Avatar in de Melkweg

Dinsdag 12 februari gaf Avatar hun op een na laatste show van de tour. Support acts zijn singer-songwriter Dylan Walshe en The Mahones. ‘Onze’ Rosa Mechanicus was aanwezig om verslag te doen.

Helaas heeft ze Dylan Walshe moeten missen: blijven er nog twee bands over

De Iers/Canadese band The Mahones mag als tweede band van de avond het podium betreden, en zij zijn absoluut geen standaard band. Kunt u een rockband opnoemen met een accordeonist? Nu dus wel. Bestaande uit vier leden – drie mannen en één vrouw – is The Mahones een enorm vrolijke verschijning. Een energieke groep die, ondanks dat ze niet heel bekend zijn bij het grote publiek, de zaal met gemak van de vloer krijgt. Frontman Finny McConnel vertelt dat de Melkweg de allereerste zaal ooit was waar ze speelden toen ze voor het eerst naar Europa kwamen, en dus speciaal voor ze is. Hulde voor deze heren en dame. 

Als je je bedenkt dat Avatar een kleine vijf jaar geleden nog in The Winston Kingdom stond, wat het equivalent is van een huiskamer, zou je toch even van je stuk gebracht zijn. Want wat zijn ze gegroeid! Met inmiddels zeven studioalbums kunnen ze een aardige setlist vullen, ook al braken ze pas door bij het vierde album Black Waltz. 

Albumcover Avatar Country, de laatste plaat van Avatar

Avatar begint de avond traditiegetrouw met het opkomen van “The King’. In dit geval de lead gitarist Jonas Jarlsby, die zittend op zijn troon het eerste nummer A Statue Of The King, afkomstig van Avatar Country, inzet. Het publiek is meteen wakker (en blijft dat ook). Niet veel later volgt een gouwe ouwe: Paint Me Red. Ook deze wordt luidkeels meegezongen. Het publiek is bij elk nummer extreem enthousiast en kent duidelijk iedere track uit het hoofd. Het clowneske optreden van frontman Johannes Eckerström kan niet iedere metalliefhebber bekoren, maar zij die er vanavond bij zijn hebben daar vanzelfsprekend nul moeite mee. Eckerström is een soort King Diamond, maar dan jong. Hij klinkt werkelijk precies zoals op de plaat (de hele band trouwens), en ‘leeft’ tijdens de set compleet in zijn rol als gestoorde circusdirecteur. Hij zweept het publiek op en houdt de aandacht gedurende het optreden perfect vast. Zelfs aan het einde, als hij een verhaal vertelt over nostalgie en hoe gaaf het is om voor ons te mogen optreden krijg je nog oorpijn van het gejoel.  Avatar eindigt de setlist met oude en nieuwe tracks door elkaar, zoals Smells Like A Freakshow, The King Welcomes You To Avatar Country en als allerlaatste natuurlijk Hail the Apocalypse.

Avatar heeft een soort gezamenlijk charisma: er staat geen zanger met zijn muzikanten, er staan vijf mannen die er allemaal evenveel lol in hebben, qua uiterlijk belachelijk goed bij elkaar passen en verdomd strak spelen. Het zou me niks verbazen als de heren over een paar jaar AFAS Live uitverkopen.

Datum: 12-02-2019 | Locatie: De Melkweg, Amsterdam. | Line-up: Dylan Walshe, The Mahones, Avatar. | Setlist Avatar

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.