Lacuna Coil en Amberian Dawn in Gebr. De Nobel, Leiden

Vrouwen maken de dienst uit

Op zondag 4 november wordt poppodium Gebr. De Nobel voor even een metal-tempel, voor wie van female fronted metal houdt tenminste. Twee gouden keeltjes treden op, één uit Italië, de ander uit Finland. Allereerst Amberian Dawn en vervolgens Lacuna Coil vullen deze zondagavond op.

De avond wordt geopend door Amberian Dawn, de band uit Finland. Met een setlist die zo’n drie kwartier duurt, is hun show precies lang genoeg om even kennis met ze te maken en een goed beeld van ze te krijgen, want Amberian Dawn is eigenlijk gewoon Nightwish in het klein. Met een zangeres (Capri Virkkunen) die feilloos alle noten haalt – op opera-gebied nog wel – en ijzersterke zware riffs wordt het publiek meteen wakker geschud. Amberian Dawn windt met gemak het publiek om haar vinger. Er wordt zelfs nog een Abba-cover ingegooid! Een te gekke versie van Lay All Your Love On Me klinkt door de zaal, die de band maar wat graag als bonus speelt. Na drie kwartier neemt Amberian Dawn afscheid en wordt het decor voor hoofdact Lacuna Coil onthuld.

De introductie van Lacuna Coil begint veelbelovend. Het publiek wordt nog even in het donker in spanning gehouden, maar dan komen de bandleden op. Op frontvrouw Cristina Scabbia na hebben ze allemaal schmink op. De drummer is een skelet en de bassist bestaat uit aan elkaar genaaide lapjes. Als eerste nummer speelt Lacuna Coil een tamelijk rustige track. Het publiek weet nog niet echt wat het ervan vindt, en aanschouwt aarzelend hoe Scabbia het tweede nummer inzet. De band lijkt even wat technische problemen te hebben, maar dat lijkt snel verholpen. Scabbia en frontman Andrea Ferro zijn beiden erg goed bij stem en hoeven totaal geen moeite te doen om de nummers op gang te helpen. Als er zo’n vijf nummers voorbij zijn, legt Scabbia uit dat dit de eerste show is van hun jubileumtour en dat ze voornamelijk oud materiaal zullen spelen

Ruim over de helft van de setlist komt er wat tempo in het materiaal dat gespeeld wordt en krijgt Lacuna Coil de zaal met zich mee. Aan het einde van de show wordt nieuwer materiaal gespeeld, zoals het nummer Heaven’s A Lie, wat dan ook volmondig mee wordt gezongen. De echte klapper van de avond is hun befaamde cover van Enjoy The Silence van Depeche Mode. Ook deze wordt meegebruld. 

Na anderhalf uur is de show voorbij en worden er nog wat plectrums en drumstokjes gegooid, maar echt weggeblazen is niemand. Als dit de setlist blijft voor de komende tour moet Lacuna Coil misschien een paar aanpassingen doen en er wat nieuwer en populairder materiaal doorheen gooien, want het “wow”-effect is hier nog wat afwezig.

Datum: 04-11-2018| Locatie: Gebr de Nobel, Leiden | Line-up: Amberian Dawn, Lacuna Coil | Setlist Amberian Dawn| Setlist Lacuna Coil

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.