Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

En dan zit 2015 er opeens bijna op. Wat vliegt de tijd! 2015 was een bewogen jaar, niet alleen op muzikaal vlak. Evenals in 2014, hebben leden van de Ragherrie-redactie ook dit jaar weer een persoonlijk lijstje samengesteld met daarop hun favoriete platen van het afgelopen kalenderjaar. Uit vrijwel het hele metalen spectrum werden door tien van onze redactie-leden platen aangedragen en genomineerd voor de titel “Plaat van het jaar 2015 volgens Ragherrie”. Via de links hieronder kunnen deze lijsten per redacteur worden bekeken.

jaarlijst-uitgelicht-648x324

IndexFriso | Mitchell | Marieke | Aäron | Rafaël | Jil | AndreasNick | BerryCorne

Wij van Ragherrie houden wel van statistiek. Hier een aantal opvallende zaken over het muzikale jaar 2015 op een rij.

In totaal nomineert de redactie ruim 70 verschillende albums uit alle verschillende hoeken van de metal (en aanverwante genres). Singles, compilaties, live-platen, her-uitgaves (uitgezonderd de redux-plaat van Monster Magnet) en demo’s werden buiten beschouwing gelaten. Slechts één Ep werd genomineerd (The Great Discord met Echoes, door Berry Giezen). Na de tien losse lijstjes met elkaar te hebben vergeleken, valt op dat een aantal albums vaak genoemd worden. Toch zitten de vijf platen die het hoogst scoren bijzonder dicht bij elkaar. Hieronder de overall top vijf van onze redactie over het muzikale jaar 2015:

01. Amorphis – Under The Red Cloud
Dit album komt in maar liefst vijf jaarlijstjes terug als één van de beste metal-albums van 2015, al plaatst opvallend genoeg niemand dit album direct op nummer één. De Finnen scoren echter wel het allerbeste, met een 2e, 3e, 5e, 6e en 7e plek in de verschillende lijstjes. Daarmee is Under The Red Cloud officieel ons “Album van het jaar 2015” geworden. Gefeliciteerd aan Amorphis!

02. Ghost – Meliora
Het Zweedse Ghost kan met hun nieuwste wapenfeit Meliora op vier vermeldingen rekenen. Rafaël van der Sanden vond deze plaat zelfs het allerbeste album van heel 2015. Zijn broer Aäron van der Sanden vond enkel Purple van Baroness nét iets beter, waardoor het album een zilveren medaille bemachtigt op zijn lijst. Daarnaast scoort Meliora tweemaal een zeer verdienstelijke zesde plaats, in de lijstjes van Friso van Daalen en Corne Janssen.

03. Enslaved – In Times
Ex aequo met nummer vier (en vijf!) staat Enslaved. Drie van de tien redacteuren noemen In Times in hun “best of”, Andreas Smulders heeft het album zelfs als nummer één in zijn lijst genoteerd. Friso van Daalen bedeelt de Noren met een tweede plaats, waardoor Enslaved uiteindelijk op punten op plek drie in het “overall” -lijstje belandt, mede doordat Nick Roovers het album met een zesde plek maar nét buiten zijn top-5 laat vallen.

04. Gloryhammer – Space 1992: Rise Of The Chaos Wizards
Ook Gloryhammer komt drie maal op een lijstje voor. Mitchell Scheerder roemt het album als beste plaat van 2015, maar omdat de overige twee redacteuren (Friso van Daalen en Nick Roovers) Gloryhammer buiten hun top vijf laten vallen, met respectievelijk een 7e en 10e notering, leggen de Schotten het uiteindelijk nipt af tegen Enslaved en scoort Space 1992: Rise of the Chaos Wizards net iets hoger dan nummer 5 op deze lijst.

05. Lamb of God – VII: Sturm und Drang
Het nieuwe LoG album staat, ondanks drie uitverkiezingen, ‘slechts’ op de vijfde plek. Tweemaal verdiende VII: Sturm und Drang een eervolle vermelding, terwijl alleen Aäron van der Sanden de plaat ook daadwerkelijk in zijn top 5 opnam.

Top5

En daaronder. Tsjah. Liefst veertien plaatjes worden tweemaal genoemd door verschillende redacteurs. Geen haarkloverij op dat front: Ahab, Leprous, Intronaut, Luca Turilli’s Rhapsody, Fluisteraars, Steak Number Eight, Atreyu, Baroness, We Butter The Bread With Butter, SikTh, Baldrs Draumar, Kampfar, Finsterforst én Chelsea Wolfe delen de zesde plaatst in dit jaarlijstje. Het moge na het zien van al deze namen duidelijk zijn: 2015 was een divers jaar met in vrijwel elke hoek van de metal wel iets om van te smullen. Het was weer bijzonder lastig kiezen, als een kind in een snoepwinkel. Tot volgend jaar!

IndexFriso | Mitchell | Marieke | Aäron | Rafaël | Jil | AndreasNick | BerryCorne

FacebookTwitter

Bekijk het hele verslag

One response to “Ragherrie redactie: jaarlijsten 2015

  1. Oei dat is schrikken. Ik mis toch een hoop moois.
    Wiegedood, Akhlys, Misþyrming en Tod Heutet Uebel. Gelukkig weet Marieke toch nog MGLA te vermelden, maar dan wel op plaats nummer 9. Die zou toch echt op 1 horen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.