Wolves in the Throne Room in Luxor Live, Arnhem

Trance-opwekkende duisternis in Arnhem

Op een veel te warme woensdagavond zoeken – en vinden – we verkoeling in de donkere spelonken van het Arnhemse podium Luxor Live. We zijn daar niet zomaar: de Amerikanen van Wolves in the Throne Room doen vandaag namelijk de Trolleystad aan met hun ‘Invocation of Lightning European Summer Tour 2018’. Na sterke optredens in 013 en afgelopen maand op Graspop, is Ragherrie ook nu weer van de partij om verslag te doen in woord en beeld.

De wolventhematiek (in elk geval wat bandnamen betreft) gaat direct van start met de enige support-act van vandaag: Wolvennest. Hoewel Luxor Live nog verre van vol staat, zijn we toch blij dat wij in elk geval wél bijtijds aanwezig waren om deze performance mee te pikken. Wolvennest maakt namelijk een psychedelische, hoogst intrigerende geluidsbrij, waarin vlagen (post-)black metal en krautrock de boventoon voeren. Het optreden van vandaag is hypnotiserend, met de bevreemdende zang van de Vlaamse frontdame Shazzula als verhalenverteller. Veel rook, een projectiescherm en nauwelijks interactie met het publiek bepalen de sfeer. Helaas doet de gierende feedback die af en toe de kop opsteekt afbreuk aan de amusementswaarde van de show van deze Belgen, het rukt ons wild los uit onze overpeinzingen. Desalniettemin blijkt Wolvennest een dikke aanrader voor liefhebbers van duistere en freaky muziek, die niet direct al haar geheimen wenst prijs te geven.

Wolvennest

Na een korte ombouwbreak begint met het vaste wierookritueel de show van Wolves in the Throne Room. Nog geen twee weken na de sterke (maar door geluidsissues toch ietwat ontsierde) show op Graspop Metal Meeting 2018, krijgen we vandaag een zeer indrukwekkende performance. Ook nu is het nieuwste album Thrice Woven hofleverancier, met een glansrol voor sterke songs als Born From the Serpent’s Eye en Angrboda. De stemmige black metal zet ook vanavond een bijzondere sfeer neer, net zoals dat zeven maanden geleden in 013 het geval was. Lange, uitgesponnen songs met ambient tussenstukken bepalen het muzikale beeld, gekoppeld aan een prachtige lichtshow. Ondertussen draaien de rookmachines op volle toeren. Gepraat wordt er wederom bijna niet; slechts een paar nauwelijks verstaanbare ‘thank you’s’ slepen zich tussen de songs door over de lippen van frontman Nathan Weaver.

Wolves in the Throne Room

De Amerikanen zijn er meesters in om vooral hun muziek te laten spreken. Langzaam maar zeker beukt en sleurt ‘WITTR’ haar toehoorders in een soortement trance. Met nummers die richting de tien minuten kruipen – en daar regelmatig overheen gaan – en muziek die zowel weemoedig als venijnig klinkt, bewijst Wolves in the Throne Room eens te meer heel wat in haar mars te hebben. Van dromerige, bijna filmische passages schakelt de band moeiteloos over naar stukken die de haren wild doen laten wapperen. Het bijzondere decor van het monumentale Luxor Live (klik hier om te zien wat we bedoelen) komt de algehele sfeer alleen maar ten goede. Ook de zoete wierookgeur draagt daar op subtiele wijze aan bij.

Het is jammer dat maar relatief weinig mensen de moeite hebben genomen om vandaag naar Arnhem af te reizen; druk is het namelijk geenszins, al zorgt dat er automatisch ook voor dat de temperaturen aangenaam blijven. Aan de kwaliteit van de optredende bands ligt de geringe opkomst in elk geval niet; als uiteindelijk na een set van 80 minuten de laatste klanken van afsluiter I Will Lay Down My Bones Among the Rocks and Roots (van Two Hunters, 2007) weg zijn gestorven, is het gelukkig wel flink druk bij de merchandise, achterin de zaal – dat is altijd een bijzonder goed teken!

Datum: 04-07-2018 | Locatie: Luxor Live, Arnhem | Line-up: Wolvennest, Wolves in the Throne Room
Setlist Wolves in the Throne Room

Ragherrie wil Ashley Oomen bedanken voor haar foto’s.

FacebookTwitter