Tarja en Stratovarius in Utrecht

A Nordic Symphony in TivoliVredenburg

Als liefhebber van melodic metal met female vocals staat Tarja Turunen als ex-zangeres van Nightwish hoog op het lijstje. Als je smaak toch wat breder is en Statovarius meekomt, wordt het wel héél verleidelijk om een uitstapje naar Utrecht te maken. De uitnodiging van Serpentyne (support op deze tour) doet uiteindelijk de rest.

De opener is dus Serpentyne, een band die zijn geboortegrond in Londen heeft liggen. Hun muziek is geïnspireerd op middeleeuwse klanken, die ze hebben gecombineerd met rock en metal. Ze worden best wel vaak gelabeld als ‘pagan metal’. Het is voor de een eerste grote tour en daar genieten ze volop van, wat weer duidelijk valt te zien op het podium. De soms lekker dansbare metal past keurig in het plaatje en is een prima opwarmer voor wat komen gaat. Hun set is vooral gebaseerd op hun in 2017 uitgebrachte album The Serpent’s Kiss.

Stratovarius is de co-headliner op deze tour. De Finnen brengen melodic power metal van de bovenste plank. Een trouwe schare fans is overduidelijk voor deze band gekomen, getuige de bezoekers die na Stratovarius meteen het pand verlaten. Female vocals zijn duidelijk niet ieders ding. Terug naar Stratovarius: ze brengen wat je ervan kunt verwachten De set is vooral gevuld met ‘klassiekers’ zoals Paradise en Black Diamond. Het enige nieuwe nummer is Oblivion, van het recent uitgebrachte compilatiealbum Enigma: Intermission II.

Tarja Turunen is vooral bekend van Nightwish. Inmiddels is haar solo-werk ook aardig ingeburgerd. Zij die op een Nightwish-medley wachten, komen bedrogen uit. De set is gevuld met vooral songs van het album The Shadow Self. Ook Colours in the Dark en What Lies Beneath komen aan bod. Aan de aankleding op het podium is duidelijk veel aandacht besteed. Ook Tarja doet een duit in het zakje: ze wisselt van kleding en komt als ‘Queen’ Tarja terug. Het later naar achter gooien van de kroon gaat helaas niet helemaal goed, wat een beetje lullig overkomt. Tijdens de afsluiting met Until My Last Breath komt ze nog één keer op, in een lange mantel. Een knuffel en een bos rozen zijn haar op dat moment al deel geworden.

De fans hebben een goede show gezien, met een enthousiaste, prima gemutste Turunen en een puik voorprogramma. Een gedenkwaardige avond dus.

Datum: 07-10-2018 | Locatie: TivoliVredenburg (Ronda), Utrecht | Line-up: Serpentyne, Stratovarius, Tarja
Setlist Stratovarius & Setlist Tarja

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn tekst en foto’s.

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.