Lamb of God in 013, Tilburg

Een heet avondje in Tilburg

De mannen van Lamb of God uit Richmond, Virginia zijn net begonnen aan hun Europese tour. Met Nova Rock, Greenfield en Download net achter de rug is er tussendoor ook nog even tijd voor wat clubshows, zo ook voor een (uitverkocht!) optreden in 013, Tilburg. Zij hebben blijkbaar naast de support ook het goede weer meegenomen van over de oceaan. Met ruim 28 graden banen wij ons een weg naar binnen en vinden gelukkig al snel verkoeling in de zaal, waar een koele bries waait met dank aan de airco en koud bier uit de tap vloeit.

De grote zaal staat al aardig vol als de eerste act van de avond begint, AntropomorphiA. Een thuiswedstrijd voor de heren, die inmiddels, ondanks een pauze, alweer twintig jaar bij elkaar zijn. In april is hun laatste album Merciless Savagery uitgekomen via Metal Blade Records. Hoewel omschreven als death metal, vind ik in het optreden toch erg veel nummers terug die invloeden van black metal hebben; ik zou het dus eerder omschrijven als blackened death metal. Het voornamelijk rode licht en de duistere Gaahl-ish uitstraling van de bandleden versterken dit gevoel verder. Een beetje een vreemde combinatie, als je je bedenkt dat je bij een optreden van Lamb of God staat, dat toch een veel meer groovy sound heeft, verre van ‘black’. Ondanks dat was het een solide optreden en kon ik het als voornamelijk black-liefhebber wel waarderen.

AntropomorphiA

Door de enorme bak aan licht is het inmiddels alweer, voor mijn gevoel althans, veertig graden Celsius in de zaal en snakt iedereen naar frisse lucht. Nog maar even een koel biertje terwijl wij wachten op de volgende support act. Deze komt in de vorm van Une Misère, waarvan ik er vanuit ging dat het Frans of Canadees zou zijn, maar nee, ze komen uit IJsland! Helaas hebben zij het koele weer thuisgelaten; flink balen. Hoe dan ook, binnen de kortste keren stonden zij op het podium en werd er al snel met gitaren gegoocheld en werd het publiek aangemoedigd om mee te doen. Een flinke binnenkomer dus en een héle switch met AntropomorphiA.

Helaas is aan het begin van de set het geluid nog niet optimaal en klinkt het af en toe wat leeg, maar later in de set komt daar verandering in en gaat het los. Het is niet alleen maar lomp raggen, gooien met gitaren en van podiumdelen springen. Dat het niet alleen maar lang leve de lol is, komt goed naar voren in hun teksten die vol IJslandse melancholie zitten. Zo is de strijd met depressie, alcohol en drugs frontman Jón Már Ásbjörnsson niet onbekend. Inmiddels lijkt het beter te gaan en vertelt hij trots dat hij alweer een paar jaar is afgekickt van zowel drank als drugs. Helaas geldt dat niet voor een goede vriend van hem, die de strijd heeft verloren en zijn eigen leven heeft ontnomen. Ásbjörnsson benadrukt dat als je ergens mee zit er áltijd wel iemand is die luistert en dat je hulp moet zoeken. Onder luid applaus en gejuich van het publiek beginnen ze het nummer Damages, opgedragen aan hem en het is zichtbaar dat Ásbjörnsson het er moeilijk mee heeft. Een zeer indrukwekkend optreden ondanks dat ook deze band weer een wat vreemde combinatie is met Lamb of God.

Une Misère

Dan is het eindelijk tijd voor Lamb of God. Na wat ombouwtijd en een korte soundcheck gaan de lichten aan en wordt er naast mij al druk gespeculeerd over wat de intro zal zijn. Dan klinken de legendarische woorden van Omerta:

Whoever appeals to the law against his fellow man is either a fool or a coward. Whoever cannot take care of himself without that law is both. For a wounded man will shall say to his assailant “If I live, I will kill you. If I die, you are forgiven.” Such is the rule of honor.

De set bestaat grotendeels uit bekende oudere nummers als Omerta en Walk With Me in Hell, maar later in de set komt ook hun laatste album VIISturm und Drang (2015) aan bod, met nummers als 512 en Engage the Fear Machine. Ondertussen zijn de mannen druk bezig met hun nieuwe album zegt Mark Morton (gitarist) in een interview met Metal Insider, maar deze laat nog even op zich wachten, al had ik gehoopt dat ze ons toch een sneak preview zouden geven. Wanneer frontman Randy Blythe het over laat aan het publiek, wordt er zeker bij de oudere nummers luidkeels meegezongen en gaan de hoorns de lucht in. Niet te lang, want er moet ook weer gepit worden. Dat bleek met ruim 40 graden in een uitverkochte grote zaal geen enkel probleem.

Als afsluiter spelen de mannen het welbekende nummer Redneck, je weet wel; daar waar ze in de videoclip met hun tourbus vol metalheads en vrouwelijk schoon een saai kinderfeestje komen crashen. Helaas komt de avond daarmee alweer tot een einde en wordt het tijd om de trein te pakken. Wat ons betreft erg geslaagd, al blijf ik de combinatie van bands erg bijzonder vinden.

Lamb of God

Datum: 18-06-2019 | Locatie: 013, Tilburg | Line-up: Lamb of God, Une Misère & AntropomorphiA | Setlist Lamb of God

Ragherrie wil Kealey Oosterom bedanken voor haar foto’s

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.