Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

Jaarlijst 2015 van Berry Giezen
“Meer nieuwe genres dan nieuwe releases”

BerryHet lijkt haast wel alsof het feit dat mijn all-time favourite band (Iron Maiden) eindelijk weer een nieuw album aanlevert, gecompenseerd wordt door een lager aantal nieuwe albums van de rest van mijn favoriete bands (gelukkig is daar ook nog Melechesh!). Daar komt nog bij dat ik dit jaar in de prog en atmospheric black ben gedoken, in plaats van dat ik me echt bezig heb gehouden met wat er dit jaar allemaal uitkwam. Maar gelukkig was daar nog Ragherrie om me te voorzien van nieuw materiaal. Uiteindelijk is dit dan mijn top 5 van dit jaar:

05. Death Dealer – Hallowed Ground
Om eerlijk te zijn kende ik Death Dealer nog niet voordat ik deze promo kreeg om te reviewen, maar dat is daarna snel veranderd. Hallowed Ground is nog maar hun tweede album, maar nu al hebben ze een perfecte combinatie van heavy en thrash die superstrak in elkaar zit. Dit komt waarschijnlijk omdat de bandleden allemaal al in andere grote bands gespeeld hebben. Met nummers als U-666 en Total Devastation is dit een album om heerlijk uit je speakers te laten blasten!

04. Monster Magnet – Cobras and Fire (The Mastermind Redux)
Monster Magnet, en vooral dit redux-album, is weer totaal iets anders en misschien een beetje de vreemde eend in de bijt op dit lijstje. Cobras and Fire is een album dat ik voor Ragherrie heb gereviewed en daarna nog vaak heb geluisterd. Het is warme stonerrock in een psychedelisch jasje, en is vooral erg sfeervol. Niet alleen is het een fijne afwisseling tussen alle metal door, maar de exotische en psychedelische klanken werken inspirerend. Het is misschien geen prog, but it still tickles your brain.

03. Tribulation – The Children of the Night
Tribulation leerde ik dit jaar pas kennen omdat ze meetourden met Melechesh. Hoewel hun roots meer in de thrash lijken te liggen, gingen ze met dit album een hele nieuwe kant op; hun geluid op dit album is meer doom/goth rock – en dat klinkt best wel heel erg goed! Het is duister, het is catchy, en het is best indrukwekkend dat ze overstappen naar iets nieuws en het gelijk goed neerzetten. Bovendien zorgt het voor een setlist die afwisselt tussen thrash en goth rock, wat live zeker niet verkeerd was.

02. Melechesh – Enki
Melechesh is een band waar ik al jaren fan van ben. Het is superstrakke, bombastische metal met duidelijke invloeden uit het Midden-Oosten, met teksten en lessen voornamelijk uit de Sumerische mythologie. Ze hebben al een aantal albums uitgebracht, maar de kwaliteit lijkt nog altijd niet af te zwakken voor deze winnende formule van metal en mythologie, twee dingen die ik erg kan waarderen. Ook deze plaat heeft weer een aantal sterke nummers met daarnaast de langere, melodieuze -haast meditatieve- tracks. Als Melechesh doorgaat met de samenwerkingen met andere muzikanten, zoals deze keer o.a. Max Cavalera, zal deze formule ook nog wel lang interessant blijven.

01. Iron Maiden – The Book of Souls
Zoals gezegd is Iron Maiden mijn all-time favourite band, en The Book of Souls is hun zestiende album. Op deze plaat komt de progressieve trend die in hun albums heerst sinds Brave New World pas werkelijk tot bloei. De laatste wapenfeiten waren allen al vormgegeven rond een bepaald thema dat terug te vinden was in alle nummers (en dan voornamelijk in de teksten) maar deze keer weten ze het thema ook muzikaal in elk nummer over te brengen. Als kers op de taart heeft The Book of Souls weer een heerlijke lange, epische afsluiter, genaamd Empire of the Clouds. Na zo’n sterk album is het vooral hopen dat het niet de laatste is.

Berry

Eervolle vermeldingen:
06. Skindred – Volume
07. Tracer – Water for Thirsty Dogs
08. Lindemann – Skills in Pills
09. Lamb of God – VII: Sturm und Drang
10. The Great Discord – Echoes (EP)

IndexFriso | Mitchell | Marieke | Aäron | Rafaël | Jil | AndreasNick | BerryCorne

FacebookTwitter

Bekijk het hele verslag

One response to “Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

  1. Oei dat is schrikken. Ik mis toch een hoop moois.
    Wiegedood, Akhlys, Misþyrming en Tod Heutet Uebel. Gelukkig weet Marieke toch nog MGLA te vermelden, maar dan wel op plaats nummer 9. Die zou toch echt op 1 horen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.