Naglfar in Willemeen

Vlammende show vol overtuiging

Op één dag na precies drie jaar na hun laatste bezoek aan Nederland, is de Zweedse melodic black metalband Naglfar op 30 november 2018 terug voor een show in Willemeen, Arnhem. Eindelijk! En dat is niet alles wat opvalt: behalve voor black metal zal er tijdens deze ‘Rise of the Cosmic Fire II’-tour namelijk ook aandacht zijn voor beeldende kunst, schilderkunst en fotografie, waardoor het geheel behalve een muzikale avond óók een reizende expositie is.

Geen wonder dus dat de band die de avond mag openen al direct flink wat aandacht besteed aan de podium-aankleding. De Oostenrijkers van Anomalie doen dat bijvoorbeeld met kaarsen, wierook en een van een flinke tak gemaakte microfoonstandaard. Het komt de beleving ten goede, al is vooral de muzikale kern prima verzorgd. De band bewandelt het meeslepende pad van progressieve (post-)black metal met ‘natuurelementen’ met verve; hoewel het nog vroeg is en de zaal nog niet zo vol staat als later het geval zal zijn, laat Anomalie een prima indruk achter. De lichtshow is minimalistisch, gesproken tussen de songs door wordt er niet en de volledige interactie met het publiek bestaat uit opgeheven vuisten. Het past wonderwel bij de sfeervolle show. Anomalie krijgt – voor een openingsact – ruimschoots de tijd en verveelt geen seconde; wat ons betreft reden genoeg om de nieuwe ep Integra (2018) eens nader te gaan bestuderen! 

Anomalie

De rookmachines hullen het podium vervolgens in nevelen voordat Willemeen wordt overgenomen door de mannen van Schammasch die, met hun zwart-met-goud gekleurde occulte hoogmis van avant-gardistische black en death metal, eveneens een prima indruk achterlaten. De muziek is wel minder licht verteerbaar; composities wisselen soms enigszins abrupt van toon en tempo, wat een ietwat bevreemdende werking heeft en voorkomt dat wij in een lekkere flow komen. Toch is de overtuiging waarmee de heren staan te musiceren niets dan prijzenswaardig. De Zwitsers bezuinigen ook al niet op wierook en de bassende vocalist C.S.R. valt op door de gitzwarte schmink waarmee hij elke zichtbare centimeter van zijn huid heeft bedekt. We zullen flauwe grapjes over Zwarte Piet maar snel achterwege laten. De rook is inmiddels opgetrokken en als de temperatuur zodanig is gestegen dat de airco aanfloept, is dit duidelijk niet naar de zin van de heren op het podium. Ze laten zich er overigens niet door uit het veld slaan: Schammasch tekent voor een dikke drie kwartier brute black metal, maar gaat daarbij ook erg gesofisticeerd en weldoordacht te werk: uitdagend en enerverend.

Schammasch

Qua toeters en bellen gaat het er bij headliner Naglfar een stuk Spartaanser aan toe. Qua energie en beleving overtreffen de Zweden beide voorgaande acts echter ruimschoots. Direct vanaf de heerlijk opgefokte opener Feeding Moloch komt het zwartmetalen feestje in Willemeen op gang. Band en publiek zwepen elkaar al snel op tot grote hoogtes. Zanger Kristoffer Olivius kan met regelmaat een brede grijns niet onderdrukken. Vuisten pompen, haren wapperen voortdurend (wat ervoor zorgt dat de nog na-ebbende wierooknevelen verdreven worden door de geur van Andrélon) en de melodische black metalsongs die in razend tempo op ons worden afgevuurd, zijn om van te smullen. Harvest (2007) is hofleverancier, al komen alle zes de studioalbums van Naglfar aan bod. Opvallend genoeg is er met Bring Out Your Dead slechts plaats voor één song van het meest recente wapenfeit Téras, dat ook al weer uit 2012 stamt. Waar blijft de tijd? En de hoogste tijd voor nieuw werk!

Naglfar

Er wordt ondertussen meegebruld met songs als The Mirrors of My Soul en Odium Generis Humani. Olivius bedankt ons dat we ‘zijn’ Naglfar vanavond hebben verkozen boven die andere metal-show die vanavond plaatsvindt. Dan hebben we het natuurlijk over de uitverkochte show van Dimmu Borgir in 013, Tilburg. Het explosieve And The Wolrd Shall Be Your Grave wordt met een knipoog opgedragen aan onze vrienden die in dezen de ‘verkeerde’ keuze hebben gemaakt. Wij hebben geen seconde spijt van onze aanwezigheid in Arnhem die alle verwachtingen meer dan waarmaakt. Het wordt al snel lekker warm in Willemeen terwijl het tempo onverminderd hoog blijft liggen. Voor we er erg in hebben, blijkt er al een dozijn songs – een heuse bloemlezing uit de rijke carrière van de Zweden – aan ons voorbijgetrokken. Met het meeslepende Harvest lijkt de band het slotakkoord van de avond te hebben ingezet, maar de muzikanten en het publiek hebben nog voldoende energie voor één extra song: The Brimstone Gate zorgt voor een vlammend slot van deze energieke avond.

Wat rest is het nagenieten onder het genot van een koud drankje én het ons stiekem al verheugen op twee zaken: komende donderdag keren we alweer terug naar Willemeen, dan voor de show van Vreid en Kalmah. Naglfar zal bovendien in mei 2019 op Netherlands Deathfest spelen. Dat belooft wat! Wie de heren vanavond aan het werk zag, zal zich maar moeilijk kunnen voorstellen dat dit een band is die de laatste jaren niet bijster veel getourd heeft. Als een geoliede machine en met volle overtuiging kregen we vanavond een vlammende show voorgeschoteld; eentje die bovendien smaakt naar meer. Dat zal dus nog minimaal tot mei 2019 moeten wachten. Onze opmerking van twee alinea’s terug over een nieuw studioalbum blijft ook nog altijd staan. Hopelijk wordt onze honger op dat vlak óók snel gestild.

Datum: 30-11-2019 | Locatie: Willemeen, Arnhem | Line-up: Anomalie, Schammasch, Naglfar
Setlist Naglfar

Ragherrie wil Marjolein Regterschot bedanken voor haar foto’s.

FacebookTwitter