Kalmah en Vreid in Willemeen, Arnhem

Willemeen in Arnhem is lekker bezig! Minder dan een week na de toffe show van Naglfar, keren we terug naar het gezellige zaaltje in de Trolleystad, deze keer voor een veelbelovende package die bestaat uit de co-headliners Vreid en Kalmah. Het belooft een avond vol afwisseling en goede muziek te worden.

De zaal is nog verre van vol als de eerste noten klinken. Openingsact Slegest is behalve een aangename verrassing óók het nieuwe project rond voormalig Vreid-gitaris Ese. De Noren van Slegest verzorgen een half uurtje aan stevige groove-georiënteerde metal met fijn gitaarwerk en gortdroge gromvocalen, overigens altijd in het Noors. Het duurt even voor de aanwezigen hun afwachtende houding een beetje verliezen en echt op gang komen, doet het feestje niet. Toch bevalt hetgeen we krijgen voorgeschoteld ons wel. Het in november 2018 verschenen Introvert tekent voor een fiks deel van de set en fans van bands als Sarke, Vreid maar ook Kvelertak doen er goed aan om deze band eens een kans te geven.

Slegest

Snel door met co-headliner Vreid. De band die in 2004 als een feniks uit de as van het ter ziele gegane Windir verrees, verraste ons in september aangenaam met het nieuwe album Lifehunger.  De stevige black metal van de laatste paar platen én het meer groovende black ’n ‘roll-geluid van de oudere werkstukken komt deze avond in Arnhem prima uit de verf, al duurt het een paar minuten voor de vocals goed staan afgesteld. De band begint met twee splinternieuwe songs (Heimatt en Black Rites in the Black Nights) die door het publiek wederom ietwat afwachtend worden begroet, waarna ‘oudje’ Disciplined zorgt voor een eerste stap in de goede richting. Met de titeltrack van Lifehunger keren we wederom terug naar dat album, waarna de grootste verrassing van de avond volgt, eentje die ons kippenvel bezorgt.

Vreid

Geheel onverwacht krijgen we namelijk een magistrale uitvoering van Windir-kraker Journey to the End voor onze kiezen (wat oude tijden in Arnhem doet herleven) en dat neemt eindelijk de laatste reserves weg bij het publiek. Tijdens de tweede helft van de show wordt er dan ook stukken fanatieker geheadbanged en meegeschreeuwd. De vaart zit er stevig in gedurende de show, waarbij ongeveer de helft van het songmateriaal afkomstig is van Lifehunger. Toch blijft Journey to the End het onbetwiste hoogtepunt van de set, die met Raped By Light en Pitch Black overigens ook nog een heerlijk staartje kent. We want more!

Het grootste deel van de aanwezigen komt vanavond duidelijk voor Kalmah. In tegenstelling tot Vreid, touren de Finnen nauwelijks in onze contreien. Sterker nog: de show van gisteren in Neushoorn (Leeuwarden) was (voor zover we het kunnen terugvinden) het allereerste optreden van Kalmah op Nederlandse bodem. Vandaag in Arnhem is dan dus nummer twee – en wat ons betreft zijn de heren vaker welkom. De melodic death metal van Kalmah (‘Children of Bodom maar dan wat minder poppy’) is lekker smeuïg en gaat er dan ook in als zoete koek. Het duurt niet lang voor de eerste moshpit van de avond uitbreekt, al is duidelijk niet iedereen in de zaal daar nou zo blij mee. Ondertussen krijgen we een gevarieerde set voorgeschoteld, waarbij alle Kalmah-albums (met uitzondering van For the Revolution uit 2008) aan bod komen. Het nieuwste wapenfeit Palo, dat eerder dit jaar verscheen, tekent overigens voor slechts twee songs, net als voorganger Seventh Swamphony uit 2013.

Kalmah

Tijdens opener Swamphell breekt bassist Timo Lehtinen meteen al een snaar, waardoor er een korte pauze valt. Frontman Pekka Kokko (te boeken voor al uw feesten en partijen!) vult het hiaat in met grapjes, zoals hij ook tijdens de rest van de show goed van de tongriem gesneden blijkt. Ex-voetballer Jari Litmanen, spacecake, het Nederlandse koningshuis en ook de naarheid van alcoholvrij bier komen aan bod, tot grote hilariteit van het publiek. Het belangrijkste blijft echter de muziek en op dat vlak krijgen de Arnhemse fans zeker waar voor hun geld. De spelvreugde en energie spatten van het podium. Via ‘good old’ Moon of My Nights naar het smakelijke Take Me Away en het venijnige Heroes to Us; Kalmah boeit en vermaakt met fijn gitaarwerk en heerlijke solo’s. Erg lang is het optreden evenwel niet; voor we het weten lijkt er met monstersong The Black Waltz na een uurtje alweer een eind te zijn gekomen aan de show.

De ‘swampmetallers’ komen gelukkig nog wel terug voor een toegift van één song. Hades doet de haren nog één keer stevig wapperen in de Finse sauna die Willemeen inmiddels geworden is. Het is het slotakkoord van een veelzijdige avond met twee compleet verschillende co-headliners. Vreid stelt eigenlijk nooit teleur, ook vanavond niet. Wat Kalmah betreft hopen we dat de band de weg naar Nederland de komende jaren wat vaker zal weten te vinden. Het optreden van vanavond was zeer de moeite waard, dus graag tot een volgende keer!

Datum: 06-12-2018 | Locatie: Willemeen, Arnhem | Line-up: Slegest, Vreid, Kalmah
Setlist Vreid | Setlist Kalmah

Ragherrie wil Kay Lucas bedanken voor zijn foto’s.FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.