Metal Female Voices Tour in Biebob, Vosselaar, België

Een week na Female Metal Event – FemME doet de Female Metal Voices Tour ook Nederland en België aan. Met vijf bands op het programma voelt het bijna als een minifestival, maar dan eentje die op tournee is en ook de Biebob te Vosselaar (België) aandoet. 

Opener is Martyrium uit Malta. De tour die volgde na het optreden op FemME heeft duidelijk effect gehad op de show. Mikaela Attard is inmiddels meer vertrouwd met het repertoire en de band. Ondanks beperkte ruimte op het podium wordt het een lekkere vette en harde opener.

De tweede band op het programma is Ignea uit Oekraïne. Onder aanvoering van frontvrouw Helle Bogdanova wordt prima progressieve metal gebracht. Invloeden uit het Midden-Oosten zijn duidelijk hoorbaar. Een aanrader is Şeytanu Akbar, een aanklacht tegen iedere vorm van terrorisme. Het is de laatste show van de tour en als dat goed is verlopen met elkaar betekent dat dat de bands elkaar een beetje willen dollen. En bij Ignea zijn inderdaad al de eerste ‘verstoringen’ merkbaar.

Met de derde band, Skarlett Riot, kan het vooroordeel dat female metal een hoog ‘lalala-gehalte’ heeft de prullenbak in. Na screams, grunts en clean vocals bevinden de Engelsen, met Chloe Drinkwater, zich plots op het randje van de metal, met rechttoe-rechtaan hardrock en prima, cleane zang. Vooral nummers van het meest recente album Regenerate komen aan bod.

Kobra and the Lotus brengt weer een andere variëteit. Kobra Paige zingt ook aardig clean, maar de invulling van de muziek is een stuk heftiger en heeft meer power. De Canadezen zijn ook niet voor niets de co-headliner. Ook het aantal bandshirts kan zich meten met die van de andere headliner. De enthousiaste reacties van het publiek geven de populariteit van deze band uitstekend aan. Opvallend is dat de set volledig bestaat uit songs van Prevail I en Prevail II.

En met Butcher Babies kan het andere vooroordeel, dat female fronted metal één muzikaal genre is, óók naar het rijk der fabelen worden verwezen: het is alleen maar een aanduiding dat er een zangers staat. De screams van deze Amerikaanse band worden zelfs verzorgd door niet één maar twee vrouwen: Heidi Shepherd en Carla Harvey. De show, op Amerikaanse leest geschoeid (strak geregisseerd dus), gaat erin als zoete koek. De regie raakt enigszins verloren wanneer ineens alle zangeressen van de andere bands op het podium verschijnen. Het publiek vindt het allemaal meer dan prima. De toegift met een fles Jägermeister in de hoofdrol verhoogt de feestvreugde verder.

Na de show is er ruim voldoende tijd om nog wat na te praten met de bands en een handtekening en/of een selfie te bemachtigen/maken. Hierdoor kan een geslaagde en gevarieerde (immers, vijf verschillende stijlen) muziekavond plezierig worden afgesloten.

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn tekst en foto’s.

Datum: 21-10-2018 | Locatie: Biebob, Vosselaar, België | Line-up: Martyrium, Ignea, Scarlett Riot, Kobra and the Lotus, Butches Babies

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.