Dimmu Borgir – Eonian

Efteling black metal
69/100

Een dikke acht jaar hebben we moeten wachten op een nieuw album van Dimmu Borgir. De meeste bands die acht jaar over een album doen verdwijnen min of meer van de radar. Niet Dimmu, oh nee. Naast een gigantische wereldtournee ondernam de band ook nog een ambitieus project genaamd Forces Of The Northern Night, waarbij met koor en orkest werd rondgetrokken en een dvd ingeblikt werd. En voor het eerst in tijden heeft men de line-up intact kunnen houden. Jawel! Natuurlijk is de harde kern van Shagrath, Silenoz en Galder aanwezig, maar drummer Daray en toetenist Gerlioz waren ook van de partij op Abrahadabra. Dus consistentie in het geluid is gewaarborgd, toch?

Allerminst. Abrahadabra was een toonbeeld van bombast. De orkestrale kern van Dimmu Borgir werd tot in het extreme doorgevoerd en dat vond niet iedereen een goed idee. Zoals bij zoveel bands die orkestrale metal maken is de lijn tussen orkest en metal heel wispelturig. Eonian bevat een teruggeschroefd geluid, dat meer de kant – althans, wat bombast betreft – van In Sorte Diaboli opgaat. Alleen is nergens het venijn van die platen te bekennen. De productie van Eonian is glad en gelikt en heeft helemaal niks meer te maken met black metal, of zelfs met death. De frase ‘Nightwish met grunts’ duikt veel op, en in eerste instantie kunnen we niet anders dan die beschrijving beamen. Daar zorgt eerste single Interdimensional Summit wel voor. Heftig gevuld met koorzang, leunend op orkestratie, en weinig tot geen gitaarriffs te bespeuren. Dat neemt op andere nummers gelukkig af, op Council Of Wolf And Snakes horen we zelfs even een echte black metal riff! De rest van de track is vrij experimenteel, met keelzang, tribal drums en industrial elementen, wat wisselvallig werkt, maar de track valt wel op!

En dat is nodig, want de laatste helft van het album gaat er maar moeilijk in. Lightbringer, I Am Sovereign en Archaic Correspondence vereisen volledige aandacht, want hooks en refreinen zijn niet zo expliciet aanwezig. Ook het episch getitelde Alpha Aeon Omega heeft slechts een paar momenten dat we mee kunnen neuriën, en dat zit helemaal aan het einde. Eonian gaat er soepel in, maar ook soepel uit. En dat is niet alleen maar slecht, want nummers als Aetheric en The Unveiling zijn gewoon solide Dimmu-nummers die prima in het resumé van de band passen. Met het gevaar om in het verleden te blijven hangen, maar deze gladde muziek had prima met cleane zang gekund. En wie Dimmu en cleane zang in één zin zegt, zegt ICS Vortex. Grote bekenning: op Abrahadabra was zijn afwezigheid niet eens een enorm probleem, maar hier hadden de nummers echt geprofiteerd van zijn aanwezigheid. Wat bovendien ook knap vervelend is, is de synthesizer die op verschillende nummers naar voren treedt, en maar één specifiek geluid voortbrengt, dat nergens fatsoenlijk in de muziek past. 

Dit album is moeilijk te beoordelen, want aan de ene kant is het een degelijke opvolger van Abrahadabra, maar aan de andere kant ontbreekt er het een en ander aan, zowel muzikaal als productioneel, en mist het gewoon knallers van nummers. Dat de band inmiddels een totaal ander beest is dan degene die Puritanical Euphoric Misanthropia maakte moge duidelijk zijn, en we willen niet aan het verleden blijven vastklampen. Maar dan moet je toch wel stellen dat Eonian gewoon niet de ijzersterke plaat is die je van een band van Dimmu’s kaliber mag verwachten. Ongeacht wat je van de nieuwe koers vindt, Eonian mist teveel om ons tevreden te stellen. We kunnen de band zeker nog niet afschrijven, want er staan wel degelijk een paar toffe songs en gave ideeën op de plaat (dat climactische einde van Alpha Aeon Omega bijvoorbeeld), maar alleen daarmee redt Dimmu Borgir het niet. Zoveel jonge aankomende metalheadjes werden destijds bang van Dimmu Borgir. Hier wordt echter niemand bang van, alleen als je Droomvlucht ook eng vindt.

Releasedatum: 04-05-2018 | Label: Nuclear Blast Records | Website

Tracklist:
01. The Unveiling
02. Interdimensional Summit
03. Aetheric
04. Council Of Wolves And Snakes
05. The Empyrean Phoenix
06. Lightbringer
07. I Am Sovereign
08. Archaic Correspondence
09. Alpha Aeon Omega
10. Rite Of Passage

Tags: , , , , ,

FacebookTwitter