Therion in Melkweg, Amsterdam

Eindelijk nieuw werk!

Na een indrukwekkend lange tijd is er eindelijk nieuw werk van Therion. Even indrukwekkend is ook meteen de omvang: 3 gevulde cd’s samen op het album Beloved Antichrist. Het is nog even wachten voor de eerste indruk want het album was officieel nog niet uit op de dag van spelen, maar gelukkig wel al verkrijgbaar.

Door het vroege tijdstip op deze vrijdag was bij de eerste support band Midnight Eternal de zaal nog maar matig gevuld. De band uit New York brengt symfonische metal die netjes binnen de lijntjes kleurt. De orkestratie komt weliswaar van een bandje (toetsenist nog niet in de tour aanwezig), maar de Israëlische zangeres Raine Hilai komt best aardig uit de verf. Het muzikaal geheel is niet heel spannend, maar het enthousiasme van de band maakt veel goed. Met in het achterhoofd houdende dat het debuutalbum, eveneens Midnight Eternal geheten, pas recentelijk is verschenen, is er nog voldoende ruimte om te ontwikkelen.

Null Positiv paste dan weer niet helemaal in het rijtje, wat echter allesbehalve een probleem was. Een eigengereide Duitse band met een imposante frontvrouw, Elli Berlin, maakt duidelijk dat female fronted geen subgenre is, maar slechts een aanduiding dat de band een zangeres heeft. Met Duitstalige songs in een mix van vele metalstijlen, groove en beat (soms wel met een vleugje Rammstein) staat er iets dat niet past in het cliché plaatje. Veel variatie, ook in zang (rock, grunts, clean) maakt dat de set blijft hangen. Null Positiv laat dan ook juist een positieve indruk achter!

Null Positiv

Het Russische Imperial Age is geïnspireerd door headliner Therion. Zelfs de presentatie is sinds de laatste keer meer naar hen toe veranderd. Met het nieuwe album The Legacy Of Atlantis op punt van verschijnen, is deze avond dé uitgelezen kans om henzelf als band te presenteren. Helaas verstoren technische problemen het feestje her en der, maar deze mankementen kunnen niet verbloemen dat het allemaal wel érg voorspelbaar is. En ook wel een beetje teveel leunend op de stijl van Therion.

Gelukkig is inmiddels de tijd aangebroken voor het echte Therion, in een nu goed gevulde zaal. Een show van hen stelt nooit teleur, ook al moest de band de laatste jaren putten uit oud / klassiek werk. De muzikale kwaliteiten en het niet aflatende enthousiasme maken het altijd een feest. Nu ook weer, zeker bij de klassiekers. Het blijft altijd lastig om nieuwe nummers te spelen die nog niet echt bekend zijn bij het publiek. Toch is mijn eerste indruk goed, het epos Beloved Antichrist is voor de liefhebbers een absolute musthave! De nieuwe gespeelde songs hebben de potentie om eveneens uit te groeien tot klassiekers. Het blijft duidelijk herkenbaar Therion, maar met een nieuwe frisheid.

Therion

Ondanks de lange zit (4 bands) was het Therion feestje toch nog te snel afgelopen. Met het gloednieuwe album in de tas zetten we koers naar huis, om daar verder te kunnen genieten van nog véél meer dan wat nu ten gehore werd gebracht.

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn foto’s en tekst.

Datum: 02-02-2018 | Locatie: Melkweg, Amsterdam | Line-up: Midnight Eternal, Null Positiv, Imperial Age, Therion
Setlist

FacebookTwitter