MaYaN & My Propane in Dynamo

MaYaN komt naar Dynamo, en dat doen ze met een speciale show op het hoofdpodium. De MaYaN-mannen en -vrouwen hebben echt iets aardigs bedacht!!

Maar voordat het zover is mogen de mannen van My Propane hun nieuwe album Antidote aan het in grote getale aanwezige publiek presenteren. De samenstelling van de band op het podium is wel even verrassend. Uiteraard geven Recenti (zang), Van Zon (bas), Otto (gitaar) en Masseling (drums) acte de présence, maar grote afwezige is Frank Schiphorst (gitaar), toch ook de link met MaYaN vanavond. Zijn plek wordt ingenomen door een oude bekende van My Propane: Anand Mahangoe, hun voormalige gitarist. Ook hier dus een feestje van herkenning. Behalve de muziek dan, want die bestond vooral uit nummers van de het nieuwe album. Het afsluitende nummer van het album The End sloot een lekkere set af.

My Propane

MaYaN is eigenlijk een wat vreemd gebeuren. Een ‘samengaan’ van muzikanten uit meerdere bands is niet ongebruikelijk, maar een zo massaal gevuld podium is wel uitzonderlijk. Je vindt niet zo snel een band met vijf vocalisten en een volle instrumentale bezetting. Omdat het vanaf de opzet zo is gepland, hebben met name de vocalisten een belangrijke rol in de samengestelde muziek van MaYaN. In de eerste set passeren vooral nummer van het in midden 2018 uitgebrachte album Dhyna de revue.

Afwisselend staan de vocalisten Mark Jansen, Laura Macri, Marcela Bovio, George Oosthoek en/of Adam Denlinger op het podium als lead of als backing vocalist. Merel Bechtold is een andere blikvanger. Samen met Frank Schiphorst neemt zij het gitaarwerk voor haar rekening. Het ‘beest’ Ariën van Weesenbeek op drums en Roel Käller (bas) staan voor de basis van MaYan. Waar Frank de afwezige was bij My Propane, was Jack Driessen (toetsen) de grote afwezige bij MaYaN. Zijn vervanger is Roberto Macri. Driessen blijkt wel aanwezig in het publiek en komt tijdens de show op het podium, waarbij wordt medegedeeld dat hij wel deel blijft uitmaken van de MaYaN-familie, maar live niet meer zal aantreden.

Na een korte break komt de tweede set van MaYaN. Een aantal verrassende ‘covers’ van bands waarvan de leden van MaYaN deel uitmaken of gemaakt hebben. Zo kwamen er songs voorbij van After Forever (Mark Jansen, Jack Driessen), Orphanage (George Oosthoek), God Dethroned (Ariën van Weesenbeek), Stream of Passion (Marcela Bovio) en… Epica (Mark Jansen, Ariën van Weesenbeek). Een feest van herkenning!!!

MaYaN

Uiteraard speelt de band nummers van de eerste twee succesvolle platen, en natuurlijk ook van hun laatste plaat Dhyana. En of dat nog niet genoeg reden was om richting Dynamo te gaan, had de band nóg een tof idee: “Waarom spelen we ook niet gewoon een te gekke set van bands waar de diverse bandleden ook nog leuk in hobbyen, of gehobbyd hebben?” En dan kom je toch op een mooi lijstje uit; wat te denken van Orphanage, After Forever, Stream Of Passion en jup… Epica!

De toegift bestaat weer uit MaYaN-songs, wel van de oudere albums. De avond was niet alleen een feest van herkenning maar ook een feest vol heerlijke momenten.

Datum: 09-02-2019 | Locatie: Dynamo, Eindhoven |Line-up: My Propane & MaYaN | Setlist My Propane | Setlist MaYaN

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn tekst en foto’s

FacebookTwitter