Primordial en Moonsorrow in 013

Vrijdag de 13e zonder pech maar wel met veel goede muziek

Bijgelovig zijn we bij Ragherrie gelukkig niet en dus is het op vrijdag 13 april weer eens tijd voor een avondje interessante (black) metal in het Tilburgse 013. Met de interessante muziek van headliner Primordial en supports Moonsorrow en Der Weg Einer Freiheit kunnen we ons zwarte hart ophalen in de Jupiler zaal, in de volksmond nog altijd ‘de kleine zaal’ genoemd.

Allereerst mogen de Duitsers van Der Weg Einer Freiheit de bühne beklimmen. Ondersteund door een flitsende lichtshow – van het type waar je als epilepticus waarschijnlijk niet zo blij van wordt – vuurt de band een handvol langdradige black metalsongs op de al heel redelijk gevulde Jupiler zaal af. Het optreden is nu niet bepaald lichtverteerbaar en de in eerste instantie ietwat matte respons doet vermoeden dat het publiek nog een beetje aan het bijkomen is van een drukke werk- en/of studieweek. Gaandeweg lijkt de show echter steeds boeiender te worden. Naast snelle black metal vormen progressie en sfeer een belangrijk onderdeel van de muziek van DWEF tijdens deze set, die bestaat uit materiaal dat afkomstig is van de laatste drie studioalbums Unstille (2012), Stellar (2015) en het afgelopen jaar verschenen Finisterre. Prima show vol uitdagende muziek.

Der Weg Einer Freiheit

Na een korte ombouwpauze krijgen de heren van Moonsorrow ruim een uur speeltijd. Ook deze Finnen zijn niet bepaald kort van stof; toch krijgt de band de handen moeiteloos op elkaar met hun heidense vorm van black metal. We zagen de band de voorbije jaren meermaals aan het werk (bijvoorbeeld in Zoetermeer en Amsterdam) en dus voelt het optreden van vandaag als een warm bad. De verrassing ontbreekt maar dat doet niets af aan de kwaliteit van de performance. Meesterwerkje Jumalten Aika (2016) trekt ook nu weer grotendeels de kar, terwijl de set verder opgevuld wordt met ouder werk. Ruttolehto incl. Päivättömän Päivän Kansa maakt (ook zonder inbreng van Korpiklaani-zanger Jonne) indruk en het aanstekelijke Kivenkantaja vormt even later één van de hoogtepunten in een set vol duisternis en verdoemenis. Ook bij Moonsorrow is ‘sfeer’ het toverwoord, al heeft de set voldoende pit om te zorgen voor wapperende haren om ons heen.

Moonsorrow

Het optreden wordt kort onderbroken om de grommende bassist Ville Sorvali in het zonnetje te zetten; hij mag vandaag 38 kaarsjes uitblazen en wordt luidkeels toegezongen door het enthousiaste publiek in Tilburg. Even daarna is het tijd voor de epische afsluiter Kuolleiden Maa, waarmee een fijne show een even fijn einde krijgt. Zeventig minuten Moonsorrow lijkt misschien lang, van ons had het optreden nog wel even morgen doorgaan.

De onbetwiste headliner, Primordial, zorgt even later voor een machtig slotakkoord. Het meest recente album Exile Amongst the Ruins verscheen een paar weken geleden en dus is er flink wat ruimte op de setlist gereserveerd voor splinternieuw werk. Songs als opener Nail Their Tongues en To Hell or the Hangman draaien op deze avond moeiteloos mee tussen de ‘klassiekers’ uit de rijke discografie van de band. Frontman Alan ‘A. A. Nemtheanga’ Averill heeft er zichtbaar zin in. De zanger is met zijn gekwelde stemgeluid en theatrale podiumpresentatie de belangrijkste oor- en blikvanger van de verder vrij ingetogen musicerende Ierse formatie.

Primordial

Het optreden staat evenwel als een huis. Overuren draaiende rookmachines, een smaakvolle lichtshow en een uitgebalanceerd geluid geven de performance extra cachet. Black, doom en subtiele Keltische invloeden worden op prachtige wijze gecombineerd met een glansrol voor wereldnummers als No Grave Deep Enough en The Coffin Ships. Het Tilburgse publiek krijgt vanavond waar voor haar geld. Toegiften en andere tierelantijnen zijn niet aan Primordial besteed. Vaste afsluiter Empire Falls, luidkeels meegezongen door het fanatieke deel van het publiek, zorgt voor het laatste kippenvelmoment van deze boeiende avond in de intieme kleine zaal van 013.

Datum: 13-04-2018 | Locatie: 013, Tilburg | Line-up: Der Weg Einer Freiheit, Moonsorrow, Primordial
Setlist Der Weg Einer Freiheit | Setlist Moonsorrow | Setlist Primordial

Ragherrie wil Kay Lucas bedanken voor zijn foto’s.

FacebookTwitter