Riverside in TivoliVredenburg

Band in topvorm overtuigt in Utrecht

Een jaartje na de vermakelijke show in De Pul in Uden is het Poolse progcollectief Riverside terug in Nederland. Plaats van handeling op deze 12e november 2018 is de Grote Zaal van TivoliVredenburg te Utrecht. Met een puik nieuw album op zak (en de volgende show in ons land al aangekondigd voor 25-07-2019 in Boerderij, Zoetermeer) belooft het wederom een boeiende avond te worden.

Support komt van het eveneens uit Polen afkomstige Mechanism. Progressieve structuren worden door dit kwartet gekoppeld aan opvallend catchy refreintjes, waardoor de show een beetje een dubbele indruk achterlaat. Niet alle muzikale experimenten zijn even geslaagd, al wint de (op het oog) sympathieke frontman Rafał Stefanowski flink wat zieltjes met zijn openhartige praatjes en songaankondigingen. Zijn stem is bij vlagen ietwat monotoon maar op andere momenten juist krachtig en diep. Het materiaal van het splinternieuwe Entering The Invisible Light (2018) laat ondertussen een wat volwassener indruk achter dan het materiaal van debuut Between The Words uit 2015. De muziek van Mechanism is overigens sowieso al niet besteed aan mensen met een kortere aandachtsspanne. Aardige support-show en de band krijgt de handjes op elkaar; toch is het wachten vooral op het hoofdgerecht van de avond.

Mechanism

En onze honger wordt volledig gestild door de mannen van Riverside. Met het sterke nieuwe album Wasteland nog vers in het geheugen, krijgen we een heerlijke set van ruim anderhalf uur voorgeschoteld. Precies de helft van het songmateriaal is afkomstig van de nieuwe plaat; songs als Vale of Tears en Lament worden door de aanwezigen als oude vrienden onthaald. Een fijne lichtshow en welhaast perfecte geluidstechniek tillen de indrukwekkende show naar een hoger plan. Riverside is vanavond in topvorm en de progressieve, dromerige en melancholische vibe van de muziek komt prachtig voor het voetlicht. Zanger Mariusz Duda is prima bij stem en de (relatief) nieuwe live-gitarist Maciej Meller heeft zijn draai, na een jaartje bij de band, hoorbaar gevonden.

De vorige maal dat wij in de Grote Zaal van TivoliVredenburg mochten vertoeven, was dat bij het (seated) concert van Wardruna. Vanavond is echter ook de houten vloer voor het podium stoelloos, waardoor er staanplaatsen worden gecreëerd en het optreden wat intiemer is dan anders het geval zou zijn geweest. Toch moet het publiek duidelijk even op gang komen; gedurende het eerste deel van de show wordt slechts mondjesmaat meegezongen en de echte bevlogenheid komt pas wat laat op gang. Misschien is de breekbare eerlijkheid van de muziek daar debet aan, al vermoeden we dat het feit dat het vandaag maandag is een grotere rol speelt. Enfin, uiteindelijk zien zanger/bassist Mariusz Duda en zijn kompanen dat het snor zit en komt het feestje steeds beter op gang. Natuurlijk wordt er ook vandaag even stilgestaan bij de dood van gitarist Piotr Grudziński in 2016. Het respect van de aanwezigen in de zaal is haast tastbaar. The show must go on, zoals het credo luidt, en oudjes als Out of Myself en Loose Heart brengen de zaal in vervoering. Al veel te snel (naar onze smaak, althans) klinken de laatste klanken van titeltrack Wasteland op, waarmee de set ten einde komt.

Riverside

De toegift bestaat achtereenvolgens uit The Night Before, onze persoonlijke favoriet 02 Panic Room en tot absoluut slot het heerlijk meezingbare River Down Below. Daarmee komt een prachtig einde aan een weergaloze set van een band in – we schreven het al eerder – topvorm. Riverside overtuigt, vermaakt en doet ons nu al reikhalzend uitzien naar de volgende show in Nederland. Noteer 25 juli 2019 dus maar vast in de agenda, dan zien we u allemaal graag in Zoetermeer voor wederom een avond vol heerlijke progressieve klanken.

Datum: 12-11-2018 | Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht (Grote zaal) | Line-up: Mechanism
Setlist Riverside

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.