres bezaten een aantal pracht- en meesterwerken, maar in de metalwereld bleef het tamelijk rustig, de volgende 10 albums daargelaten. En tot mijn spijt kan ik Deafheaven niet verwerken in het lijstje. Het laatste album van de heren beklijft niet, helaas. Maar ook Enslaved leverde een licht teleurstellend album af, zeker als men het vergelijkt met RIITIIR. Al met al niet veel albums die er uitspringen voor mij, maar degenen die het lijstje halen, halen het met overtuiging. So without further ado:

05. SikTh – Opacities
Wat een heerlijke comeback van deze progressieve metal-giganten! Wel iets te kort, maar het volstaat, totdat er een nieuwe plaat komt. Dit smaakt naar heel veel meer. Het devies van deze heren: als het werkt, niets veranderen.

04. Izah – Sistere
Goede post-metal hoeft men nooit ver te zoeken: in dit geval bevindt het zich in Tilburg. Sistere is een heerlijk,e diverse, post-metal plaat met uitstapjes naar death, sludge en progressive metal. Dit alles wordt gecombineerd met ijzingwekkende passages en hart rakende speeches. 70 minuten is een lange zit en een risico voor zo’n jonge band, maar ze maken er wat moois van.

03. Steak Number Eight – Kosmokoma
Ik ben misschien een beetje bevooroordeeld op dit gebied. Maar deze Vlaamse mannen hebben mij vanaf het begin al niet teleurgesteld, ze lijken zelf met elke plaat te groeien. Vandaar dat Kosmokoma wel in mijn lijstje moest! Verder is het ook een zeer goed album waar menig band in hetzelfde genre een puntje aan kan zuigen: speels doch serieus. Je merkt dat deze mannen veel plezier beleven aan het maken van deze muziek en dat doet mijn hartje goed.

02. We Lost the Sea – Departure Songs
Na het verlies van de zanger (Chris Torpy) was het een tijdje stil rondom deze Australische post-metal band. Maar toch besloten de overige bandleden een nieuw album op te nemen, deels omdat de overleden zanger dat graag zou willen, deels om het verdriet te verwerken. Met een passend thema als concept (verscheidene verhalen over tragische sterfgevallen door de geschiedenis heen) en een hoop emotie, is dit album een duidelijk hoorbaar emotionele achtbaan geworden van geweldig formaat. Als je van emotionele, maar magistrale instrumentale post-metal houdt, dan is dit HET album van 2015.

01. Intronaut – The Direction of Last Things
Ik moet eerlijk zijn: Intronaut is altijd af en aan bij mij. Sommige albums doen me niets, zoals de vorige plaat, andere albums, zoals deze, geven me meer hoop. De band is op zijn best als de focus ligt op het schrijven van goede nummers, en wat minder op ‘interessant’ doen. En dat is op The Direction of Last Things gelukt met een smakelijke combinatie van sludge, progressief en soms death metal. Gooi daar wat duistere en cleane vocalen doorheen en je krijgt een prachtplaat die mijn aandacht van begin tot eind vasthoudt.

Corne

Eervolle vermeldingen:
06. Ghost – Meliora
07. Baroness – Purple
08. Every Time I Die – Salem
09. Fluisteraars – Luwte
10. Chelsea Wolfe – Abyss

IndexFriso | Mitchell | Marieke | Aäron | Rafaël | Jil | AndreasNick | BerryCorne

FacebookTwitter

Bekijk het hele verslag

One response to “Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

  1. Oei dat is schrikken. Ik mis toch een hoop moois.
    Wiegedood, Akhlys, Misþyrming en Tod Heutet Uebel. Gelukkig weet Marieke toch nog MGLA te vermelden, maar dan wel op plaats nummer 9. Die zou toch echt op 1 horen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.