Nervosa in dB’s, Utrecht

Heet, heter, heetst: Braziliaanse thrash metal in tropisch Utrecht

Ondanks het tropische weer waarbij een zwembad behoorlijk wat aantrekkingskracht heeft, werd toch de trip gemaakt naar dB’s in Utrecht. Aangekomen op het terras heeft zich daar al een behoorlijke groep mensen gekleed in het – uiterst zomerse – zwart verzameld. Het bier liet zich daar al goed smaken, maar het werd toch eens tijd om het donkere zaaltje op te zoeken deze avond, waar het in eerste instantie nog aardig leeg was en ook nog eens behoorlijk heet.

De zaal stroomde echter snel vol toen de Belgen van Bütcher hun opwachting maakten. Hun uitmonstering was geheel in lijn met hun naam. De ‘microfoonstandaard’ was wel wat cliché, maar het totaalplaatje klopte. Maar belangrijker, hun Speed Metal (of beter gezegd; een mix van speed-, black- en heavy metal) kreeg de goed gevulde zaal aardig op stoom. De verwachting die werd gewekt in de aankondiging kwam aardig uit. Ook hun meegebrachte fans hadden het prima naar de zin.

Na het optreden liep de zaal wel opvallend snel leeg. Het ontbreken van een bar zal hier ongetwijfeld aan hebben bijgedragen. En niet te vergeten, het terras…

Met wat vertraging kon het damestrio uit Brazilië dan eindelijk van start in een wederom goedgevulde zaal. Heet werd het inderdaad met de ruige thrash metal die over de bezoekers heen werd gestort. Het was volgens Fernanda Lira (vocalen/bas) nog warmer dan thuis in Brazilië, maar dat bleek gelukkig geen reden om gas terug te nemen.

Ondanks de hitte had ook het publiek geen behoefte aan stil zitten, dus de moshpit werd een regelmatig terugkomend fenomeen. Indrukwekkend was batterista Luana Dametto, die klapte er in hoog tempo stevig op los. Ik weet niet of de wapperende haren van Prika Amarai (gitaar) verkoeling brachten, maar het droeg zeker bij aan de beleving. Achteraf bleek dat zij (Prika) zich nog in had gehouden omdat haar arm niet helemaal meewerkte. Het derde album Downfall Of Mankind, het excuus voor de tour, kwam aardig aan bod. De speeltijd was te snel voorbij, maar na afloop kwamen de dames nog wel even hun fans aan de bar gedag zeggen.

‘Heet, heter, heetst’ was het wel, deze geslaagde avond in tropisch Utrecht.

Datum: 24-07-2018 | Locatie: dB’s, Utrecht | Line-up: Bütcher, Nervosa

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn tekst en foto’s.

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.