Leaves’ Eyes in Biebob, Vosselaar, België

Vermakelijke avond zonder "vlam in de pan"

Doorgaans is op Koningsdag het grootste deel van het muzikale aanbod om van te janken. Dit jaar vluchten wij zelfs naar het buitenland om gehos en volkszangers te vermijden. In het Vlaamse plaatsje Vosselaar ligt Biebob, een zaaltje waar wij graag komen en waar ook goed geprogrammeerd wordt. Zo blijkt ook vandaag, wanneer een tourpackage neerstrijkt die bestaat uit Almanac, MaYaN en headliner Leaves’ Eyes.

De eerste band van de avond, Almanac, speelt een set vol prettige heavy/power metal. Het internationale ‘all-star’-gezelschap dat meestergitarist Victor Smolski in 2015 rond zich formeerde, heeft inmiddels twee albums in de schappen liggen, waarvan het nieuwste (Kingslayer, 2017) vanavond het meest de aandacht krijgt. Hoewel het geluid in eerste instantie niet geweldig is, werkt de energie van de bandleden aanstekelijk. Na een ietwat koude start in een matig gevulde zaal, komt het feestje langzaam maar zeker steeds beter op gang. Vooral frontman David Readman kwijt zich prima van zijn taak en een nummer als Hail to the King (of Regicide voor de republikeinen onder ons) is op Koningsdag natuurlijk bijzonder toepasselijk. De muziek is dan misschien niet echt baanbrekend; het optreden is ontegenzeggelijk erg vermakelijk.

Almanac

De veruit hardste band van de avond komt uit Nederland. MaYaN liefhebbert in symfonische death metal met alles erop en eraan. De band doet het vanavond zonder de harsh vocals van Mark Jansen (die we natuurlijk allemaal kennen van Epica) en de lieflijke zang van Laura Macrì, aangezien haar broer vandaag trouwt. Desalniettemin staat het podium nog altijd bomvol muzikanten – en dat zijn zeker niet de minsten – en ook de setlist is goedgevuld. MaYaN is hard aan het werken aan het derde studioalbum en vanavond krijgen we vast een klein voorproefje, in de vorm van twee kakelverse songs. Misschien wel het mooiste moment van de hele avond is de ingetogen ballad Insano, normaliter een duet tussen Laura Macrì en Marcela Bovio (ex-Stream of Passion) maar vandaag volledig vertolkt door laatstgenoemde zangeres, met kippenvel tot gevolg. Het publiek reageert redelijk enthousiast, ook op snoeiharde songs als Bloodline Forfeit en Human Sacrifice, waarbij een glansrol is weggelegd voor de expressieve brulboei George Oosthoek. De spelvreugde spat van het podium en deze show tovert ook bij menigeen in de zaal een big smile op het gelaat. Lekker hoor!

MaYaN

Twee jaar geleden (nu ja, het scheelt één dagje) stond de internationale female fronted metalband Leaves’ Eyes in de Eindhovense Effenaar voor het veredelde verjaardagsfeest van ‘onze’ Ton Dekkers en in de tussenliggende tijd bracht de band met Sign of the Dragonhead ook nog een heel aardig nieuw album uit. Ook over het optreden van vanavond zijn we overwegend positief, toch slaat de vlam nooit echt in de pan. Alexander Krull, het enige originele bandlid, doet zijn uiterste best het publiek van begin tot eind bij de show te betrekken, toch oogt het publiek in Biebob wat matjes en afwachtend. De gemiddelde leeftijd ligt redelijk hoog en men lijkt deze vrijdagavond nog stevig bij te moeten komen van een drukke werkweek. Ook de songkeuze draagt niet bij aan de algehele feestvreugde. Er wordt hoofdzakelijk materiaal van het nieuwste album gespeeld, en er komt welgeteld één song voorbij die je met goed fatsoen als ‘klassieker’ zou kunnen bestempelen: Farewell Proud Men. Zonde. De nieuwe muziek is zeker niet slecht en vooral de refreintjes zijn gigantisch meezingbaar; toch ontbreekt de magie van nummers als Into Your Light, Elegy, Solemn Sea en zo nog wat andere sterke nummers uit de beginperiode van Leaves’ Eyes. Desalniettemin wordt er goed gemusiceerd en doen songs als Edge of Steel zich gelden in positieve zin.

Leaves’ Eyes

Gaandeweg het optreden lijkt het publiek langzaam maar zeker wakker te worden. Ook bij de show zijn echter wat kleine kanttekeningen te plaatsen. Met enige regelmaat betreden drie als Viking uitgedoste heerschappen het podium, om daar vervolgens doodstil als een soort levende decoratie te staan. Tsjah, dat zorgt ook niet bepaald voor leven in de brouwerij. In het verleden werden er nog wel eens zwaardgevechten nagespeeld bij gigs van Leaves’ Eyes en dat had zonder twijfel meer effect op het publiek dan dit. Ook de dubbele toegift van tweemaal één song voelt behoorlijk overbodig en weinig natuurlijk; een korte pauze is misschien nodig om Alex Krull in zijn harnas te hijsen (letterlijk) voor het afsluitende Blazing Waters maar het maskertje dat Elina direct daarvoor draagt tijdens Spirits’ Masquerade kan niet de reden zijn voor een uitgebreide ‘encore break’.

Vermaken doet het optreden echter zonder enige twijfel. Ondanks bovenstaande puntjes, hebben wij en velen in Biebob met ons, een kostelijke avond gehad. Zangeres Elina Siirala (in 2016 pas net bij de band) lijkt inmiddels volledig geacclimatiseerd. Alexander Krull – in het verleden vaak redelijk corpulent – ziet er nog altijd gezond en energiek uit en muzikaal staat de show als een huis. Ook complimenten voor Almanac en vooral MaYaN voor hun vermakelijke supportsets.

Datum: 27-04-2018 | Locatie: Biebob, Vosselaar, België | Line-up: Almanac, MaYaN, Leaves’ Eyes
Setlist MaYaN | Setlist Leaves’ Eyes

Ragherrie wil Ton Dekkers bedanken voor zijn foto’s

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.