Wacken – The Movie

Het is voor het eerst dat de kaartverkoop voor Wacken dramatisch is. Nee, het festival is gelukkig niet ten onder aan het gaan, maar de 3D-film die onlangs in Nederland werd vertoond had een opkomst die op handen en voeten te tellen is. Gelukkig had dit niets met de kwaliteit van de film te maken.

Hoewel de film van regisseur Norbert Heitker in 2014 al in Duitsland te zien was, konden we in Nederland pas een jaar later genieten van dit bioscoopavontuur. Ja, genieten. Helaas had de organisatie alleen niet bedacht dat deze eenmalige vertoning tegelijk viel met het broertje van Wacken, Graspop Metal Meeting, waar half metalluisterend Nederland naartoe trekt. En dat was te merken: de bioscoopzaal was gevuld met maarliefst 15 personen, waarvan zeker driekwart het kaartje had gekregen of gewonnen. 

Het deed gelukkig geen afbreuk aan de sfeer. Wacken The Movie is een mooie weergave van het grootste metalfestival ter wereld en laat zien hoe het driedaagse festival wordt beleefd door zowel bezoeker als artiest. De cameracrew volgt een aantal types gedurende het festival en laat daarmee de diversiteit aan publiek zien. 

Uiteraard ontbreken de nodige artiesten niet. Onder andere Alice Cooper, Henry Rollins en Scott Ian (Anthrax) komen aan het woord en vertellen over hun ervaring met Wacken. Ook konden we genieten van de optredens van bijvoorbeeld Rammstein, Deep Purple en Motörhead, die in een bioscoop in 3D bijna net zo gaaf zijn als in het echt. Nou ja, een beetje bijna dan. Want zoals de film duidelijk maakt: Wacken daar moet je bij zijn en het beleven.

Niet alleen de inhoud van de film is de moeite waard. De beelden die voorbij komen zijn prachtig, van een slowmotion moddergevecht tot het Wackenlandschap, waarbij het driedimentionale zeker wat aan de beleving toevoegt.

Al met al is Wacken The Movie een prachtige vertoning van het grote festival en is het jammer dat niet meer mensen hier van hebben kunnen genieten.

Datum: 19-06-2015 | Locatie: Euroscoop Tilburg

FacebookTwitter