The War of the Worlds in Parktheater, Eindhoven

Deze woensdag 30 mei komen een aantal dingen samen die maken dat ik naar een muziekuitvoering in het Eindhovense Parktheater ga kijken. Niet dat zittend de avond doorbrengen tegenwoordig mijn voorkeur heeft, maar goed: hopelijk is The War of the Worlds het waard.

In een grijs verleden was voor mijn eindexamen een boekenlijst verplichte kost. Dus toen er de mogelijkheid bestond om science fiction op de lijst voor Engels te zetten was voor mij duidelijk dat The War of the Worlds van H.G Wells (1898) opengeslagen zou gaan worden. Het verhaal gaat over een aanval van bloeddorstige wezens van de planeet Mars die, na een invasie op Engels grondgebied, proberen om met hun driepotige machines de mensheid uit te roeien.

In 1938 veroorzaakte een radioversie van dit verhaal (ingesproken door Orson Welles) behoorlijk wat paniek. Het verhaal werd geactualiseerd naar 1938 en de locatie van de invasie werd veranderd in New Jersey. Welles besloot het verhaal van het boek te vertellen in de vorm van nieuwsberichten, die verslag deden van de invasie. Dit veroorzaakte onrust bij veel luisteraars, die dachten dat Amerika echt werd aangevallen. Welles werd in één klap wereldberoemd.

In 1978 pikte componist Jeff Wayne is het verhaal op en bracht hij een conceptalbum uit onder de (uitgebreide) naam Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the Worlds. Hij wist als acteur en verteller Richard Burton te strikken, naast muzikanten als Justin Hayward (The Moody Blues), Phil Lynott (Thin Lizzy), Julie Covington (Don’t Cry For Me Argentina) en David Essex. Het album heeft een aantal klassiekers opgeleverd als Forever Autumn, Brave New World en The Spirit of Man. Het originele vinyl-album ligt in mijn geval nog ergens op zolder.

Nu de realiteit van vandaag de dag. In het Parktheater wordt een Nederlandse versie opgevoerd, maar gelukkig zijn de songs niet vertaald. De gesproken teksten zijn dat wel, door de Nederlandse muzikant Edward Reekers (o.a. bekend van zijn bijdrages aan muziek van Ayreon).

De show wordt geopend met The Eve of War, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar het 10-koppige orkest (hoewel iets anders ingevuld vergeleken met wat er normaliter op het podium van het Parktheater staat). De muzikale leiding ligt in de handen van toetsenist Jeffrey Revet van Stream of Passion. Zijn aanwezigheid én die van drummer Martijn Peters (eveneens Stream of Passion) vormden voor mij uiteindelijk het laatste zetje om toch te gaan. Nick Holleman – bekend als zanger en gitarist van bands als het Nederlandse Powerized – gitarist Jogchum Zijlstra en bassist Rik van der Sanden maken het linkerdeel van het orkest compleet. Op rechts zijn de strijkers Jurriaan Westerveld (cello), Rani Kumar (altviool), Loes Dooren (viool), Emma Paalvast (zang én viool) aangevuld met een tweede toetsenist: Johan Hendrikse.

De pratende journalist, die ons dus door het verhaal leidt, is zanger Bert Heerink (o.a. Kayak en Jan Akkerman), die zich ingetogen van zijn taak kwijt. De rol van de soldaat – wiens ideeën beter zijn dan de uitvoering – wordt uitstekend ingevuld door Holleman. De dynamische zanger kan gelukkig ook wat actie kwijt in zijn rol. Wat wel een beetje stoorde was zijn lege stoel in het orkest wanneer hij als soldaat moest acteren. Voor Paalvast gold hetzelfde. Haar invulling van Ruth, als counterpart van de dominee Nathaniel (Addo Kruizinga), vertolkt ze zonder meer prima. 

De beloofde special effects blijken uiteindelijk wel wat mager. De in de zaal geplaatste rookmachines zorgen wel voor wat reuring, maar wel alleen bij diegene die deze zowat in hun nek hebben staan. Daarmee is het qua special effects wel grotendeels gedaan: een beetje een tegenvaller. Maar van de acteerprestaties valt niets minder te zeggen dan dat het aansluit bij wat zowel bezoekers als bedenkers voor ogen hadden: een kwalitatief hoogstaande musicalproductie. Het geluid klinkt prima, de uitvoering is goed en ja, de goedgevulde zaal kan op een geweldige manier zwelgen in nostalgie. Wat willen we in zo’n geval nog meer?

Datum: 30-05-2018 | Locatie: Parktheater, Eindhoven Line-up: The War of the Worlds

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn tekst en foto’s!

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.