Soen in Baroeg

Progressieve matinee-voorstelling smaakt naar meer

Op 7 oktober begeven wij ons al vroeg richting Rotterdam. In samenwerking met Submit Fest presenteert Baroeg op deze zondagmiddag namelijk weer eens een heuse matinee-voorstelling: vroeg beginnen en relatief vroeg weer stoppen, zodat iedereen zich optimaal kan voorbereiden op de verschrikkelijke maandagmorgen. Vanmiddag/vanavond staan er drie progressieve rock/metal-bands op het programma. Met niemand minder dan de Zweedse progressievelingen van Soen als headliner belooft het een boeiend dagje te worden.

Maar eerst mogen twee Nederlandse bands hun kunsten vertonen in de al gezellig volle zaal. Allereerst is het de beurt aan Hillsphere uit Amsterdam. De progressieve (post-)rock klinkt alleraardigst en de veelzijdige vocalen van zanger Tim Beimer zijn een aangename toevoeging. De band citeert rijkelijk van het in mei van dit jaar verschenen debuut Florescence. We zullen ons de show echter vooral herinneren door de collecte die de band op touw zet voor de dierenbescherming. Voor op het podium (en bij de merch) staan bakken waar de aanwezige muziekfans hun bijdragen in kunnen droppen. Of er veel wordt opgehaald, valt te betwijfelen; de actie is wat ons betreft echter zeer sympathiek!

Snel door met de aangename verrassing van de avond: A Liquid Landscape. Het in nevelen gehulde podium, de strakke lichtshow en de ijle zang van Fons Herder maken de alternatieve/progressieve rock erg bijzonder en aangenaam om te aanschouwen. Hoewel er nergens snelheidsrecords worden verbroken en de muziek het duidelijk meer van sfeer dan heavyness moet hebben, leggen de muzikanten hun hele ziel en zaligheid in hun muziek en verveelt het optreden geen seconde. Het Rotterdamse publiek lust duidelijk wel pap van de songs van Nightingale Express uit 2012, The Largest Fire Known To Man (2014) en de meest recente ep Stories Left Untold uit 2016. Van de nu-metal/emorock-wortels van het gezelschap is anno 2018 (gelukkig) nog maar weinig over; de huidige muzikale koers bevalt erg goed. Aan het luide applaus te horen, is Baroeg het volmondig met ons eens. Deze show had wat ons betreft nog wel een kwartiertje langer door mogen gaan.

Ondanks een ingecalculeerde ombouw- en eetpauze van een uur, begint headliner Soen uiteindelijk een half uur later dan gepland. De show die het Zweedse vijftal ons vervolgens voorschotelt, maakt dat gelukkig allemaal meer dan goed. Direct vanaf de eerste noten van opener Canvas, zit de sfeer er goed in. De progressieve klanken vallen duidelijk in de smaak bij het Rotterdamse publiek in de bomvolle Baroeg; vrijwel alle teksten worden luidkeels meegezongen en frontman Joel Ekelöf hoeft weinig moeite te doen om het vuurtje brandend te houden. Vanachter zijn drumkit ziet bandbaas Martin Lopez dat het vanavond allemaal wel goed zit. Zowel het meer zweverige als het wat hardere werk bevalt uitstekend; we krijgen songs van alle drie de Soen-albums te horen, waarbij de nadruk logischerwijs ligt op het meest recente werkstuk Lykaia uit 2017. De songs van Tellurian (2014) en debuut Cognitive (2011) hebben hun magie duidelijk nog niet verloren; de setlist vertoont ontzettend veel overeenkomsten met die van het optreden van ruim anderhalf jaar geleden in W2, Den Bosch – en dus is het smullen geblazen. Ook nu dromen we weer heerlijk weg op de sfeervolle muziek, waarbij Tool-esque ritmes en stevig-maar-technisch gitaarwerk de tendens bepalen.

Zoals gebruikelijk bij optredens van Soen, is de lichtshow vanavond smaakvol. Ook de techniek houdt zich netjes, waardoor we optimaal kunnen genieten van de subtiele elementen van songs als Sister, Pluton en Jinn. Met het Tool-achtige Fraccions wordt de reguliere set uiteindelijk besloten. Onder luid applaus keert de band daarna terug voor een toegift. Het gaspedaal wordt met Tabula Rasa nog even ingedrukt, waarna het meanderende Lucidity zijn naam eer aan doet en ons op gevoelvolle wijze naar het einde van deze enerverende show wiegt. Heerlijk einde van een heerlijke progressieve matinee-voorstelling. Deze middag/avond smaken naar meer! Het optreden in Baroeg is trouwens de laatste show in de tourcyclus voor het meest recente album Lykaia en dat betekent dat Soen het vizier na vanavond zal gaan richten op nieuw werk. Details zijn, zo vroeg in het proces, nog niet bekend – wij zijn nu al nieuwsgierig wat de heren voor ons in petto hebben. Daarna zal er ongetwijfeld weer uitgebreid getourd worden. Gaat dat zien; voor liefhebbers van progressieve en dromerige muziek zijn shows van Soen niet te versmaden!

Datum: 07-10-2018 | Locatie: Baroeg, Rotterdam | Line-up: Hillsphere, A Liquid Landscape, Soen
Setlist Soen

FacebookTwitter